Korte retraites

7 september 2024
Den Bosch
Geduld als kortste weg naar bevrijding
Insight Dialogue is een vorm van meditatie-in-interactie. Door te mediteren terwijl we in interactie zijn met anderen wordt het makkelijker om opmerkzaam te zijn in het leven van alledag. Ook ontwikkelen zich allerlei inzichten die vreugde, verdieping en bevrijding kunnen brengen. Met Insight Dialogue cultiveren we meditatieve kwaliteiten, ontwikkelen we meditatie-in-relatie en contempleren we gezamenlijk over onderwerpen uit de Dhamma (de lessen van de Boeddha). Deze drie kernelementen vormen samen met de richtlijnen – of meditatie-instructies – de inhoud van het programma. De richtlijnen van ID gaan over pauzeren, ontspannen, openen, afstemmen op verandering, aandachtig luisteren en waarachtig spreken. Het terugkerend thema van deze dag, is: ‘geduld, als kortste weg naar bevrijding‘.
13 september 2024
Denekamp
Oefenen in het licht van onze gedeelde menselijkheid
Het beoefenen van het meditatie pad lijkt een individuele aangelegenheid. Echter hoe meer we op het pad van inzicht en wijsheid lopen, hoe meer we ontdekken dat onze individuele ervaringen hele menselijke en door iedereen gedeelde ervaringen zijn. Dat inzicht opent ons hart voor vriendelijkheid en compassie en leert ons dat verbinding inherent is aan onze menselijke natuur en dichterbij is dan we misschien wel denken.
15 september 2024
Bleijendijk, Vught
Oefenen met de zintuigen
De oefening op Bleijendijk is een mooie gelegenheid om te oefenen met de zes zintuigen. Er is tijd om te onderzoeken wat het is om echt aanwezig te zijn, en te ervaren hoe de geest steeds weer verhalen maakt over wat we waarnemen, en ons zo weer weghaalt bij dat eenvoudige natuurlijke leven.
3 oktober 2024
Egmond aan den Hoef
Onze sterfelijkheid
DEZE RETRAITE IS VOLGEBOEKT - JE KUNT JE OP DE WACHTLIJST LATEN PLAATSEN In deze vier dagen gaan we ons verdiepen in het thema 'sterfelijkheid'. We beoefenen de loop- en zitmeditatie en de meditatie op liefdevolle vriendelijkheid. In de ochtend vindt er een zachte yogales plaats en op zaterdagmiddag maken we samen een korte wandeling door de duinen. In de avond is er een lezing en vraag en antwoord. Deze retraite is bedoeld voor deelneemsters die ruime ervaring met vipassana-retraites hebben.
11 oktober 2024
Amsterdam
Weekendretraite over meditatie, samenleven en politiek
Aan het begin van het najaar nemen we een weekend om te ontspannen en te reflecteren. Net nu de ongerichte zomerse energie is overgegaan in de gerichte activiteiten van werken en samenleven.
13 oktober 2024
Tilburg
Thema volgt later
De dag zal in stilte plaatsvinden in afwisseling met meditatie, yoga en een dharmatalk rondom het thema in de ochtend. Metta-beoefening in de middag.
18 oktober 2024
Steyl (L) bij Venlo
Het thema wordt kort voor aanvang bekend gemaakt
Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ ergens anders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens in verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.
20 oktober 2024
Amersfoort
Vipassana
Een dag voor iedereen met enige ervaring in stilte-meditatie. Elke dag heeft een thema en bestaat uit een combinatie van (begeleide) loop- en zitmeditatie. Uiteraard is er ruimte voor vragen en uitwisseling.
8 november 2024
Denekamp
Meditatieweekend: maranasati
In dit weekend mediteren we op de dood. Naast traditionele boeddhistische meditaties (maranasati) verkennen we dit thema met eigentijdse reflecties, uitwisseling en oefeningen. Zo vergroten we het bewustzijn van onze sterfelijkheid en raken we er steeds meer mee vertrouwd. Juist door het omarmen van de dood, ontstaat er meer lichtheid en levenslust. Dit weekend is geschikt voor iedereen met enige ervaring met meditatie.
