Oost ontmoet West

7-daagse internationale retraite Cadzand

Vergeef jezelf
Voor alle vergissingen in het verleden
Hou niet vast aan gevoelens van schuld of spijt
Zodat de wonden kunnen helen

Accepteer jezelf zoals je bent
En accepteer anderen zoals ze zijn
Zonder een vooropgesteld idee
Over hoe jij of zij zouden moeten zijn

Godwin Samararatne

In samenwerking met het verblijfcentrum Cadzandië organiseert Ehipassiko een retraite met Upul Gamage en Paul Van hooydonck.
Upul en Paul kennen elkaar meer dan 20 jaar en zijn beiden studenten van Godwin Samararatne (Sri Lanka). Ze dragen deze retraite samen op aan hun leraar.

Upul Nishantha Gamage (1964) is de huidige residentiële meditatieleraar van het 'Nilambe Buddhist Meditation Center' in Sri Lanka. Hij is een spirituele gids voor duizenden mensen van over de hele wereld die in Nilambe komen mediteren. Zijn meditatie-beoefening startte op 13-jarige leeftijd. Op jeugdige leeftijd richtte hij de jongerenwerking op van een boeddhistische tempel, vlakbij zijn ouderlijke woning. Hij gaf les aan de lokale kinderen in de zgn. 'Sunday Dhamma-school'. Zijn ouderlijk huis ligt op dezelfde weg als Nilambe (Galaha Road). Heel snel vond hij de weg naar het centrum. Godwin Samararatne, de eerste meditatieleraar van Nilambe was zijn lichtend voorbeeld. Hij koos voor een leven van eenvoud en spirituele beoefening, ging in Nilambe wonen en werd Godwins assistent.
In 1995 leerden Upul en Paul elkaar kennen.
Na het overlijden van Godwin in 2000 volgde Upul hem op.
Upul verzorgt meditatieprogramma's in gevangenissen, scholen, kloosters en bij mensen thuis.
Hij begeleidt retraites in Hong Kong, Zuid-Afrika, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Italië, Spanje en nu voor de derde keer in België/Nederland. Upul ziet de beoefening van meditatie als een manier om onszelf te helpen, onszelf beter te begrijpen en als een middel tot bewustwording door het groeien in opmerkzaamheid van onze dagelijkse bezigheden. Upul spreekt tot het hart, niet tot het verstand. Zijn Dhamma-onderricht is eenvoudig, direkt en praktisch. 'Meditatie moet ons leiden naar een meer vreugdevol bestaan' zegt hij, 'anders stop je er beter mee'. Upul spreekt zeer eenvoudig en goed verstaanbaar Engels. Hij praat langzaam. Hij is een man van weinig woorden. Net als zijn voorganger Godwin belichaamt hij de stilte. Hij ademt stilte. Hij IS stilte. Omdat zijn geest grotendeels vrij is van concepten zijn de stiltes tussen de woorden belangrijker dan de inhoud van wat hij zegt. Ze voeren je regelrecht naar de stilte in je eigen hart.

Programma: afwisselend loopmeditatie, zitmeditatie. Er is mindful yoga, chanting, Dhamma-talks, en Q&A en metta bhavana (vriendelijkheidsmeditatie). In de ochtend, een aantal keer een strandwandeling mogelijk.

​Vertaling
Paul zal de Dhamma-talks van Upul samenvattend vertalen naar het Nederlands indien gewenst.

Accommodatie
We hebben gekozen voor het verblijfcentrum Cadzandië in Cadzand (NL), een voormalig Tibetaans Boeddhistisch instituut, zeer rustig gelegen op een stevige boogscheut van de zee (+/- 30 min. stappen). Als voormalig asielcentrum werd het sinds 2005 opgeknapt en met veel liefde uitgebouwd door een aantal vrijwilligers. Zie www.cadzandie.be

Er zijn 1 persoons en 2 persoonskamers met enkele bedden en gedeeld sanitair. Bij de inschrijving kan je je keuze opgeven. Er is beddengoed voorzien; slopen en lakens brengen we zelf mee of kunnen gehuurd worden. Na ons verblijf laten we de kamers proper achter.
Er wordt voor ons gekookt. De maaltijden zijn vegetarisch en 95% biologisch en het eten gebeurt gezamenlijk en in stilte. Nadien ruimen we zelf af en helpen eventueel mee met de afwas.
Tijdens ons verblijf wordt er van ons verwacht karma yoga te beoefenen wat neerkomt op helpen in het centrum met datgene wat zij voor ons in petto hebben.
Er is thee beschikbaar in elke unit.
Meditatiemateriaal is beschikbaar (kussens, stoelen, bankjes).
Yogamatjes zijn aanwezig maar niets weerhoudt je om je eigen, vertrouwde matje mee te brengen.

Leraren: 
Upul Gamage en Paul Van hooydonck
Taal: 
Engels met Nederlandse vertaling
Kosten: 
Basisprijs 470 € pp in standaardkamer (2p) Eenpersoonskamer 590 € pp
Aanvang: 
zaterdag, 8 juni, 2019
Starttijd: 
10.00 uur
Eind: 
vrijdag, 14 juni, 2019
Eindtijd: 
16.00 uur
Gebouw: 
Cadzandië
Plaats: 
Cadzand (Zeeland)

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Heidi Rommens
Organisatie: 
Ehipassiko
E-mailadres: 
Deze cursus wordt geleid door:
Upul Gamage
Paul Van hooydonck