Retraites en activiteiten

donderdag, 11 oktober, 2018 --- zondag, 14 oktober, 2018
Naarden

Vipassana en Insight Dialogue

Van overbelasting, naar balans, inspiratie en wijsheid. Vaak doen we als vrouwen 1001 dingen achter elkaar. In betaald werk, onbetaald werk, gezin, familie en mantelzorg, noem maar op! Hoe kan regie nemen ons helpen om van overbelasting naar balans te komen en om tijd te hebben voor inspiratie en wijsheid. We beoefenen Vipassana meditatie in stilte (loop en zitmeditatie) en Insight Dialogue (meditaie hardop en in dialoog). In de vroege ochtend beginnen we met CHI Neng (lichaamsoefeningen). Het programma wordt ’s avonds afgesloten met Mettameditatie.

Inez Roelofs en Nynke Humalda
vrijdag, 19 oktober, 2018 --- zondag, 21 oktober, 2018
Steyl

Belichaamde aandacht is het kernwoord voor de beoefening

Tijdens de zitmeditaties volgen we aandachtig de veranderingen in de verschillende lichaamsdelen. Door de veranderingen in het lichaam gade te slaan komen we ook de bewegingen in de geest op het spoor. Door de processen in lichaam en geest te leren kennen, komt er meer inzicht in wie we echt zijn. Het programma bestaat uit zitmeditaties, loopmeditaties en bewegen in aandacht. Er is Boeddhistisch onderricht. En er is ruimte voor vragen en uitwisseling.

Dõshin Houtman
zaterdag, 20 oktober, 2018 --- donderdag, 25 oktober, 2018
Handel (NB)

Een open, ontspannen en nieuwsgierige houding voor het ontwikkelen van inzicht

Centraal in deze week staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt. Een van de accenten zal zijn het verkennen van de innerlijke houding waarmee we aan het mediteren zijn.

Joost van den Heuvel Rijnders
dinsdag, 23 oktober, 2018 --- maandag, 29 oktober, 2018
Lage Vuursche

Insight Dialogue Retraite

Insight Dialogue is a Buddhist training for the cultivation of wisdom and compassion through meditative dialogue. Insight Dialogue is a way to integrate the insight and calmness of meditation in interactions with others. These contacts can be a source of joy but also stress.

Gregory Kramer developed a method to cultivate sati (mindfulness) in speaking and listening to other meditators. Periods of Vipassana meditation alternate with dialogue sessions. Outside these dialogue sessions ‘noble silence’ will be cultivated.

Phyllis Hicks en Florence Meleo-Meyer
dinsdag, 23 oktober, 2018 --- zondag, 28 oktober, 2018
Loenen

Dhamma reflections & vipassana

Combining reflections on classical Pali discourses with the practice of mindful awareness, questioning and collectedness, this retreat will seek to uncover what lies at the heart of the Buddha’s teaching and ask how such ideas might be interpreted and put into practice in today’s increasingly secular and interdependent world.

Martine and Stephen Batchelor
dinsdag, 23 oktober, 2018 --- donderdag, 1 november, 2018
Naarden

Hoe kan wijsheid helpen om gelukkig te leven?

Dit is een vipassanã retraite. De begeleiders Henk en Peter hebben hun basis in vipassanã in de traditie van Mahasi Sayadaw maar hebben ieder vervolgens verschillende leraren gehad en een eigen traject afgelegd wat ze als leraar verschillend maakt. Samen vullen ze elkaar mooi aan.
Vertrouwen en wijsheid: twee ondersteunende factoren voor het meditatieproces.
Wat is wijsheid volgens de Boeddha en kan wijsheid je helpen om een gelukkig leven te leiden?
We gaan stevig gronden in de realiteit van dít moment en dan exploreren en zuiveren van lichaam en geest.
Een intensieve vipassana retraite met begeleiding op basis van de methode van Mahasi Sayadaw. Deze retraite is onderdeel van de 'Sangha Metta Herfstretraite' maar kan goed als zelfstandige retraite gedaan worden. Het programma is geschikt voor beginners en ervaren yogi’s. Er wordt door de begeleiding rekening gehouden met de verschillen in vaardigheid en ervaring van de yogi's

Henk van Voorst & Peter Baert
vrijdag, 2 november, 2018 --- woensdag, 7 november, 2018
Naarden

Vipassana, Uitwisseling, Insight Dialogue en zang

Wie Vipassana beoefent, wordt soms niet alleen geïnspireerd door het Boeddhisme, maar ook door een of meer andere religies. Herken je je erin, dan is deze stilteretraite voor jou bedoeld. Het thema is verbinding. Waar zit de vreugde en de pijn van het combineren van verschillende religies. We gaan mediteren, luisteren naar ervaringsverhalen van mensen met diverse religieuze achtergronden, doen Insight Dialogue-oefeningen en zingen religieuze liederen uit diverse tradities. We sluiten de retraite af met een meditatieve interreligieuze viering.

Jotika Hermsen, Inez Roelofs en predikant Sietse Visser
zondag, 4 november, 2018 --- zondag, 4 november, 2018
Delft

Meditatiedag met Frits Koster en Jetty Heynekamp

Een dag van stilte, rust, verstilling, verdieping in deze hectische tijd.
Een dag van inzicht, een dag voor jezelf.

