Leraren

Abravesh / Simin

Simin Abravesh (1960) is een meditatielerares, die diep verbonden is met de Dhamma met name de Patticca Samupada en Abbhidhamma. Ze is afkomstig uit Iran en van daar uit ook verbonden met de Perzische mystiek. Als maatschappelijk werker werkt ze in een opvanghuis voor vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Na een voorbereiding van acht jaar is ze leraar geworden bij Sangha Metta.

Simin is praktisch, gastvrij en flexibel. Haar meditatieleraren zijn Jotika Hermsen, Zr. Viranani, Phyllis Hicks . Ze begeleid naast Vipassana ook Mettaretraites en is actief verbonden met Insight Dialogue. In 2018 is ze begonnen met leiding te geven aan een retraite over dhamma en diversiteit.

Baert / Peter

“To really pay attention means we care, which means love" – Krishnamurti

Peter Baert mediteert al sinds 1982. Zijn voornaamste leraren zijn de eerwaarde Mettaviharee en U Vivekananda in Lumbini Nepal geweest. Daarnaast laat hij zich inspireren door leraren zoals o.a. Jack Kornfield, Joseph Goldstein en Achan Sumedho. Hij heeft vele retraites gedaan waaronder 2 langere van 3 en 4 maanden in Nepal, Birma en Thailand. Daarnaast is Peter geregistreerd GZ-psycholoog, waarbij zijn meditatie ervaring en de opleiding tot mindfulness trainer de basis vormen voor het geven van therapie voor mensen met o.a. depessieve klachten, angstklachten, chronische pijn en slapeloosheid.

Barendregt / Henk

Henk Barendregt mediteert sinds 1972 en leidt retraites in de stijl van Mahasi Sayadaw sinds 2006. Hij is emeritus hoogleraar wiskunde en computerscience (Radboud Universiteit Nijmegen) en leidt thans een interdisciplinaire (neurofysiologie, psychologie, psychiatrie) onderzoeksgroep naar meditatie en klinische toepassingen.

Batchelor / Stephen en Martine

Stephen werd in 1953 in Schotland geboren en studeerde in boeddhistische kloosters in India, Zwitserland en Korea. Hij was meer dan tien jaar monnik in zowel de Tibetaanse als de Zentraditie. Batchelor is mede-oprichter van het Sharpham College for Buddhist Studies and Contemporary Enquiry in Devon. Hij vertaalde onder meer de bekende Bodhicaryavatara van Shantideva (A Guide to the Bodhisattva’s Way of Life) en schreef verschillende boeken, waarvan de meeste ook in het Nederlands vertaald zijn. Recent is van zijn hand verschenen: Bekentenis van een boeddhistisch atheïst. Hij leeft en werkt, samen met zijn vrouw Martine, nu afwisselend in Engeland en Frankrijk. Samen leiden ze meditatieretraites over de gehele wereld.

Martine woonde 10 jaar in Korea en was Zen-non bij meester Kusan. Haar belevenissen beschreef ze in het boek: Woman in Korean Zen. Ze is auteur van verschillende boeken, zoals Let Go: A Buddhist Guide to Breaking Free of Habits en meer recent The Spirit of the Buddha.

Boersma / Paul

De kennismaking in 1981 met de Vipassana meditatie was voor mij een openbaring en deed mij vanuit een geheel andere basis leven. Er volgden regelmatig retraites met leraren uit oost en west: vooral bij de Thaise in Nederland woonachtige monnik Mettavihari (overleden 2007). Later is gebleken dat hij de monnikstitel niet verdiende, maar ik ben hem veel dank verschuldigd.’

Andere leraren waren:

  • Eerwaarde U Rhewatta Dhamma een Birmese monnik in Birmingham [† 2004]
  • Eerwaarde U Janaka een Birmese monnik op tournee in Nederland
  • Christina Feldman & Christopher Titmuss (2 Engelsen die in Azië in de leer waren geweest)

Ik was behulpzaam bij het opbouwen van het Vipassana-centrum in Groningen samen met Frits Koster en vele anderen. Van 1995 tot 2002 heb ik een rol gehad in de organisatie en het onderricht bij Buddhavihara/Sangha Metta in Amsterdam, de oorspronkelijke plek van Mettavihari. Aansluitend ben ik begonnen met Vipassana-cursussen Amersfoort en zijn daar nu wekelijkse activiteiten. Zie ook: www.PaulBoersma.nl

Verder ben ik gastdocent bij de Dhammaverdiepingscursus van de SIM en leraar op de Yoga en Vedanta docentenopleiding in Doorn.
Rondom thema's uit de innerlijke eenheid der religies, Soefisme en Boeddhisme zijn de afgelopen jaren meerdere vertalingen van mijn hand verschenen bij uitgeverij Synthese

Pagina's