Weekretraites

zaterdag, 20 oktober, 2018 --- donderdag, 25 oktober, 2018
Handel (NB)

Een open, ontspannen en nieuwsgierige houding voor het ontwikkelen van inzicht

Centraal in deze week staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt. Een van de accenten zal zijn het verkennen van de innerlijke houding waarmee we aan het mediteren zijn.

Joost van den Heuvel Rijnders
dinsdag, 23 oktober, 2018 --- zondag, 28 oktober, 2018
Loenen

Dhamma reflections & vipassana

Combining reflections on classical Pali discourses with the practice of mindful awareness, questioning and collectedness, this retreat will seek to uncover what lies at the heart of the Buddha’s teaching and ask how such ideas might be interpreted and put into practice in today’s increasingly secular and interdependent world.

Martine and Stephen Batchelor
dinsdag, 23 oktober, 2018 --- maandag, 29 oktober, 2018
Lage Vuursche

Insight Dialogue Retraite

Insight Dialogue is a Buddhist training for the cultivation of wisdom and compassion through meditative dialogue. Insight Dialogue is a way to integrate the insight and calmness of meditation in interactions with others. These contacts can be a source of joy but also stress.

Gregory Kramer developed a method to cultivate sati (mindfulness) in speaking and listening to other meditators. Periods of Vipassana meditation alternate with dialogue sessions. Outside these dialogue sessions ‘noble silence’ will be cultivated.

Phyllis Hicks en Florence Meleo-Meyer
vrijdag, 2 november, 2018 --- woensdag, 7 november, 2018
Naarden

Vipassana, Uitwisseling, Insight Dialogue en zang

Wie Vipassana beoefent, wordt soms niet alleen geïnspireerd door het Boeddhisme, maar ook door een of meer andere religies. Herken je je erin, dan is deze stilteretraite voor jou bedoeld. Het thema is verbinding. Waar zit de vreugde en de pijn van het combineren van verschillende religies. We gaan mediteren, luisteren naar ervaringsverhalen van mensen met diverse religieuze achtergronden, doen Insight Dialogue-oefeningen en zingen religieuze liederen uit diverse tradities. We sluiten de retraite af met een meditatieve interreligieuze viering.

Jotika Hermsen, Inez Roelofs en predikant Sietse Visser
maandag, 12 november, 2018 --- zondag, 18 november, 2018
Loenen (Gld)

Retraite inzichtmeditatie

In deze retraite cultiveren we Opmerkzaamheid, die kwaliteit van geest die leidt tot geluk en vrijheid. Wanneer de geest ondersteund wordt door heilzame kwaliteiten en niet langer vertroebeld is door hebzucht, boosheid en verwarring kunnen we de werkelijkheid gaan zien zoals die is.

In de eenvoud van het van moment tot moment observeren van wat er is leren we diep gewortelde conditioneringen, die pijnlijk zijn voor onszelf en voor anderen, loslaten. Zo kunnen onze aangeboren wijsheid en compassie zichtbaar worden en groeien.

For English see below

Pascal Auclair
dinsdag, 13 november, 2018 --- zondag, 18 november, 2018
Denekamp

Stilteretraite met mindful yoga en meditatie

Tijdens deze stilteretraite ondersteunen de Mindfulness yoga en de Vipassanameditatie elkaar bij het ontwikkelen van opmerkzaamheid. Aandacht die tijdens het uitvoeren van de verfijnde bewegingsoefeningen en de zit- en loopmeditatie aanwezig blijft en volgt wat er aan innerlijke beweging plaatsvindt.

Mildheid als de kwaliteit die het hart opent, helpt de ervaringen welkom te heten zonder voor- of afkeer. Vrede kunnen sluiten met onszelf en met de wereld om ons heen.

Aukje Rood en Frits Koster
donderdag, 15 november, 2018 --- dinsdag, 18 september, 2018
Velp

Programma

Een weekend met loop- en zitmeditatie, mindfulnessyoga, een stiltewandeling, lezing in het avondgedeelte.

Gabrielle Bruhn
zondag, 9 december, 2018 --- zondag, 16 december, 2018
Steyl

Belichaamde aandacht

Belichaamde aandacht is het kernwoord voor de beoefening. Tijdens de zitmeditaties volgen we aandachtig de veranderingen in de verschillende lichaamsdelen. Door de veranderingen in het lichaam gade te slaan komen we ook de bewegingen in de geest op het spoor. Door de processen in lichaam en geest te leren kennen, komt er meer inzicht in wie we echt zijn. Het programma bestaat uit zitmeditaties, loopmeditaties en bewegen in aandacht. Er is Boeddhistisch onderricht en er is ruimte voor vragen en uitwisseling.

