Milde Aandacht

Vipassanaretraite

Milde aandacht betekent dat de opmerkzaamheid of mindfulness vergezeld gaat met zorgzaamheid. We ontwikkelen milde aandacht door ontvankelijk te zijn voor onze ervaringen en deze niet af te wijzen. We oefenen om met de ervaring te zijn. En om zowel vreugde als ongemak te verwelkomen. Meer info onder.

Begeleider(s): 
Ria Kea en Chris Grijns
Taal: 
Nederlands
Kosten: 

€576

Aanvang: 
dinsdag, 7 mei, 2024
Starttijd: 
16.00u
Eind: 
zondag, 12 mei, 2024
Eindtijd: 
na de lunch
Gebouw: 
De Weijst
Adres: 
Pater Petrusstr.21
Postcode: 
5423 SV
Plaats: 
Handel

Meer informatie

Contact: 
Ria Kea
Telefoon: 
06 136 54059
Emailadres: 

Deze vriendelijke intentie helpt om zicht te krijgen op de onderliggende reactiepatronen van onze geconditioneerde hart-geest: we kunnen voorkeur en weerstand opmerken, of de neiging tot verstrooidheid. We ontwikkelen inzicht in de natuurlijke aard van ons wezen en leren ons te verzoenen met de veranderlijkheid en oncontroleerbaarheid van het leven.

Deze retraite wordt begeleid door:
Ria Kea
Ik ben in aanraking gekomen met shambala-meditatie in 1998 en kreeg onderricht van Han de Wit. Na een jaar ontmoette ik Jotika Hermsen en werd geinspireerd door de vipassana- meditatie. Ik volgde vipassana meditatieonderricht bij Aziatische leraren: Eerwaarde U Kundela, Vivekananda, Suyiva e.a. Wat mij vooral trok was de zoektocht naar zinvol leven, verbondenheid en compassie en vrij-zijn. Ik las vele boeken maar werd vooral geinspireerd door de beoefening. Het toepassen van de meditatie in het dagelijks leven leerde ik vooral door het volgen van een 8-weekse MBSR cursus en compassietraining (Frits Koster en Erik vd Brink). Ik volgde lange retraites (6 weken) bij Amerikaanse leraren (Carol Wilson, Joseph Goldstein, Guy en Sally Armstrong en Sky Dawson en begon in 2008 met lesgeven van de dhamma in Haarlem en Amsterdam. Van Frits Koster en Ank Schravendeel leerde ik Milde Aandacht toe te passen als medicijn tegen hardvochtigheid die ik bij mezelf en anderen waarnam en leerde vanuit vriendelijkheid opmerkzaam te zijn. Ik leer de vipassana-meditatie en metta-meditatie te integreren in het lesgeven en in het dagelijks leven door Charles Genoud en Patricia Genoud (Zwitserse leraren). De metta-meditatie ervaar ik als voeding voor de vipassana-meditatie en andersom. Ik heb bij Susan Chapman en Gregory Kramer korte retraites gevolgd. Van hen heb ik geleerd om opmerkzaam-zijn toe te passen bij het spreken (mindfull speech). Bij Jotika Hermsen, Frits Koster, Dingeman Boot en Ank Schravendeel liep ik stage voor het begeleiden van retraites. Ik begeleid vele jaren retraites samen met o.a. Ank Schravendeel, Marij Geurts, Chris Grijns, Joost van den Heuvel-Rijnders en begeleid wekelijks een doorgaande groep mediterenden in Amsterdam (De Pijp).
Chris Grijns
Chris Grijns maakte in 1989 kennis met vipassana-meditatie en mediteerde in Buddhavihara, Gaia House, Spirit Rock en volgde langere vipassana-retraites in Yangoon en Thailand. Chris maakt sinds 2019 deel uit van het Vipassana.nu- leraren collectief en van de CPP sangha van Bodhi College. Voor mij is de Dhamma, een constant pad van beoefening. Beoefening van het leven zelf. Beoefening van vriendelijkheid en mededogen.
AANMELDEN / CONTACT
Gebruik dit formulier om u aan te melden voor bovenstaande retraite. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom.

In geval van aanmelding bij een SIM retraite alstublieft ook de volgende informatie:

Uw meditatie-ervaring in het kort: methode(s), waar, bij wie, sinds hoe lang en bijvoorbeeld regelmaat.

Medisch/psychische factoren kunnen de meditatiepraktijk beïnvloeden en vice versa. Als u deze vraag met JA beantwoord zal de organisator hierover contact met u opnemen.

“Ik geef me op voor de bovengenoemde retraiteperiode en neem me voor me zo veel mogelijk aan de retraiteregels te houden. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen - om welke reden dan ook - niet kan of niet wil doen, dat ik op geen enkele wijze verplicht ben deze oefeningen te doen. Ik weet ook dat ik de begeleider niet verantwoordelijk kan stellen voor letsel als gevolg van deze oefeningen.”
Tenslotte weet ik dat ik deelneem onder de Algemene Voorwaarden die gelden voor SIM retraites.