Nooit te laat voor nu!

Een Inzichtmeditatie weekend retraite

Leven in het huidige moment klinkt als een goed idee, maar hoe doe je dat? En waarom leidt het trainen van vriendelijke aandacht tot meer tevredenheid?

Deze retraite is een uitnodiging voor beginners en gevorderden om een ontspannen en wijze zienswijze op het leven te ontwikkelen. Deze zienswijze kunnen we alleen ontwikkelen met de steun van vriendelijke aandacht voor onze ervaring in het huidige moment.

Zonder te hoeven analyseren rusten we in het opmerken van onze ervaringen waardoor we inzicht krijgen in onze gewoontepatronen van hoe we normaliter tegen het leven aankijken. Deze oefening heeft een zuiverende werking; we zien hoe hebzucht, boosheid en verwarring ons belemmeren om gelukkig te zijn.

Deze eenvoudige oefening is niet gemakkelijk omdat we uitgenodigd worden om de hele dag aandachtig te zijn met vriendelijkheid, compassie en zorg. Maar je kunt elk moment opnieuw beginnen, omdat je nooit te laat kunt zijn voor het huidige moment.

Een groot deel van de retraite zullen we in sociale stilte doorbrengen. Stilte ondersteunt het proces om dichter bij onszelf te komen. Er zullen instructies en lezingen zijn om vriendelijke aandacht te beoefenen bij alle mogelijke activiteiten. Ook is er ruimte om met Bart en Riët in kleine groepjes te reflecteren over jouw ervaringen.

Leraren: 
Bart van Melik & Riët Aarsse (assistent)
Taal: 
NL
Kosten: 
De kosten voor deze 3-daagse meditatieretraite bedragen €190,- voor een 2-persoons-kamer. Er is een klein aantal 1-persoonskamers beschikbaar. Deze kosten € 220,-. In deze prijs zitten ook reiskosten van Bart uit New York, vandaar dat de prijs iets hoger ligt. De begeleiding vindt plaats op basis van dana / donatie. Als je graag mee wilt doen maar de deelname kosten vormen een belemmering, dan kun je contact opnemen met Hans Gijsen (06- 20233245).
Aanvang: 
vrijdag, 4 januari, 2019
Starttijd: 
12.30 uur, start met een gemeenschappelijke maaltijd
Eind: 
zondag, 6 januari, 2019
Eindtijd: 
16.00 uur
Gebouw: 
Bosoord Loenen
Adres: 
Hoofdweg 109
Postcode: 
7371GE
Plaats: 
Loenen

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Riët Aarsse
Telefoon: 
06-45080579

Het eten is vegetarisch. Dieetvoorschriften kunnen bij aanmelding worden doorgegeven.

DANA
Zoals alle retraites van SIM wordt ook deze retraite begeleid op basis van dana. Het doorgeven van het meditatieonderricht is een gift aan iedereen die het wil ontvangen. Om het doorgeven daarvan mogelijk te maken in de toekomst, kan je bijdragen door na afloop van de retraite geld te schenken. Het beoefenen van dana is een oefening in het openen van het hart, in vrijgevigheid, en het is waardevol als je bijdraagt aan het doorgeven van het meditatieonderricht ná dit weekend. Jouw bijdrage ondersteunt Bart en Riët in hun levensonderhoud.

INSCHRIJVING
Je kunt je inschrijven door overschrijving van het bedrag op NL72 TRIO 0338 4690 87, t.n.v. Stichting Inzicht Meditatie onder vermelding van retraite 4-6 jan 2019. Als je naam als deelnemer niet overeenkomt met de naam op het bankafschrift, dan graag ook je naam vermelden. Daarnaast wordt je verzocht het algemeen inschrijfformulier volledig ingevuld te sturen naar: simretraite@gmail.com. Inschrijving vindt plaats in volgorde van binnenkomst van betalingen.

Deze cursus wordt geleid door:
Bart van Melik

Sinds 2009 onderwijst Bart van Melik meditatie met speciale aandacht voor diverse gemeenschappen. Hij brengt de oefening naar gedetineerde jongeren, oorlogsveteranen en scholieren op openbare scholen in New York City. Bart is gepassioneerd in het ondersteunen van mensen om nieuwe manieren te vinden om met de stress van het leven om te gaan.

Riët Aarsse

Na haar eerste lange retraites werd Riët Aarsse in 2012 gevraagd om meditaties te begeleiden en sindsdien geeft ze cursussen in verschillende sangha's. De afgelopen jaren was ze half time in Azië voor beoefening, studie en dhamma service. Zij is gegrepen door de wijsheid van de teksten en diep geïnspireerd door de heilzame veranderingen die de dhamma teweeg kan brengen in en tussen mensen.

Gebruik dit formulier om u aan te melden voor bovenstaande retraite. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom.

In geval van aanmelding bij een SIM retraite alstublieft ook de volgende informatie:

Uw meditatie-ervaring in het kort: methode(s), waar, bij wie, sinds hoe lang en bijvoorbeeld regelmaat.
Zo ja, omschrijf kort de reden van behandeling/ aard van uw klachten:

N.B. Indien u bovenstaande vraag met ja hebt beantwoord, kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de organisatie voordat u zich aanmeldt. Dit omdat (psychische) klachten de meditatiepraktijk kunnen beïnvloeden en vice versa. Het kan ook zijn dat hierover contact met u wordt opgenomen.

“Ik geef me op voor de bovengenoemde retraiteperiode en neem me voor me zo veel mogelijk aan de retraiteregels te houden. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen - om welke reden dan ook - niet kan of niet wil doen, dat ik op geen enkele wijze verplicht ben deze oefeningen te doen. Ik weet ook dat ik de begeleider niet verantwoordelijk kan stellen voor letsel als gevolg van deze oefeningen.”