Leven, dood en bevrijding

Vipassana en Insight dialogue

Welkom voor iedereen die de moed heeft om ‘leven’ te onderzoeken vanuit de wetenschap dat we allemaal zullen sterven. Het kan zijn dat je geconfronteerd wordt met ziekte of afscheid en daar stil bij wilt staan. Maar het kan ook zijn dat je denkt, daar wil ik nu nog niet mee bezig. Ik sta midden in het leven. Maar zodra je geboren bent kom je in het traject van sterven en alles wat er mogelijk aan vooraf gaat: ziekte, ouder worden. We hebben het niet in de hand waar en wanneer het gebeurd.

Leraren: 
Inez Roelofs en Nynke Humalda
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
Kosten: De retraites van Sangha Metta zijn op Dana basis. Zie link voor het Dana beleid van Sangha Metta. De basis kostprijs van deze retraite (voeding, onderdak en bijkomende kosten) bedraagt € 65 per overnachting. (voor het hele weekend, 5 nachten is dat € 325,-) Dana betekent vrijgevigheid, je kan zelf bepalen wat je wil geven voor je deelname aan deze retraite. Je kan je gift voorafgaand aan de retraite overmaken of op de laatste dag van de retraite. Er zal een pin apparaat aanwezig zijn om een bank betaling mogelijk te maken. De begeleiding en het werk van de vrijwilligers zijn ook op basis van Dana (vrijwillige gift). Op de laatste retraitedag is het mogelijk te geven aan leraren en vrijwilligers. Bij deze retraite kom je op een gedeeld, tweepersoonskamer. Alleen bij Noodzaak zijn tien eenpersoonskamers beschikbaar. Is er een reden waarom je een kamer alleen nodig hebt, geef dat dan aan op je registratie formulier.
Aanvang: 
maandag, 18 november, 2019
Starttijd: 
16.00 uur, inloop vanaf 14.00 uur.
Eind: 
vrijdag, 22 november, 2019
Eindtijd: 
ca 13.00 u, na de lunch
Gebouw: 
Naarden (International Theosophical Centrum
Adres: 
Meentweg 9
Postcode: 
1411 GR
Plaats: 
Naarden

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Chris van der Velden
Telefoon: 
06-41365516 (voicemail)
Organisatie: 
Sangha metta

Frank Ostaseski schrijft: ”Dood is heel rommelig”. Dit niet-weten en het lijden waarmee het mogelijk gepaard kan gaan kunnen we ook tegenkomen in het Hier en Nu, bij elke ademteug die ontstaat en vergaat. Bij elke pijn, die opkomt en verdwijnt. Als we in het leven durven sterven, zijn we vrij.

Deze cursus wordt geleid door:
Inez Roelofs

Inez Roelofs beoefent Vipassana meditatie in de lijn van Mahasi Sayadaw, Mettavihari, Jotika Hermsen, sinds 1990. Eerst 15 jaar als retraite-kok en organisator; groeiend naar assistent leraar en steeds meer bewust van de Dhamma door te willen geven en spirituele vriend willen zijn. Sinds 2016 lerares vipassana. Andere leraren op haar pad zijn: Eerw. Sujiva; Broeder Dassana voor vipassana. Voor Insight Dialogue Gregory Kramer; Phillis Hicks en Bart van Melik. Abbhidhamma van Ayya Agganyani. Haar roots liggen in diversiteit en eenheid tussen mensen.

Nynke Humalda

Nynke Humalda mediteert sinds 1988, eerst bij Mettavihari, Frits Koster en Jotika Hermsen. Ze is sinds 2006 actief bij Sangha Metta. Inspiratiebron is de dhamma en speciaal het thema vergankelijkheid. Ze begeleidt bijvoorbeeld de retraite Leven, dood en bevrijding. Meditatie in dialoog (Insight Dialogue) is voor haar van grote waarde. Haar leraren zijn, naast Jotika Hermsen, Eerw. Sujiva, Henk van Voorst, Bart van Melik, Gregory Kramer en Zr. Virañani. Nynke begeleidt (zit)groepen in Leiden.