Oud en Nieuwretraite - Denekamp

Met Joost van den Heuvel Rijnders en Frits Koster

Van 27 december t/m 3 januari zal er een 7 dagen durende intensieve inzichtmeditatie-retraite worden gehouden in Huize Elizabeth te Denekamp. Dit is een mooi klooster gelegen in Overijssel en zeer geschikt voor weekretraites.
Vipassana- of inzichtmeditatie is een techniek die stamt uit het boeddhisme zoals dat vooral in Zuidoost-Azië veel beoefend wordt. Centraal in deze meditatietechniek staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt, zonder direct over te gaan tot het be- of veroordelen of rationeel analyseren van wat waargenomen wordt.
Er wordt gezamenlijk gemediteerd volgens een schema met periodes van loop- en zitmeditatie en kortere periodes van vrije meditatie. De retraite vindt plaats in stilte, de begeleiding zal bestaan uit regelmatige inleidingen met betrekking tot loop –en zitmeditatie en individuele (dagelijkse) uitwisselingsgesprekken. De organisatie van deze retraite is in handen van Joost.

Leraren: 
Joost van den Heuvel Rijnders en Frits Koster
Kosten: 
€ 495,- op basis van een eenpersoonskamer en vegetarische maaltijden. De begeleiding vindt plaats op basis van dana/donatie. Zoals gebruikelijk in de boeddhistische traditie hebben deelnemers aan het einde van de week een mogelijkheid voor het beoefenen van vrijgevigheid. Er zal dan een bakje staan voor het geven van een contant geldbedrag naar eigen keuze. Meer hierover ontvang je in een mail voorafgaand aan de retraite.
Aanvang: 
donderdag, 27 december, 2018
Starttijd: 
16:00 uur
Eind: 
donderdag, 3 januari, 2019
Eindtijd: 
10:00 uur
Gebouw: 
Huize Elisabeth, Denekamp
Plaats: 
Denekamp

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Joost van den Heuvel Rijnders
Telefoon: 
06-11318224
Deze cursus wordt geleid door:
Joost van den Heuvel Rijnders

Leraar 1 omschrijving: Joost van den Heuvel Rijnders (1975) begon in 1995 met het beoefenen van inzichtmeditatie. In Nederland deed hij vele retraites onder verschillende leraren. Na zijn studie geschiedenis vertrok hij naar Azië en mediteerde bijna 3 jaar intensief in Birma en Nepal. Daar ontving hij onderricht van enkele bekende Birmese leraren waaronder Sayadaw U Pandita. Sinds zijn terugkomst in Nederland begin 2005 begeleidt hij meditatieactiviteiten. Joost is auteur van ‘Terug naar de markt’ (Asoka 2017). Meer info over Joost: www.joost-meditatie.nl

Frits Koster

Frits Koster (1957) kwam in 1979 in aanraking met de beoefening van inzichtmeditatie. Hierdoor geïnspireerd maakte hij eind 1982 een reis naar Azië. Tijdens deze reis is Frits ingetreden als boeddhistisch monnik en heeft ruim vijf jaar gemediteerd en gestudeerd in Thailand, Birma, Sri Lanka en Maleisië. In 1988 kwam hij terug naar Nederland. Hij begeleidt sinds die tijd meditatieactiviteiten op verschillende plaatsen in Nederland en Ierland; daarnaast geeft hij lezingen en cursussen over de boeddhistische psychologie. Meer info over Frits: www.fritskoster.nl