Dhamma & Diversiteit

Vipassana

Afgelopen jaar hebben we onderzocht hoe witte privileges ons blind maken voor de zwarte werkelijkheid. Hoe persoonlijke en groepsconditioneringen een eenzijdig mens en wereldbeeld scheppen.

Nu gaan we in deze retraite dit samen verder verdiepen. Om ter plekke de vooroordelen en onjuiste ideeën die we meedragen van onze vroegste jeugd te ontdekken. Wat hebben we allemaal gehoord, geleerd, aangevoeld over mensen van kleur. Als een Molukse jongen mijn tas wil dragen aarzel ik ‘Hij kan ermee van door gaan.’ Om te ontdekken waar dit soort ( maatschappelijke) pijn zich opgeslagen heeft. Hoe het ons gedrag bepaalt en ons gesprek doet verstommen. Om wellicht onze angsten te delen en ze te laten varen.

Uiteindelijk om de vrijheid van de Boeddha waar te laten worden, in ons dagelijks leven, in onze relaties, in scholen, op werkvloeren, sportvelden, in onze woonwijken, ziekenhuizen en treinen en ook in onze meditatiezaal.

Eén blik in een gemiddelde meditatiezaal en je ziet dat het nog geen afspiegeling is van de Nederlandse samenleving.
Opdat onze wens waar mag worden: dat alle levende wezens vrij mogen zijn van pijn en van lijden en veilig en in vrede mogen leven. ’t Is niet Wit, ’t is niet zwart, ’t is niet zwart/wit, ’t is de kleur van je hart. (Frank Boeijen)

Leraren: 
Simin Abravesh, Sjarda Joemai, Inez roelofs en Nynke Humalda
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
Sangha Metta biedt retraites aan op danabasis. De basis kostprijs van deze retraite (voeding, onderdak en bijkomende kosten) bedraagt € 65 per overnachting. (voor deze retraite € 130,- : 2 nachten). Een tentplaats is € 10,- goedkoper per overnachting. Dana betekent vrijgevigheid, je kan zelf bepalen wat je wil geven voor je deelname aan deze retraite. Je kan je gift voorafgaand aan de retraite overmaken of op de laatste dag van de retraite. Er zal een pin apparaat aanwezig zijn om een bank betaling mogelijk te maken. De begeleiding en het werk van de vrijwilligers zijn ook op basis van Dana (vrijwillige gift). De deelnemers worden in staat gesteld aan het eind van de retraite vrijgevigheid te beoefenen door een vrije gift aan de leraar.
Aanvang: 
vrijdag, 19 juli, 2019
Starttijd: 
16.00 uur. Inloop vanaf 14.00 uur.
Eind: 
zondag, 21 juli, 2019
Eindtijd: 
12.30 uur, na een vroege lunch
Gebouw: 
Naarden (International Theosophical Centrum
Adres: 
Meentweg 9
Postcode: 
1411 GR
Plaats: 
Naarden

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Chris van der Velden & Christianne Moussault
Telefoon: 
06-41365516 (voicemail)
Organisatie: 
Sangha metta
Deze cursus wordt geleid door:
Simin Abravesh

Simin Abravesh ( 1960 )is een meditatielerares, die diep verbonden is met de Dhamma met name de Patticca Samupada en Abbhidhamma. Ze is afkomstig uit Iran en van daar uit ook verbonden met de Perzische mystiek. Als maatschappelijk werker werkt ze in een opvanghuis voor vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Sinds 2 jaar is ze na een lange voorbereiding leraar geworden bij Sangha Metta. Ze is praktisch, gastvrij en flexibel. Haar meditatieleraren zijn Jotika Hermsen, Zr. Viranani, Phyllis Hicks . Ze begeleid naast Vipassana ook Mettaretraites en is actief verbonden met Insight Dialogue. Haar laatste stap is het leiding geven aan een retraite over dhamma en diversiteit.

Inez Roelofs

Inez Roelofs (1943) is sinds 2 jaar meditatielerares na een lange periode van assistent leraar bij Sangha Metta. Ze vertrouwt op de Dhamma in de directe ervaring. Ze was kok bij Sangha Metta. Daarna de organisatie van de retraites. Een lange leerschool van Dhamma beoefening in het dagelijks leven en toch in een stille omgeving. Ze is praktisch, humoristisch, direct en Metta en diversiteit is dierbaar Ze begeleidt naast Vipassana ook themaretraites.In haar werkzame leven was ze therapeut, supervisor en trainer. Haar meditatieleraren zijn Jotika Hermsen( al heel lang), Eerw. Sujiva en Gregory Kramer. Ze is ook Insight Dialogue begeleider en deze meditatie in relatie brengt haar nog meer in contact in het dagelijks leven.