Retraite over ouder worden

Vipassana

Ouder worden.
“Naarmate we blinder en dover worden kunnen we meer ‘oog krijgen’ voor de werkelijkheid” zegt ds. J.J. Suurmond. Meer oog krijgen voor de werkelijkheid. Wie wil dat niet? Begrijpen wat er werkelijk aan de hand is? Met je zelf en met de ander. Of je nu met de rollator loopt of surfend aankomt vliegen maakt niet uit. Aftakeling is een goede leerschool..

Ouder worden slaat barsten in onze illusie dat we de werkelijkheid kunnen toesnijden op onze eigen maat. Onze uitdaging is leren omgaan met de voortdurende verandering die we tegen komen, in lichaam en geest.
Bonus:
De vrijheid ontdekken die diep verborgen ligt in acceptatie en de grootsheid ervaren van een leven in toewijding en overgave.
We gaan ervoor in de retraite over ouder worden.

Vanuit stilte als basis werken we met:
- Chineng-chicong oefeningen
- zit-en loopmeditatie.
- mogelijkheid om deel te nemen aan insight dialogue
- gelegenheid voor een individueel gesprek met de begeleiding,

’s Morgens is er een korte instructie over de meditatie en ’s avonds een dhammatalk. De dag wordt afgesloten met metta meditatie.

Leraren: 
Jotika Hermsen, Peter Baert en Inez Roelofs
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
Kosten: De retraites van Sangha Metta zijn op Dana basis. Zie link voor het Dana beleid van Sangha Metta. De basis kostprijs van deze retraite (voeding, onderdak en bijkomende kosten) bedraagt € 65 per overnachting. (€ 390,- voor deze retraite) Dana betekent vrijgevigheid, je kan zelf bepalen wat je wil geven voor je deelname aan deze retraite. Je kan je gift voorafgaand aan de retraite overmaken of op de laatste dag van de retraite. Er zal een pin apparaat aanwezig zijn om een bank betaling mogelijk te maken. De begeleiding en het werk van de vrijwilligers zijn ook op basis van Dana (vrijwillige gift). Op de laatste retraitedag is het mogelijk te geven aan leraren en vrijwilligers.
Aanvang: 
donderdag, 9 mei, 2019
Starttijd: 
16.00 uur, inloop vanaf 14.00 uur
Eind: 
woensdag, 15 mei, 2019
Eindtijd: 
13.00 uur, na de lunch
Gebouw: 
Naarden (International Theosophical Centrum
Adres: 
Meentweg 9
Postcode: 
1411 GR
Plaats: 
Naarden

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Chris van der Velden & Christianne Moussault
Telefoon: 
06-41365516 (voicemail)
Organisatie: 
Sangha metta
Deze cursus wordt geleid door:
jotika hermsen

Jotika Hermsen, in haar arbeidzaam leven docente theologie en agogie, heeft vele jaren geleefd als katholieke non en is in 1992 ingewijd als boeddhiste met acht leefregels. Sinds die tijd begeleidt ze boeddhistische retraites in binnen- en buitenland. Ze is verantwoordelijk voor de retraites van Sangha Metta.

Peter Baert

Peter Baert mediteert al sinds 1982. Zijn voornaamste leraren zijn de eerwaarde Mettavihari en U Vivekananda in Lumbini Nepal geweest. Hij laat zich inspireren door leraren als Jack Kornfield, Joseph Goldstein en Achan Sumedho. Hij heeft vele retraites gedaan waaronder 2 langere van 3 en 4 maanden in Azië. Peter is geregistreerd GZ-psycholoog. Zijn meditatie ervaring en de opleiding tot mindfulness trainer vormen de basis voor het geven van therapie voor mensen met o.a. depressieve- en angstklachten, chronische pijn en slapeloosheid.