Leraren

Onderstaande meditatieleraren zijn verbonden aan de SIM en geven met regelmaat retraites.

Simin Abravesh (1960) is een meditatielerares, die diep verbonden is met de Dhamma met name de Patticca Samupada en Abbhidhamma. Ze is afkomstig uit Iran en van daar uit ook verbonden met de Perzische mystiek. Als maatschappelijk werker werkt ze in een opvanghuis voor vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld.

“To really pay attention means we care, which means love" – Krishnamurti

Henk Barendregt mediteert sinds 1972 en leidt retraites in de stijl van Mahasi Sayadaw sinds 2006. Hij is emeritus hoogleraar wiskunde en computerscience (Radboud Universiteit Nijmegen) en leidt thans een interdisciplinaire (neurofysiologie, psychologie, psychiatrie) onderzoeksgroep naar meditatie en klinische toepassingen.

Stephen werd in 1953 in Schotland geboren en studeerde in boeddhistische kloosters in India, Zwitserland en Korea. Hij was meer dan tien jaar monnik in zowel de Tibetaanse als de Zentraditie. Batchelor is mede-oprichter van het Sharpham College for Buddhist Studies and Contemporary Enquiry in Devon.
Martine woonde 10 jaar in Korea en was Zen-non bij meester Kusan.

De kennismaking in 1981 met de Vipassana meditatie was voor mij een openbaring en deed mij vanuit een geheel andere basis leven. Er volgden regelmatig retraites met leraren uit oost en west: vooral bij de Thaise in Nederland woonachtige monnik Mettavihari (overleden 2007). Later is gebleken dat hij de monnikstitel niet verdiende, maar ik ben hem veel dank verschuldigd.

Samen met vijf anderen vorm ik een collectief van retraitebegeleiders die vipassana-meditatie faciliteren in Nederland (vipassana-meditatie.nu)

Toen ik in 1981 als zoekende jonge vrouw op mijn reis door Zuidoost Azië voor twee weken Birma mocht bezoeken, werd ik getroffen door de serene rust van het IMC Rangoon, een prachtig meditatiecentrum vlakbij de Shwedagon pagoda. Onder de bezielende leiding van Mother Sayama (Lady teacher) in de traditie van Sayagyi U Ba Khin zette ik toen mijn eerste schreden in de Vipassana.

Mediteren is voor mij meer dan zitten op een kussen. Mijn meditatiebegeleiding bestaat uit samen beoefenen, onderzoeken en uitwisselen. Mijn stijl is Rotterdams, aards, met humor en met oog voor kunst, filosofie muziek. Ik begeleid meditatiegroepen in Rotterdam en Breda, geef retraites samen met Coby van Herk, meditatie- en metta dagen en voorheen jongeren- en wandelretraites.

Marij Geurts begon in 1998 met het intensief beoefenen van vipassanameditatie. Zij praktiseerde en studeerde bij verschillende leraren in Europa, de Verenigde Staten (Insight Meditation Society en Spirit Rock) en Birma. Sinds 2010 begeleidt zij retraites bij de SIM en is docent in de 2-jarige Dhammaverdiepingscursus.

Mirjam Hartkamp (1980) graduated in Art Therapies and Cognitive science, with a certificate in psychotherapy. She also studied western and Buddhist philosophy. Having worked in Spain, Argentina, The Netherlands and Malta, she currently lives in Rome working on her doctorate research in meditation and well-being (La Sapienza University, cognitive psychology).

Pagina's