Lange retraites

zaterdag, 19 januari, 2019 --- woensdag, 30 januari, 2019
Naarden

Waarheid door directe ervaring

Door het op eigen kracht ervaren wat er werkelijk is, ontstaat vertrouwen in het werken met deze methode. Het ‘aan den lijve’ ervaren van de grondkarakteristieken van het bestaan laat geen ruimte voor twijfel. Een intensieve Vipassana retraite met begeleiding op basis van de methode van Mahasi Sayadaw. De winterretraite bestaat uit twee delen: Het eerste deel is een korte retraite van 4 dagen speciaal voor beginners. Dit tweede deel kan goed als zelfstandige retraite gevolgd worden. Het is voor ervaren yogi’s en niet zo ervaren yogi’s. Er wordt met de begeleiding rekening gehouden met de verschillen in vaardigheid en ervaring van de yogi’s.

Henk van Voorst en Nynke Humalda
zondag, 24 februari, 2019 --- zondag, 3 maart, 2019
Havelte

Centraal in deze week staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt. Het thema van deze week is milde aandacht. De bereidheid om je open te stellen voor wat je ervaart, ontvankelijk te zijn en mild. Daarmee krijg je meer zicht op de onderliggende reactiepatronen van de geest, om voorkeur te hebben, of weerstand, of “absent minded” te zijn. En zo kom je in contact met de eigen aard van ervaringen, met wat opkomt en weer gaat.
Er wordt gezamenlijk gemediteerd, met periodes van loop- en zitmeditatie en kortere periodes van informele meditatie. De retraite vindt plaats in stilte, de begeleiding zal bestaan uit regelmatige inleidingen met betrekking tot loop- en zitmeditatie en individuele uitwisselingsgesprekken en dhammatalks( lezingen).

Ank Schravendeel en Ria Kea
maandag, 17 juni, 2019 --- dinsdag, 25 juni, 2019
Havelte

Cultivate the spiritual faculties for your own freedom!

"This retreat is not about concentration, or absorption'', says Ayasma Kumara. "It’s about cultivating confidence, vitality, mindfulness, collectedness and discernment. When these are strong, the work for the ending of suffering becomes easier and more effective. Learn how to strengthen these spiritual faculties in this retreat!
There won’t be strict meditation schedules, but participants will be inspired to grow in wisdom."

Ayasma Kumara
zaterdag, 6 juli, 2019 --- zaterdag, 20 juli, 2019
Sonsbeck-Hamb, Duitsland

Charles & Patricia Genoud en Yuka Nakamura

Dit is een pracht gelegenheid om met Europese leraren van groot kaliber en met langdurige internationale ervaring een retraite mee te maken. Het programma omvat zit- en loopmeditatie, vipassana instructies, dhamma talks en groep interviews. Dagelijks is er een uur werkmeditatie.

Charles & Patricia Genoud en Yuka Nakamura
maandag, 22 juli, 2019 --- dinsdag, 30 juli, 2019
Steyl (L)

Vipassana weekretraite

Belichaamde aandacht is het kernwoord voor de beoefening. Tijdens de zitmeditaties volgen we aandachtig de veranderingen in de verschillende lichaamsdelen. Door de veranderingen in het lichaam gade te slaan komen we ook de bewegingen in de geest op het spoor. Door de processen in lichaam en geest te leren kennen, komt er meer inzicht in wie we echt zijn, en dat is bevrijdend. Het programma bestaat uit zitmeditaties, loopmeditaties en bewegen in aandacht. Er is Boeddhistisch onderricht. En er is ruimte voor vragen en uitwisseling. Het thema voor de retraite wordt kort vante voren bepaald.

Doshin Houtman
zaterdag, 17 augustus, 2019 --- zaterdag, 31 augustus, 2019
Fara Sabina, Rieti, Italy

vipassana retreat

In this retreat we pay close attention to all the processes that arise within our field of consciousness. At the same time we cultivate a relaxed and friendly inner stance, fuelled by loving kindness (metta). This specific quality of attention can be practiced and developed. While we start to observe a broader and closer perspective on our inner processes, in a friendlier way, a greater sense of freedom arises, enabling greater creativity, friendliness, compassion and humour. Meditating helps us seeing through our constricting illusions, releasing the burden of having to uphold these, including the greater illusion of the self. To make this insight a lived experience it is crucial to approach all phenomena in body and mind with a loving equanimous stance.

Henk Barendregt, Mirjam Hartkamp, Antonino Raffone