16 november 2024
Den Bosch
Het hart van welwillende goedheid en mededogen 'aanraken'
Zaterdag 16 november is er de mogelijkheid een dag Metta-meditatie te beoefenen. Metta, welwillende goedheid, verruimt het hart en verstilt de geest.
17 november 2024
Tilburg
Oefendag
Tijdens deze dag kun je kennismaken met Insight Dialogue of je beoefening opfrissen. Lunch zelf meebrengen.
1 december 2024
Amersfoort
Vipassana
Een dag voor iedereen met enige ervaring in stilte-meditatie. Elke dag heeft een thema en bestaat uit een combinatie van (begeleide) loop- en zitmeditatie. Uiteraard is er ruimte voor vragen en uitwisseling. De vegetarische lunch is inclusief. Matjes en kussens zijn aanwezig. Parkeren in de buurt is gratis, Amersfoort Centraal is op loopafstand
22 december 2024
Tilburg
Oefenen met metta
De meditatiedag staat in het teken van metta; de beoefening van liefdevolle vriendelijkheid. We halen heilzame gedachten naar boven en we wensen onszelf en de wereld al het goede toe. De dag wordt in stilte gehouden.
24 januari 2025
Amsterdam
Weekendretraitra
Dit weekend zetten we de adem in het centrum van onze belangstelling. Hoe kun je de adem als gids benutten. Deze weekendretraite is geschikt voor zowel beginners als gevorderden op het meditatieve pad.
23 februari 2025
Amersfoort
Stilte meditatie
Een dag voor iedereen met enige ervaring in stilte-meditatie. Elke dag heeft een thema en bestaat uit een combinatie van (begeleide) loop- en zitmeditatie. Uiteraard is er ruimte voor vragen en uitwisseling. De vegetarische lunch is inclusief. Matjes en kussens zijn aanwezig. Parkeren in de buurt is gratis, Amersfoort Centraal is op loopafstand.
28 maart 2025
Denekamp
Meditatieweekend
In ons leven krijgen we met regelmaat te maken met pijnlijke, moeilijke en ook verdrietige situaties. We ervaren het allemaal, niemand uitgezonderd. Dat is wat we wel onze gedeelde menselijkheid noemen. Daarnaast kunnen ook maatschappelijke thema’s als de klimaatcrisis een grote impact hebben op ons innerlijk welbevinden. Hoe kunnen we in die, soms onrustige tijden, toch in contact komen met kalmte, vrede en vreugde? De beoefening van inzichtmeditatie kan ons daarbij helpen.
25 april 2025
Amsterdam
Weekendretraite over de basis van meditatie
De vier fundamenten van mindfulnessmeditatie zijn: het lichaam; de gevoelstoon; stemmingen, emoties en gedachten; en de interpretatie van de wereld. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht kan de aandacht naar binnen en naar buiten worden gericht. In dit weekend beoefenen we deze vier invalshoeken, begeleid door eenvoudige, praktische instructies. En daarnaast plaatsen we de naar binnen en naar buiten gericht mediteren in korte reflecties in de historische context van het vroege boeddhisme.
18 mei 2025
Amersfoort
Stilte meditatie
Een dag voor iedereen met enige ervaring in stilte-meditatie. Elke dag heeft een thema en bestaat uit een combinatie van (begeleide) loop- en zitmeditatie. Uiteraard is er ruimte voor vragen en uitwisseling. De vegetarische lunch is inclusief. Matjes en kussens zijn aanwezig. Parkeren in de buurt is gratis, Amersfoort Centraal is op loopafstand.
20 juni 2025
Amsterdam
Weekendretraite
Vlak voor de zomer nemen we een weekend om te ontspannen en te reflecteren. Zodat we ons vanuit een kalm lichaam en open blik kunnen richten op de zomer die in aantocht is.
19 september 2025
Amsterdam
Weekendretraite over emoties en ethiek
Voelen en emoties zijn overvloedig aanwezig in ons dagelijks leven. En we mediteren om beter met onze emoties te leren omgaan. Maar is dat wel zo? Wat zijn emoties eigenlijk? Zijn het maar gevoelens, of zijn het eerder ethische richtingwijzers?