Bleijendijk retraite. Deze retraite is geannuleerd.

Vipassana

Deze retraite is geannuleerd i.v.m de corona crisis.
In de ochtendinstructies zal – naast de nodige aandacht voor de opbouw van de fysieke en mentale houding in meditatie – aandacht worden besteed aan de basisbeginselen van Inzichtmeditatie. (Vipassana)

De lezingen over de Boeddhistische filosofie en psychologie (Dhammatalks) hebben het onderwerp ‘lijden’ als thema. Lijden is de meest gebruikte vertaling voor het Pali woord Dukkha. Maar misschien is onbevredigend(heid) wel een beter woord.

Begeleider(s): 
Inez Roelofs en Michael verlouw
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
Kosten: op basis van Dana https://www.sanghametta.nl/dana Er is geen pinautomaat op Bleijendijk aanwezig, daarom graag in ieder geval de kosten voor het verblijf vooraf overmaken naar NL 49 TRIO 0391 1582 52 t.n.v. Sangha Metta. Eventueel kan na afloop de dana voor de organisatie en voor de leraren en vrijwilligers contant betaald worden.
Aanvang: 
donderdag, 25 juni, 2020
Starttijd: 
16 uur, inloop vanaf 14 uur
Eind: 
zondag, 28 juni, 2020
Eindtijd: 
13.00 na de lunch
Gebouw: 
Landgoed Bleijendijk
Adres: 
Bleijendijk 1
Postcode: 
5261 NL
Plaats: 
Vught

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Chris van der Velden
Telefoon: 
06-41365516 (voicemail) Sangha Metta
Organisatie: 
Sangha metta

Het lijkt wel of, met een ongetrainde geest en een (min of meer) afgesloten hart, alles in het leven nèt eventjes schuurt. Bijna altijd is er wel iets van spanning, druk, frustratie of ronduit pijn. Het is onlosmakelijk verbonden met ons mens-zijn. Maar het ervaren van onvermijdelijke pijn hoeft nog niet te beteken dat je daaronder moet lijden. Er is een andere manier van reageren op de ups en downs van het leven.

Dit thema zal als rode draad door de retraite lopen.

Bij deze retraite zijn zes tweepersoonskamers beschikbaar. Verder zijn er twee kleine slaapzaaltjes: een voor mannen, een voor vrouwen en enkele tentplaatsen (eigen tent).

Aanvang: 16:00 uur, inloop vanaf 14:00u | Einde: na de middagmaaltijd ca. 13.00 uur.

Deze retraite wordt begeleid door:
Inez Roelofs

“Het is niet juist om de verschillen te zien, we zijn toch allemaal mensen. De kunst is om in het verbinden je eigenheid mee te nemen.”

Inez Roelofs beoefent vipassana meditatie sinds 1992, voornamelijk in de lijn van Mahasi Sayadaw. Zij heeft een zeer brede ervaring in de beoefening. Eerst vijftien jaar als retraite-kok en -organisator; groeiend naar assistent leraar en zich zodoende steeds meer bewust van het heilzame verlangen de Dhamma door te willen geven en een spirituele vriend te willen zijn. In 2016 is Inez, samen met Nynke Humalda en Simin Abravesh, door Jotika Hermsen en Henk van Voorst benoemd tot leraar. Andere leraren op haar pad zijn Bhante Sujiva en Broeder Dassana voor vipassana. Gregory Kramer, Phillis Hicks en Bart van Melik voor Insight Dialogue. En Ayya Agganyani voor het onderricht in de Abbhidhamma. (boeddhistische psychologie)

Michael Verlouw

“Westerse psychologie heeft mij geholpen met een aantal vragen in mijn leven, maar binnen het boeddhisme voelde ik pas echt dat ik ‘thuis’ kwam. Het boeddhistische pad leert mij het leven volledig te omarmen, om zo wijzer, liefdevoller en vrij(er) te worden. Meditatie en boeddhistische studie zijn mijn manier geworden om thuis te komen in mezelf. En in de wereld. Precies zoals ze is, even imperfect als wondermooi. “

Michaël Verlouw beoefent sinds 1997 (vipassana) meditatie. Binnen de vele Boeddhistische stromingen voelt hij zich het meest verwant met die van de Thaise Woud Traditie. Zijn wortels liggen vooral in Amerika waar hij sinds 2004 mediteert en studeert bij The Forest Refuge, The Insight Meditation Society (IMS) en het Barre Center for Buddhist Studies. (BCBS) Hier voelt hij zich ‘thuis’ vanwege de mooie brug die daar geslagen wordt tussen boeddhistische wijsheid en Westerse psychologie, de grote diepgang van de leraren en de manier waarop de leer van de Boeddha wordt doorgegeven. Zijn leraar in Amerika is Gloria Taraniya. Binnen Nederland beschouwt hij Jotika Hermsen als zijn leraar en inspiratiebron.