Oud en nieuwretraite

Receptief gewaarzijn, bereid om te ontvangen en te kijken

Van 27 december t/m 3 januari zal er een 7 dagen durende intensieve
inzichtmeditatie-retraite worden gehouden in Huize Elizabeth te Denekamp. Dit is een mooi klooster gelegen in Overijssel en zeer geschikt voor weekretraites.

Vipassana- of inzichtmeditatie is een techniek die stamt uit het boeddhisme zoals dat vooral in Zuidoost-Azië veel beoefend wordt. Centraal in deze meditatietechniek staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt, zonder direct over te gaan tot het be- of veroordelen of rationeel analyseren van wat waargenomen wordt.

Een van de accenten tijdens deze retraite is het ontwikkelen van een receptief gewaarzijn, een open en ontspannen aandacht voor de stroom van indrukken en ervaringen. De bereidheid om te openen voor onszelf zorgt ook voor een betrokkenheid bij de wereld om ons heen. We openen voor het leven, intern en extern. Dit is de paradox van de meditatie: hoe dichter je bij jezelf komt hoe universeler het wordt.

Er wordt gezamenlijk gemediteerd volgens een schema met periodes van loop- en zitmeditatie en kortere periodes van vrije meditatie. De retraite vindt plaats in stilte, de begeleiding zal bestaan uit regelmatige inleidingen met betrekking tot loop –en zitmeditatie en individuele (dagelijkse) uitwisselingsgesprekken. De organisatie van deze retraite is in handen van Joost.

Leraren: 
Joost van den Heuvel Rijnders en Ria Kea
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
-€ 510,- op basis van een eenpersoonskamer en vegetarische maaltijden. Er zijn 2 plekken voor studenten in de leeftijd van 18-24 die tegen de helft van de prijs kunnen meedoen. Voor meer info hierover mail naar Joost: joost@inzichtmeditatie.com -De begeleiding vindt plaats op basis van dana/donatie. Zoals gebruikelijk in de boeddhistische traditie hebben deelnemers aan het einde van de week een mogelijkheid voor het beoefenen van vrijgevigheid. Er zal dan een bakje staan voor het geven van een contant geldbedrag naar eigen keuze. Meer hierover ontvang je in een mail voorafgaand aan de retraite.
Aanvang: 
vrijdag, 27 december, 2019
Starttijd: 
16:00
Eind: 
vrijdag, 3 januari, 2020
Eindtijd: 
11.00
Gebouw: 
Huize Elisabeth
Adres: 
Gravenallee
Plaats: 
Denekamp

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Ria Kea
Organisatie: 
Joost van den Heuvel Rijnders
E-mailadres: 

Opgave
Je kunt je opgeven door:
-Het aanmeldingsformulier op te vragen en in te vullen en daarna te mailen naar Ria:
info@riakea.nl

-De kosten over maken op rekeningnummer NL69 INGB 000 659 5748 t.n.v.
Joost van den Heuvel Rijnders o.v.v. Oud en Nieuwretraite 2019-2020.

Mocht je een factuur willen ontvangen stuur dan een mail met de juiste gegevens naar Joost: joost@inzichtmeditatie.com

N.B. Je aanmelding is pas geldig als de betaling en het aanmeldingsformulier binnen zijn.

Annulering
Bij annulering van de retraite na 1 december 2019 kan de betaling niet teruggevorderd worden tenzij er een wachtlijst is en je plek kan worden opgevuld. Bij bijzondere omstandigheden kan hier, na overleg met Joost, een uitzondering op worden gemaakt.

Deze cursus wordt geleid door:
Joost van den Heuvel Rijnders

Joost van den Heuvel Rijnders (1975) begon in 1995 met het beoefenen van inzichtmeditatie. In Nederland deed hij vele retraites onder verschillende leraren. Na zijn studie geschiedenis vertrok hij naar Azië en mediteerde bijna 3 jaar intensief in Birma en Nepal. Daar ontving hij onderricht van enkele bekende Birmese leraren waaronder Sayadaw U Pandita. Sinds zijn terugkomst in Nederland begin 2005 begeleidt hij meditatieactiviteiten. Joost is auteur van ‘Terug naar de markt’ (Asoka 2017). Meer info over Joost: www.joost-meditatie.nl

Ria Kea

Ria Kea( 1952) beoefent vipassana- en mettameditatie sinds 1998 bij oosterse en westerse leraren. Vanaf 2008 volgt zij jaarlijks 6/8 weken retraites bij Joseph Goldstein, Carol Wilson, Sally en Guy Armstrong (IMS Amerika). Van Charles en Patricia Genould leert zij vipassana en mettameditatie te combineren. Zij volgde Insight Dialogue bij Gregory Kramer en Mindful communication bij Susan Gillis Chapman. Sinds vele jaren begeleidt zij vipassana/mettameditatie. Zij geeft wekelijks vipassanameditatie in Amsterdam (de Pijp). Meer info over Ria: www.riakea.nl