Brahmavihara retraite

Metta, karuna, mudita en upekkha

In deze retraite zullen we verblijven binnen het kader van de vier Brahmavihara's: Metta - welwillende goedheid, Karuna - mededogen, Mudita - medevreugde en Upekkha - gelijkmoedigheid. We zullen het accent leggen op deze hartskwaliteiten op basis van vriendschap.

Via stilte, chanting, het reciteren van sutta's en andere teksten, loop- en zitmeditatie, alleen en samen zijn, zullen we deze kwaliteiten voeden.

Zoals de vorige jaren, zullen we ook tijdens deze retraite "meditatie in dialoog" beoefenen. Deelnemers aan de vorige mettaretraites zagen het "mediteren in interactie met anderen" als een aanvulling, verheldering en verdieping van hun meditatie in stilte.

Moge deze retraite balsem zijn voor hart, lichaam en geest van jezelf en al diegenen die je omringen! Moge deze retraite bijdragen tot vrede in de wereld!

Leraren: 
Jotika Hermsen, Peter Baert en Nynke Humalda
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
De retraites van Sangha Metta zijn op Dana basis. Zie link voor het Dana beleid van Sangha Metta. De basis kostprijs van deze retraite (voeding, onderdak en bijkomende kosten) bedraagt € 65 per overnachting. (voor deze retraite € 325,- : 5 nachten). Een tentplaats is €10,- goedkoper per overnachting. Dana betekent vrijgevigheid, je kan zelf bepalen wat je wil geven voor je deelname aan deze retraite. Je kan je gift voorafgaand aan de retraite overmaken of op de laatste dag van de retraite. Er zal een pin apparaat aanwezig zijn om een bank betaling mogelijk te maken. De begeleiding en het werk van de vrijwilligers zijn ook op basis van Dana (vrijwillige gift). De deelnemers worden in staat gesteld aan het eind van de retraite vrijgevigheid te beoefenen door een vrije gift aan de leraar.
Aanvang: 
zondag, 21 juli, 2019
Starttijd: 
16.00 uur/inloop vanaf 14.00 uur
Eind: 
vrijdag, 26 juli, 2019
Eindtijd: 
Na de lunch, 13.00 uur.
Gebouw: 
Naarden (International Theosophical Centrum
Adres: 
Meentweg 9
Postcode: 
1411 GR
Plaats: 
Naarden

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Chris van der Velden & Christianne Moussault
Telefoon: 
06-41365516 (voicemail)
Organisatie: 
Sangha metta

Glimlach naar de ander maar ook naar jezelf.
Glimlach naar diegene die pijn heeft en kwetsbaar is, ook naar jezelf.
Glimlach naar diegene die vreugde en succes ervaart, ook naar jezelf.
Glimlach naar de innerlijke wijsheid die weet dat elke mens verantwoordelijk is voor zijn eigen daden en dat niet alle lijden kan worden opgeheven.

Een glimlach werkt als balsem, verzachtend.
Dat wat hard is wordt verzacht, dat wat schraal is wordt soepel, dat wat gekloofd is groeit weer samen.

Zo overwin je boosheid, aversie en eigenbelang.
Zo overwin je gemeenheid, het willen toebrengen van opzettelijk leed.

Zo overwin je jaloersheid.
Zo overwin je begeerte, afkeer en onwetendheid.

(tekst Marleen Van den Bosch)

Deze cursus wordt geleid door:
Jotika hermsen

Jotika Hermsen, in haar arbeidzaam leven docente theologie en agogie, heeft vele jaren geleefd als katholieke non en is in 1992 ingewijd als boeddhiste met acht leefregels. Sinds die tijd begeleidt ze boeddhistische retraites in binnen- en buitenland. Ze is verantwoordelijk voor de retraites van Sangha Metta.

Peter Baert

Peter Baert mediteert al sinds 1982. Zijn voornaamste leraren zijn de eerwaarde Mettavihari en U Vivekananda in Lumbini Nepal geweest. Hij laat zich inspireren door leraren als Jack Kornfield, Joseph Goldstein en Achan Sumedho. Hij heeft vele retraites gedaan waaronder 2 langere van 3 en 4 maanden in Azië. Peter is geregistreerd GZ-psycholoog. Zijn meditatie ervaring en de opleiding tot mindfulness trainer vormen de basis voor het geven van therapie voor mensen met o.a. depressieve- en angstklachten, chronische pijn en slapeloosheid.