Online retraite Brahmavihara's

Brahmavihara's retraite

Brahmavihara’s. Voor ons misschien een vreemd begrip, maar in feite een aloude werkelijkheid. nl. het vermogen van een mens om lief te hebben. Wat wil je nog meer? In onze tijd misschien té groot, té uitdrukkelijk, té veel? Het lijkt absurd in een wereld vol met geweld, oneerlijkheid, bedrog en brutaliteit. De Boeddha kondigt de brahmavihara’s aan als zijnskwaliteiten, klassa A, niet zo maar wat. Brahma betekent hoogste godheid, vihara huis. Huis van de hoogste godheid.

Begeleider(s): 
Jotika Hermsen en Peter Baert
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
Dit is een thuisretraite. We vragen dana voor de begeleiding maar ook voor de organisatie. I.v.m de crisis moeten ITC en de koks gecompenseerd worden. Zie verder https://www.sanghametta.nl/dana
Aanvang: 
zaterdag, 18 juli, 2020
Starttijd: 
16.00
Eind: 
donderdag, 23 juli, 2020
Eindtijd: 
13.00
Plaats: 
Thuis

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Rohini Lihiniya
Telefoon: 
06-41365516 (voicemail) Sangha Metta
Organisatie: 
Sangha metta

En waar komt het op neer? Metta/ vriendelijkheid, Karuna/compassie, Mudita/medevreugde en Upekkha/gelijkmoedigheid.
Wanneer heb je voor het laatst vriendelijkheid ontmoet? Ontvangen of gegeven? Wanneer heeft er iemand naar je geluisterd? Niet om gewin, wel om jou? Wanneer was jij een huis van compassie vol van vreugde? Hoe goed deed het om bij iemand te zijn die zich niet hoefde op te houden? Daarover gaat deze retraite.

HOE ZIET EEN THUISRETRAITE ERUIT?

Als algemene leidraad mag je het volgende ‘programma’ aanhouden:
We komen drie keer per dag bij elkaar middels Computer, Laptop, iPad of iPhone
We werken met het programma ZOOM, dat gemakkelijk te installeren is en waarvan de toegang (in verband met privacy en veiligheid) niet openbaar op een website komt, maar via email toegestuurd wordt.
De drie ontmoetingsmomenten zijn:
07.00 uur start van de dag met een begeleide meditatie
09.00 uur korte introductie en dag-instructies
Dagelijks een persoonlijk gesprek van 15 minuten over de beoefening. Tijdstip in onderling overleg vast te stellen.
19.00 uur Dhammatalk met afsluitende (Metta) meditatie.
We vragen de individuele deelnemers om hun eigen dag-rooster op te stellen, zodat rekening kan worden gehouden met ieders unieke omstandigheden.
Een minimale formele beoefening van vier (4) uur per dag willen wij graag als minimum aanhouden. Daarnaast biedt een thuisretraite optimaal kansen om ook informeel te oefenen. Op die manier komt de beoefening echt tot leven en geef je invulling aan het adagium “Alles is beoefening”.

WAT HEB JE ERVOOR NODIG?

Om een thuisretraite zo goed als mogelijk te doen slagen heb je een paar dingen nodig:
Een beetje ruimte, een beetje stilte.
Een voorziening voor de maaltijden.
Een commitment voor de beoefening en de nodige discipline om jouw dagorde te blijven volgen.
Eventueel overleg met je partner of huisgenoten over wat mogelijk en gewenst is aan contact, samen eten, praten e.d.
Voor de meesten van jullie is dit een experiment en zo is het ook voor ons. Wij voelen ons verheugd om op deze manier de weldaden van de meditatie te mogen doorgeven. Om ook in deze tijd van verwarring en onzekerheid voor anker te mogen gaan met de Dhamma.

Deze retraite wordt begeleid door:
Jotika Hermsen

“Als je de poortjes van de zintuigen goed bewaakt, kun je de hele gedachtensliert die opkomt tegenhouden.”

Jotika Hermsen wist al heel vroeg dat ze het klooster in wilde. Op haar 21e werd Jotika non in het klooster van de Franciscanessen in Denekamp. Zij leefde vierentwintig jaar als katholieke non, studeerde theologie en maatschappelijk werk, leidde zestien jaar een internationale counseling organisatie en doceerde twaalf jaar aan het instituut voor agogische beroepsopleiding te Amsterdam. Na bijna vijfentwintig jaar trad ze in 1977 uit, maar het verlangen naar inzicht en contemplatie bleef.

Daardoor kwam ze bij het boeddhisme terecht. Zij ontmoette in 1986 de Thaise monnik Mettavihari. Puurheid, mededogen en wijsheid waren de begrippen die haar het meest troffen. De gelukkige uitstraling van de monnik deed haar besluiten zijn leerling te worden. Ze werd Upasika, dat wil zeggen boeddhiste met acht leefregels.

In 1993 richtte Jotika de stichting Sangha Metta op. Zij volgde retraites bij Mettavihari, U Ashaba, Vivekananda, U Janaka, U Kundula, Bhante Sujiva, zuster Dhammananda en bij Christofoor tutmus, Joseph Goldstein en Sharon Salzberg. De laatste jaren bij broeder Dassana, Shaila Catherine en zuster Virannani. Ze studeerde vier jaar Abidhamma bij U Nandamala en zuster Agganyani.

Peter Baert

“Ik respecteer de autonomie van elk mens, en schep de omstandigheden waarbinnen het proces zich kan ontvouwen.”

Peter Baert mediteert sinds 1982. Zijn voornaamste leraren zijn Mettavihari en U Vivekananda geweest. Daarnaast laat hij zich inspireren door Westerse leraren zoals Jack Kornfield, Joseph Goldstein en Ajahn Sumedho. Hij heeft vele retraites gedaan waaronder langere retraites in Nepal, Birma en Thailand. Daarnaast is Peter geregistreerd GZ-psycholoog, waarbij zijn meditatie ervaring en de opleiding tot mindfulness trainer de basis vormen voor het geven van therapie voor mensen met o.a. depressieve klachten, angstklachten, chronische pijn en slapeloosheid.

Bij Peter starten beginnende deelnemers aan retraites met vaste instructies uit de Mahasi-traditie. Gevorderden krijgen meer ruimte. Daarbij zet Peter ook zijn ervaring als gezondheidszorgpsycholoog en mindfulness trainer in. Hij benadert de deelnemers aan retraites open en reikt suggesties aan.