Frits Koster & Jetty Heynekamp
donderdag, 8 november, 2018 --- zondag, 11 november, 2018
Loenen (Gld)

Allereerste LHBTI-retraite in Nederland

Met deze ‘allereerste' LHBTI-retraite in Nederland willen we een ondersteunende omgeving voor LHBTI-mensen creëren om aandacht, vriendelijkheid en wijsheid te cultiveren door middel van inzichtmeditatie. Het delen van stilte en meditatieve ruimte met gelijkgestemden, stelt ons in staat om meer in vrede met onszelf en ons leven te zijn, van moment tot moment.

Tijdens het luisteren naar de leringen van wijsheid en mededogen, het met aandacht zitten, lopen, eten en rusten, ontstaan bevrijdende inzichten en worden helderheid en vrijheid verworven.

Pascal Auclair
vrijdag, 9 november, 2018 --- zondag, 11 november, 2018
Denekamp

Een open, ontspannen en nieuwsgierige houding voor het ontwikkelen van inzicht

In het weekend van vrijdag 9 t/m 11 november is er een meditatieweekend in Denekamp (ov) onder leiding van Joost van den Heuvel Rijnders en Mirjam Schild. Dit is een mooie gelegenheid om wat langer te mediteren en een weekend in stilte door te brengen.
Het weekend zal voornamelijk bestaan uit zit-en loopmeditaties. We oefenen vanuit een ontspannen houding en proberen met interesse en een open mind te kijken naar ervaringen die zich aandienen. Daarnaast doen we lichte lichaamsoefeningen en zal er 's avonds een Dhammatalk worden gehouden.

Joost van den Heuvel Rijnders en Mirjam Schild
zondag, 11 november, 2018 --- zondag, 11 november, 2018
Amersfoort

Een dag in het kader van Inzicht

De Meditatie-Zondag geeft je de kans iets langer te mediteren en je beoefening te verdiepen. In 2018 worden er 5 van deze zondagen, centraal in het land, georganiseerd. Iedereen met enige ervaring met zit- en loopmeditatie is welkom.
We beginnen om 9:30u met thee en vanaf 10:00u. oefenen we in stilte. De zondagen worden begeleid door Paul Boersma. Elke zondag is er een thema. Tussendoor is er gelegenheid tot uitwisselen. De vegetarische lunch is inbegrepen.
Thema’s dienen beoefening in het dagelijks leven en verdieping. Dit zijn in 2018 de vijf spirituele factoren: (1) Vertrouwen, veel belangrijker dan je denkt (2) Inzet, hoe kun je je best doen voor meditatie? (3) Oplettendheid, de spil en kern van onze meditatie (4) Concentratie, hoeveel hebben we nodig voor de vipassana? (5) Inzicht of wijsheid, de lichtpunten op ons pad.

Paul Boersma
maandag, 12 november, 2018 --- zondag, 18 november, 2018
Loenen (Gld)

Retraite inzichtmeditatie

In deze retraite cultiveren we Opmerkzaamheid, die kwaliteit van geest die leidt tot geluk en vrijheid. Wanneer de geest ondersteund wordt door heilzame kwaliteiten en niet langer vertroebeld is door hebzucht, boosheid en verwarring kunnen we de werkelijkheid gaan zien zoals die is.

In de eenvoud van het van moment tot moment observeren van wat er is leren we diep gewortelde conditioneringen, die pijnlijk zijn voor onszelf en voor anderen, loslaten. Zo kunnen onze aangeboren wijsheid en compassie zichtbaar worden en groeien.

For English see below

Pascal Auclair
dinsdag, 13 november, 2018 --- zondag, 18 november, 2018
Denekamp

Stilteretraite met mindful yoga en meditatie

Tijdens deze stilteretraite ondersteunen de Mindfulness yoga en de Vipassanameditatie elkaar bij het ontwikkelen van opmerkzaamheid. Aandacht die tijdens het uitvoeren van de verfijnde bewegingsoefeningen en de zit- en loopmeditatie aanwezig blijft en volgt wat er aan innerlijke beweging plaatsvindt.

Mildheid als de kwaliteit die het hart opent, helpt de ervaringen welkom te heten zonder voor- of afkeer. Vrede kunnen sluiten met onszelf en met de wereld om ons heen.

Aukje Rood en Frits Koster
donderdag, 15 november, 2018 --- dinsdag, 18 september, 2018
Velp

Programma

Een weekend met loop- en zitmeditatie, mindfulnessyoga, een stiltewandeling, lezing in het avondgedeelte.

Gabrielle Bruhn
vrijdag, 23 november, 2018 --- zondag, 25 november, 2018
Groningen

Belichaamde aandacht

Tijdens dit meditatieweekend wordt belichaamde aandacht beoefend. We zijn lichaam-geest, maar leven vaak alleen in de geest. Daardoor missen we de smaak van het leven en de verbondenheid met onszelf en anderen. We bewegen in aandacht en oefenen in aandacht in de dagelijkse activiteit. Er zijn formele loop- en zitmeditaties, een Dhamma-toespraak en mogelijkheden voor uitwisseling en persoonlijk gesprek.

Dõshin Houtman

Pagina's