Dõshin Houtman
zaterdag, 22 december, 2018 --- vrijdag, 28 december, 2018
Naarden

Breng licht in je hart

De leer van de Boeddha is er op gericht om stapsgewijs meer innerlijke vrijheid te ervaren. Om vrijer te worden van conditioneringen en patronen. En om een liefdevol hart te ontwikkelen. Wanneer we door meditatie, contemplatie en activiteit gaan zien,hoe oorzaak en gevolg werken en hoe dingen werkelijk zijn, ontwaken we. En ontwakend verbinden we ons diepgaand met het leven van alledag. Deze stille retraite heeft de beoefening van Vipassana als basis met loop, zitmeditatie en dhammatalk. Aan het begin van de middag zullen er speciale Qigong oefeningen worden gegeven door Qigongleraar Patrick Sevenans. In zijn lessen gaat hij meer in het bijzonder in op het verbeteren van de zit-en loopmeditatie, door gericht gebruik te maken met QI, levensenergie. Als begeleiding doen we ons best om een spirituele vriend of vriendin te zijn.

Jotika Hermsen en Michael Verlouw. Patrick Sevenans (Qigong)
donderdag, 27 december, 2018 --- zondag, 30 december, 2018
Groningen

Metta

Tussen Kerst en Oud & Nieuw bieden we de mogelijkheid om overdag van 10 tot 16 uur te mediteren. In dit feest van stilte gaan we meditatie op liefdevolle vriendelijkheid (mettameditatie) beoefenen. Er zullen een aantal begeleide contemplaties zijn die de metta ondersteunen en die grond vormen voor ‘kindfulness’ in je dagelijks leven. Een heldere, vriendelijke geest die ons helpt het oude jaar af te ronden en het nieuwe jaar fris te beginnen. Vrede in je zelf brengt vrede in de wereld. Voor een warme lunch wordt gezorgd

Ank Schravendeel en Riët Aarsse
donderdag, 27 december, 2018 --- donderdag, 3 januari, 2019
Denekamp

Met Joost van den Heuvel Rijnders en Frits Koster

Van 27 december t/m 3 januari zal er een 7 dagen durende intensieve inzichtmeditatie-retraite worden gehouden in Huize Elizabeth te Denekamp. Dit is een mooi klooster gelegen in Overijssel en zeer geschikt voor weekretraites.
Vipassana- of inzichtmeditatie is een techniek die stamt uit het boeddhisme zoals dat vooral in Zuidoost-Azië veel beoefend wordt. Centraal in deze meditatietechniek staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt, zonder direct over te gaan tot het be- of veroordelen of rationeel analyseren van wat waargenomen wordt.
Er wordt gezamenlijk gemediteerd volgens een schema met periodes van loop- en zitmeditatie en kortere periodes van vrije meditatie. De retraite vindt plaats in stilte, de begeleiding zal bestaan uit regelmatige inleidingen met betrekking tot loop –en zitmeditatie en individuele (dagelijkse) uitwisselingsgesprekken. De organisatie van deze retraite is in handen van Joost.

Joost van den Heuvel Rijnders en Frits Koster
vrijdag, 28 december, 2018 --- woensdag, 2 januari, 2019
Naarden

Klassieke vipassana, metta & Qigong

IEDER MOMENT NIEUW.
Dit is een traditionele Inzicht (Vipassana) meditatieretraite, met afwisselend zit-en loopmeditatie en regelmatig interviews met de begeleiders. Iedere dag zijn er in de ochtend instructies en iedere avond is er een Dhammatalk. Aan het begin van de middag zullen er speciale Qigong oefeningen worden gegeven door Qigong leraar Patrick Sevenans.

Op weg naar het nieuwe jaar besteden we extra aandacht aan Liefdevolle vriendelijkheid en aan het verwelkomen van ieder moment als nieuw, fris en uniek. Door dat, wat verandert, niet vast te zetten, leren we voluit te leven in het moment. Met wijsheid en mededogen.

Jotika Hermsen en Michael Verlouw. Patrick Sevenans (Qigong)