Lange retraites

dinsdag, 23 oktober, 2018 --- donderdag, 1 november, 2018
Naarden

Hoe kan wijsheid helpen om gelukkig te leven?

Dit is een vipassanã retraite. De begeleiders Henk en Peter hebben hun basis in vipassanã in de traditie van Mahasi Sayadaw maar hebben ieder vervolgens verschillende leraren gehad en een eigen traject afgelegd wat ze als leraar verschillend maakt. Samen vullen ze elkaar mooi aan.
Vertrouwen en wijsheid: twee ondersteunende factoren voor het meditatieproces.
Wat is wijsheid volgens de Boeddha en kan wijsheid je helpen om een gelukkig leven te leiden?
We gaan stevig gronden in de realiteit van dít moment en dan exploreren en zuiveren van lichaam en geest.
Een intensieve vipassana retraite met begeleiding op basis van de methode van Mahasi Sayadaw. Deze retraite is onderdeel van de 'Sangha Metta Herfstretraite' maar kan goed als zelfstandige retraite gedaan worden. Het programma is geschikt voor beginners en ervaren yogi’s. Er wordt door de begeleiding rekening gehouden met de verschillen in vaardigheid en ervaring van de yogi's

Henk van Voorst & Peter Baert
zondag, 24 februari, 2019 --- zondag, 3 maart, 2019
Havelte

Centraal in deze week staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt. Het thema van deze week is milde aandacht. De bereidheid om je open te stellen voor wat je ervaart, ontvankelijk te zijn en mild. Daarmee krijg je meer zicht op de onderliggende reactiepatronen van de geest, om voorkeur te hebben, of weerstand, of “absent minded” te zijn. En zo kom je in contact met de eigen aard van ervaringen, met wat opkomt en weer gaat.
Er wordt gezamenlijk gemediteerd, met periodes van loop- en zitmeditatie en kortere periodes van informele meditatie. De retraite vindt plaats in stilte, de begeleiding zal bestaan uit regelmatige inleidingen met betrekking tot loop- en zitmeditatie en individuele uitwisselingsgesprekken en dhammatalks( lezingen).

Ank Schravendeel en Ria Kea
maandag, 17 juni, 2019 --- dinsdag, 25 juni, 2019
Havelte

Cultivate the spiritual faculties for your own freedom!

"This retreat is not a focussing camp", says Ayasma Kumara. "In fact it’s not even about focussing, or concentration. It’s about cultivating confidence, vitality, mindfulness, collectedness and discernment. When these are strong, the work for the ending of suffering becomes easier and more effective. Learn how to strengthen these spiritual faculties in this retreat!
There won’t be strict meditation schedules, but participants will be inspired to grow in wisdom."

Ayasma Kumara
zaterdag, 6 juli, 2019 --- zaterdag, 20 juli, 2019
Sonsbeck-Hamb, Duitsland

Charles & Patricia Genoud en Yuka Nakamura

Dit is een pracht gelegenheid om met Europese leraren van groot kaliber en met langdurige internationale ervaring een retraite mee te maken. Het programma omvat zit- en loopmeditatie, vipassana instructies, dhamma talks en groep interviews. Dagelijks is er een uur werkmeditatie.

Charles & Patricia Genoud en Yuka Nakamura