‘Doorgeefluik voor metta’ – zuster Virañani – 1
De van origine Amerikaanse boeddhistische non Ayya Virañani is door het bestuur van de SIM gevraagd of zij een bijdrage wil leveren aan meer verbinding binnen de Nederlandse vipassana-sangha. Eerwaarde Ayya (‘Zuster’) Virañani is een oude bekende voor de Nederlandse vipassana-sangha. Al vele jaren bezoekt ze ons land om retraites en meditatiedagen te begeleiden. Velen kennen haar ook van internationale online-retraites die ze begeleidt. Haar gebruik van metta in de beoefening spreekt velen aan. Oorspronkelijk afkomstig uit Hawaii, verbleef ze lange tijd in het Chanmyay Myaing-klooster, in Myanmar, waar zij een sterke band mee heeft. Tijdens dit interview bevindt ze zich in Australië. Hans Gijsen en Mari den Hartog gaan in gesprek met haar.
U bent gevraagd door het bestuur van de SIM om een rol te spelen in de verbinding in de vipassana-sangha in Nederland. Wat gaat u doen?
Ik voelde me vereerd om gevraagd te worden als een doorgeefluik van metta, als een ontmoetingspunt voor iedereen. De Nederlandse sangha is enigszins gefragmenteerd. En als er één ding is waar ik me voor in wil zetten in dit leven is het wel harmonie in de gemeenschap. De wereld is uit elkaar aan het vallen, onze onderlinge verbinding valt uit elkaar. En wanneer wij als dhamma-gangers onze zaakjes al niet op orde hebben, dan is er geen hoop voor de wereld … Dus wanneer ik een kleine rol kan spelen in de ontmoeting van mensen, maakt dat mij gelukkig. Want de dhamma scene in Nederland is echt bijzonder. Er is veel toewijding aan de beoefening en er is veel dhamma-activiteit. En natuurlijk zijn er meningen en gezichtspunten, dat hoort bij het menselijk bestaan. Maar als ik kan helpen om iedereen bij elkaar te krijgen dan doe ik dat graag.
Hoe ik dat ga doen? Ik heb geen plan! Ik wil de dhamma zichzelf laten onthullen. Mijn enige plan is metta. Daar heb ik veel geloof in en ik ken de kracht ervan. Ik weet dat het bijzondere dingen voor elkaar kan krijgen als we onze ego’s opzij kunnen zetten. Onze eerste bijeenkomst is op 3 mei. We gaan zien wat er gebeurt.
Interessant dat u zoveel vertrouwen hebt in de kracht van metta. Hebt u ervaring met de kracht van metta?
Ik hoor daar veel verhalen over omdat ik veel metta onderwijs. Bijvoorbeeld verhalen van ruzie tussen een ouder en een kind. En dat een daarvan metta beoefent en dan zonder aanleiding de ander belt en zegt: ‘Kunnen we elkaar weer ontmoeten?’ Het is mysterieus hoe het werkt, maar het werkt. En dit zijn mensen die soms ver uit elkaar wonen. En ik heb ook gezien hoe krachtig metta is bij het oplossen van boosheid en zelfingenomenheid. Wanneer er metta is, dan is er geen mogelijkheid voor boosheid, woede en zelfingenomenheid om er te zijn.
Een reden voor de diversiteit in onze sangha is misschien dat er verschillende visies op vipassana en boeddhisme zijn. Maar zo’n diversiteit is toch niet per se slecht?
Diversiteit is positief en natuurlijk. De Boeddha was als een edelsteen met veel facetten. En mensen die niet het bewustzijn hebben van een boeddha, kunnen wel een klein facet van de dhamma hebben. Andere mensen hebben andere facetten daarvan, dus samen maakt dat een geheel. Daarom is diversiteit prachtig. Daarom hebben we verschillende boeddhistische scholen in de wereld: Theravada, Mahayana, Vajrayana. Allemaal gaan ze uit van de vier edele waarheden, het achtvoudige pad en afhankelijk ontstaan. En er zijn ook veel verschillen tussen de scholen. Het wordt alleen een probleem, en hier komt het ego erbij, wanneer er vaste meningen zijn. ‘Wij doen het goed, zij doen het verkeerd.’ Dat soort muren worden geslecht door metta. Op een manier die heel anders werkt dan vipassana, omdat metta een relationele beoefening is. Dus hoe kunnen we naar elkaar uitreiken en beginnen met het afbreken van muren? Kunnen we onze vaste standpunten over de beoefening, al is het maar eventjes, aan de kant zetten? De Boeddha was heel duidelijk en pragmatisch, hij zei: ‘Wie de dhamma ziet, ziet mij en wie mij ziet, ziet de dhamma.’ En dat zien is hart-zien, dat is inzicht, dat is metta. Wanneer je dat ziet, zie je de Boeddha. Als je nibbana ziet als een bergtop, dan zijn er veel paden naar die top. En de uitzichten vanaf die paden zijn allemaal verschillend, maar de top is hetzelfde.
Wat zou het de Nederlandse vipassana-sangha kunnen brengen wanneer het ons lukt om meer verbonden te zijn?
De duisternis rondom ons is diep. En we weten allemaal wat licht is. En we gaan allemaal naar het licht, maar samen hebben we meer kracht. Nederland heeft een prachtige geschiedenis van verzet tegen duisternis. Als dhamma-gangers leven we niet buiten het wereldse met zijn politieke bewegingen en historische voorgeschiedenis en de dingen die nu gebeuren. En we zullen daarin een rol spelen want we zijn mensen. Het gaat niet alleen over dukkha, anicca en anatta op een kleine schaal in mijzelf, het gaat ook over de wereld. En wanneer we samen van licht naar meer licht willen gaan, is dat veel krachtiger tegen de duisternis. Dus meer verbinding is goed voor de dhamma. Maar het is ook goed voor de beoefenaars wanneer er harmonie is tussen de leraren.
Dit is het eerste deel van een interview met Ayya Virañani. Het gehele interview wordt later gepubliceerd, onder andere in de komende SIMsara.
The value and meaning of temporary ordination
As spiritual practitioners there are certain questions we can ask ourselves:
What should we ideally do, which practices, how should we live?
What is practicable, what is appropriate, what is beneficial and skilful to help us lead a…
De helende kracht van mildheid
Ik werd vorige week gevraagd een artikel voor de SIMsara te schrijven over de effecten van meditatie. Nu bedacht ik me dat ik al vaak geschreven heb over de waardevolle vruchten van de beoefening van inzichtmeditatie. Ik ben echter in de loop der…
Leidt Vipassana-meditatie tot geluk?
Worden we van Vipassana-meditatie gelukkiger? Dit is een
rechtmatige vraag, wat degenen er ook van mogen vinden die geluk
een te vaag begrip vinden. Het begrip is overigens alleen maar
vaag in de volksmond. De diverse religieuze…
Misleidende suggesties
Wanneer we het ideaal hebben opgevat om een meditatief leven te leiden, ontdekken we al gauw dat er vele factoren binnen onszelf zijn die tegenwerken. Het zijn de hindernissen voor de meditatie (nivarana’s), die ons ook buiten de sessies om uit…