Mindfulness Retraite

Een open, ontspannen en nieuwsgierige houding voor het ontwikkelen van inzicht

Van 18 tot 23 augustus zal er een mindfulness- en inzichtmeditatie retraite worden gehouden te Affligem. We maken gebruik van het oude klooster, een prachtige, meditatieve plek in België. Zeer geschikt voor retraites.

Centraal in deze week staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt. Het thema van deze week is leren te mediteren vanuit een kalme en milde grondhouding met een bereidheid om je open te stellen voor wat je ervaart. Zo kom je in contact met de eigen aard van ervaringen en ontstaat inzicht in onder andere de veranderlijkheid. Het openen voor de vergankelijkheid maakt dat we flexibel kunnen omgaan met de stroom van verandering in ons dagelijks leven.

Wat kan je verwachten?
We blijven een weekje in stilte.
We oefenen met name in zit- en stapmeditaties, en je wordt ook uitgenodigd om in aandacht tijdens het eten, wandelen ….

Er wordt gezamenlijk gemediteerd volgens een schema met periodes van loop- en zitmeditatie en na de maaltijden kortere periodes van vrije meditatie. De retraite vindt plaats in stilte, de begeleiding zal bestaan uit regelmatige inleidingen met betrekking tot loop- en zitmeditatie en individuele uitwisselingsgesprekken. ’s Avonds is er een Dhamma-lezing. Dagelijks wordt er ook een lichte vorm van yoga aangeboden.

Iedereen is van harte welkom. Ook voor degenen die een opleiding tot mindfulness trainer volgen zijn van harte welkom en kunnen deze retraite gebruiken voor de certificering.

Leraren: 
Joost van den Heuvel Rijnders en Katleen Janssens
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
-€450/585. Meer info hierover vind je op de site van I AM -Een donatie (dana) voor de begeleiding is van harte welkom. Voor financiële bijdrages zal aan het eind van de retraite een danadoos worden neergezet. Over Dana: de begeleiding van een retraite als deze is niet-commercieel; er wordt dus geen geld aan verdiend. De in rekening gebrachte kosten zijn alleen om de onkosten te dekken. Dana is een vrijwillige bijdrage naar eigen inzicht bovenop de vaste kosten. Dana betekent ‘vrijgevigheid’ (ruimhartigheid / doneren / geven). Bij een retraite kan dat in de vorm van een vrijwillige bijdrage van de mediterende aan de begeleiding. Het geeft uitdrukking aan de waardering, band, en saamhorigheid tussen de gever en ontvanger en is een oefening in vrijgevigheid.
Aanvang: 
zondag, 18 augustus, 2019
Starttijd: 
16:00
Eind: 
vrijdag, 23 augustus, 2019
Eindtijd: 
16:00
Gebouw: 
De Kluizerij
Adres: 
Aalstersedreef 1
Postcode: 
1790
Plaats: 
Affligem

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Iinstituut voor Aandacht en Mindfulness
Organisatie: 
Instituut voor Aandacht & Mindfulness
E-mailadres: 
Deze cursus wordt geleid door:
Joost van den Heuvel Rijnders

Joost van den Heuvel Rijnders (1975) begon in 1995 met het beoefenen van vipassana meditatie. Vanaf het moment van kennismaken tot op heden ervaart Joost meditatie als een vorm van thuiskomen. De stilte, inkeer, vriendelijke en milde grondhouding, het ervaren van innerlijke ruimte zijn daarbij waardevolle aspecten. In Nederland deed hij vele retraites onder begeleiding van verschillende leraren. Na zijn studie vertrok hij naar Azië en mediteerde drie jaar intensief in Birma en Nepal.

Hij begeleidt sinds 2005 meditatieactiviteiten in Enschede en elders in het land. Waardevol in de overdracht van de oeroude leer van de Boeddha is de praktische toepassing voor de Westerse mens anno nu.

Joost is als docent boeddhistische levensbeschouwing en vipassana verbonden aan de Dhammaverdiepingscursus en verschillende mindfulness opleidingsinstituten. De motivatie voor het lesgeven komt voort uit het vertrouwen in de heilzame werking van meditatie, zowel voor de beoefenaar als voor de samenleving.

Joost is auteur van ‘Terug naar de markt’ (Asoka 2017). Dit boek gaat over het integreren van de boeddhistische zienswijze in het dagelijks leven.

Katleen Janssens

Katleen Janssens (geboren 1968), werkt deels als bedrijfscoach en deels als psychotherapeut in haar privépraktijk met als specialisatie Mindfulness-based therapy. Zij studeerde psychologie, volgde opleidingen tot creatief therapeut en tot mindfulnesstrainer (2006) en verdiepte zich in de boeddhistische psychologie via een dhammaverdiepingscursus bij Frits Koster en Joost van den Heuvel. Zij is een ervaren meditatiebeoefenaarster in de vipassana-traditie.
Katleen heeft stage gelopen bij retraites bij Joost Van den Heuvel en bij Frits Koster. Zij blijft zich verder professionaliseren via retraites (vipassana, Insight Dialogue, Compassietraining).
Inzichtmeditatie werd het hart in haar leven: zij ervaart meditatie als een stevige steun in moeilijke momenten en een bron van vreugde en geluk in het dagelijks leven.