Loslaten & vergeving.

Vipassana

Ieder van ons heeft, bewust of onbewust, anderen pijn gedaan en evenzo is ieder van ons, bewust of onbewust, pijn aangedaan. Pijn is onvermijdelijk in dit menselijke bestaan. Maar het is niet nodig daaronder te (blijven) lijden. De Boeddhistische psychologie kent vele manieren om ons lijden te verminderen en (uiteindelijk) op te heffen, zonder de waarheid van de pijn te ontkennen. Vergeving is één van de methoden waarmee we ons hart opnieuw leren openen en lichaam en geest kalmeren.

This retreat is fully booked!
Leraren: 
Michael Verlouw
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
E10,- voor de huur van de ruimte en dana voor de begeleiding
Aanvang: 
zondag, 24 november, 2019
Starttijd: 
10.00 Inloop vanaf 9.30 uur.
Eind: 
zondag, 24 november, 2019
Eindtijd: 
16.50 uur
Gebouw: 
ATL Leiden
Adres: 
Rijn en Schiekade 16
Postcode: 
2311 AK Leiden
Plaats: 
Leiden

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Nynke Humalda
Telefoon: 
071 5769581
Organisatie: 
Vipassana Meditatie Leiden

Om onszelf en de ander te kunnen vergeven is moed nodig en een zuivere intentie. Het betekent
niet dat we goedkeuren wat er is gebeurd. We kunnen ons er op toeleggen dat iets soortgelijks
nooit meer gebeurd. Maar vergeving is nodig om bevrijd te raken van de last van het verleden.
Vergeving helpt om vrijer en lichter verder te kunnen gaan. Binnen de boeddhistische psychologie
wordt vergeving niet gebracht als een moreel gebod, maar wordt het gezien als een manier om
lijden te verzachten en te beëindigen en als een manier om waardigheid en harmonie te
herstellen.

Deze cursus wordt geleid door:
Michael Verlouw

MICHAËL VERLOUW (assistent leraar)
“Westerse psychologie heeft mij geholpen met een aantal vragen in mijn leven, maar binnen het boeddhisme voelde ik pas echt dat ik ‘thuis’ kwam. Het boeddhistische pad leert mij het leven volledig te omarmen, om zo wijzer, liefdevoller en vrij(er) te worden. Meditatie en boeddhistische studie zijn mijn manier geworden om thuis te komen in mezelf. En in de wereld. Precies zoals ze is, even imperfect als wondermooi. “
Michaël Verlouw beoefent sinds 1997 (vipassana) meditatie. Binnen de vele Boeddhistische stromingen voelt hij zich het meest verwant met die van de Thaise Woud Traditie. Zijn wortels liggen vooral in Amerika waar hij sinds 2004 mediteert en studeert bij The Forest Refuge, The Insight Meditation Society (IMS) en het Barre Center for Buddhist Studies. (BCBS) Hier voelt hij zich ‘thuis’ vanwege de mooie brug die daar geslagen wordt tussen boeddhistische wijsheid en Westerse psychologie, de grote diepgang van de leraren en de manier waarop de leer van de Boeddha wordt doorgegeven. Zijn leraar in Amerika is Gloria Taraniya. Binnen Nederland beschouwt hij Jotika Hermsen als zijn leraar en inspiratiebron.
Michaël is sinds 2015 als assistent leraar verbonden aan Sangha Metta, waar hij verantwoordelijk is voor het Studie en Praktijk Programma in zijn actuele vorm. In samenwerking met SIM en Sangha Metta nam hij in 2018 het initiatief tot het organiseren van de eerste LHBTIQ retraite in Nederland, onder leiding van Pascal Auclair. Met ingang van januari 2019 volgt hij bij Jack Kornfield en Tara Brach de tweejarige opleiding tot Mindfulness- en Compassie-meditatie Begeleider.
Naast meditatieleraar is Michaël werkzaam als bedrijfsjurist bij een publieke omroep en opgeleid tot hypno/psychotherapeut en yogadocent.