Hartmeditaties

Brahmavihara retraite

Brahmavihara’s. Voor ons misschien een vreemd begrip, maar in feite een aloude werkelijkheid. nl. het vermogen van een mens om lief te hebben. Wat wil je nog meer? In onze tijd misschien té groot, té uitdrukkelijk, té veel? Het lijkt absurd in een wereld vol met geweld, oneerlijkheid, bedrog en brutaliteit. De Boeddha kondigt de brahmavihara’s aan als zijnskwaliteiten, klassa A, niet zo maar wat. Brahma betekent hoogste godheid, vihara huis. Huis van de hoogste godheid. Huis van excellentie zou

Leraren: 
Jotika Hermsen en Peter Baert
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
https://www.sanghametta.nl/dana
Aanvang: 
zaterdag, 18 juli, 2020
Starttijd: 
16.00, inloop 14.00 uur
Eind: 
donderdag, 23 juli, 2020
Eindtijd: 
13.00 na de lunch
Gebouw: 
Naarden (International Theosophical Centrum
Adres: 
Meentweg 9
Postcode: 
1411 GR
Plaats: 
Naarden

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Chris van der Velden
Telefoon: 
06-41365516 (voicemail) Sangha Metta
Organisatie: 
Sangha metta
Deze cursus wordt geleid door:
Jotika Hermsen

“Als je de poortjes van de zintuigen goed bewaakt, kun je de hele gedachtensliert die opkomt tegenhouden.”

Jotika Hermsen wist al heel vroeg dat ze het klooster in wilde. Op haar 21e werd Jotika non in het klooster van de Franciscanessen in Denekamp. Zij leefde vierentwintig jaar als katholieke non, studeerde theologie en maatschappelijk werk, leidde zestien jaar een internationale counseling organisatie en doceerde twaalf jaar aan het instituut voor agogische beroepsopleiding te Amsterdam. Na bijna vijfentwintig jaar trad ze in 1977 uit, maar het verlangen naar inzicht en contemplatie bleef.

Daardoor kwam ze bij het boeddhisme terecht. Zij ontmoette in 1986 de Thaise monnik Mettavihari. Puurheid, mededogen en wijsheid waren de begrippen die haar het meest troffen. De gelukkige uitstraling van de monnik deed haar besluiten zijn leerling te worden. Ze werd Upasika, dat wil zeggen boeddhiste met acht leefregels.

In 1993 richtte Jotika de stichting Sangha Metta op. Zij volgde retraites bij Mettavihari, U Ashaba, Vivekananda, U Janaka, U Kundula, Bhante Sujiva, zuster Dhammananda en bij Christofoor tutmus, Joseph Goldstein en Sharon Salzberg. De laatste jaren bij broeder Dassana, Shaila Catherine en zuster Virannani. Ze studeerde vier jaar Abidhamma bij U Nandamala en zuster Agganyani.

Peter Baert

“Ik respecteer de autonomie van elk mens, en schep de omstandigheden waarbinnen het proces zich kan ontvouwen.”

Peter Baert mediteert sinds 1982. Zijn voornaamste leraren zijn Mettavihari en U Vivekananda geweest. Daarnaast laat hij zich inspireren door Westerse leraren zoals Jack Kornfield, Joseph Goldstein en Ajahn Sumedho. Hij heeft vele retraites gedaan waaronder langere retraites in Nepal, Birma en Thailand. Daarnaast is Peter geregistreerd GZ-psycholoog, waarbij zijn meditatie ervaring en de opleiding tot mindfulness trainer de basis vormen voor het geven van therapie voor mensen met o.a. depressieve klachten, angstklachten, chronische pijn en slapeloosheid.

Bij Peter starten beginnende deelnemers aan retraites met vaste instructies uit de Mahasi-traditie. Gevorderden krijgen meer ruimte. Daarbij zet Peter ook zijn ervaring als gezondheidszorgpsycholoog en mindfulness trainer in. Hij benadert de deelnemers aan retraites open en reikt suggesties aan.