Retraites en activiteiten

woensdag, 7 februari, 2024 --- woensdag, 15 mei, 2024
Amsterdam
Keuzevak VU

Het Boeddhistisch Seminarie van de Faculteit Theologie en Religie van de VU biedt dit keuzevak aan als onderdeel van de 1-jarige opleiding Spiritual Care. Deze cursus is open voor gasten, zoals mindfulness trainers en/of beoefenaars van het boeddhisme met grote interesse in de bronnen van de hedendaagse oefening.

Riët Aarsse
dinsdag, 13 februari, 2024 --- dinsdag, 10 december, 2024
Naarden
Gezamenlijk verzen lezen en duiden

Een jaar lang elke maand aandacht voor de Dhammapada tijdens een anderhalf uur durende Zoom sessie op elke tweede dinsdagavond van de maand.

Sayalay Chandadhika en Paul Boersma
vrijdag, 19 april, 2024 --- zondag, 21 april, 2024
Amsterdam
Kleurrijke sangha

Dit meditatieweekend is voor iedereen die zich thuisvoelt in stilte, en in het gezelschap van mensen die net als jij lesbisch, homo, bi, trans, non-binair, genderfluïde, bigender, genderdivers, queer, aseksueel, of … zijn.
Wij gaan samen oefenen in verbondenheid op het pad van vrijheid. Ook voor wie weinig ervaring heeft met meditatie.

Chris Grijns en Victor Melenhorst
vrijdag, 19 april, 2024 --- zondag, 21 april, 2024
Wapserveen (Dr)
Zachte krachten zullen overwinnen

Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ ergens anders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens in verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.

Doshin Houtman
maandag, 22 april, 2024 --- zondag, 28 april, 2024
Naarden
Metta meditatie

In deze retraite van 2 delen beginnen we met liefdevolle vriendelijkheid (Metta). Concentratie en vriendelijkheid vormen zo de basis voor Vipassana. Dit maakt dat we onze inzichten kunnen verdiepen zonder last te hebben van valkuilen als perfectionisme en een te grote inspanning.

Zr Viranani en Ivet Sevincsoy
zondag, 28 april, 2024 --- dinsdag, 7 mei, 2024
Naarden
Vipassana retraite

In deze retraite verdiepen we vervolgens ons inzicht door middel van een specifieke manier van mediteren volgens de Mahasi traditie. De nadruk ligt op de precieze en heldere observatie van de fenomenen (Satipatthana). Het is een krachtige manier van beoefenen.

Simin Abravesh en Zr Viranani
zaterdag, 4 mei, 2024 --- zaterdag, 4 mei, 2024
Rotterdam
Stress en bevrijding

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en direct daarna, op 5 mei, vieren we de vrijheid. In de meditatie gaat het ook vaak zo. Eerst is het moeilijk en dan gebeurt er iets waardoor we ons niet meer neergedrukt voelen, maar juist licht, open en vrij. Op deze meditatiedag beoefenen we Insight Dialogue: meditatie-in-interactie. We spreken vanuit de stilte en verkennen daarbij thema’s vanuit boeddhistisch perspectief, dit keer: ‘Stress en de vreugde van bevrijding'.

Riët Aarsse
zondag, 5 mei, 2024 --- zondag, 5 mei, 2024
Bleijendijk, Vught
Het thema wordt kort voor aanvang bekend gemaakt.

De oefening op Bleijendijk is een mooie gelegenheid om te oefenen met de 6 zintuigen. Er is tijd om te onderzoeken wat het is om echt aanwezig te zijn, en te ervaren hoe de geest steeds weer verhalen maakt over wat we waarnemen, en ons zo weer weghaalt bij dat eenvoudige natuurlijke leven.

Doshin Houtman
dinsdag, 7 mei, 2024 --- zondag, 12 mei, 2024
Handel
Vipassanaretraite

Milde aandacht betekent dat de opmerkzaamheid of mindfulness vergezeld gaat met zorgzaamheid. We ontwikkelen milde aandacht door ontvankelijk te zijn voor onze ervaringen en deze niet af te wijzen. We oefenen om met de ervaring te zijn. En om zowel vreugde als ongemak te verwelkomen. Meer info onder.

Ria Kea en Chris Grijns
woensdag, 8 mei, 2024 --- zaterdag, 11 mei, 2024
Naarden
Geduld

Geduld, Khanti in het Pali, is een van de tien Parami's, de heilzame kwaliteiten die we kunnen cultiveren door beoefening. Het is een kwaliteit die bijna in tegenspraak is met het moderne leven waarin we worden aangemoedigd tot snel handelen, snel beslissen en snel onze zin krijgen. Toch sprak de Boeddha over geduld als een van de allerhoogste kwaliteiten en modern onderzoek onderstreept dit. Tijdens deze dagen staan we met behulp van de 6 richtlijnen van Insight Dialogue stil bij geduld.

Simin Abravesh en Joyce Curnan
zaterdag, 11 mei, 2024 --- zaterdag, 11 mei, 2024
Naarden
Upekka, de vierde Brahamavihara

Mediteren, dhamma talk en contempleren met het thema Upekka.

Sayalay Chandadhika en Myriam Baaten
dinsdag, 14 mei, 2024 --- zondag, 19 mei, 2024
Naarden
Satipatthana Sutta Retreat

This Insight Meditation retreat will explore the Four Foundations of Mindfulness, as taught in the Satipatthana discourse given by the Buddha.
It is a profound teaching that encourages us to place the path of freedom and compassion in the classroom of our lives, nurturing a heart that is receptive and unshakeable.

Christina Feldman, Jaya Rudgard
woensdag, 15 mei, 2024 --- zondag, 19 mei, 2024
Doetinchem
Abdij Retraite

In een wereld die voortdurend in beweging is, waar stress en afleidingen overal aanwezig lijken te zijn, verlangen we allemaal naar innerlijke vrede en balans. Een retraite is een geschikte plek om de beweging naar binnen te maken en in een sfeer van stilte, rust en aandacht te verblijven.

Michaël Verlouw en Joost van den Heuvel Rijnders
vrijdag, 17 mei, 2024 --- woensdag, 22 mei, 2024
Online
Toegewijd leven in het nu

Het geheim voor geestelijke en lichamelijke gezondheid is, niet te rouwen over het verleden en je geen zorgen te maken over de toekomst, maar wijs en toegewijd te leven in het NU. Dit is de leidraad voor deze meditatie. Acceptatie is een belangrijk aspect bij dit alles, namelijk het accepteren van de realiteit zoals die is.

Jotika Hermsen, Peter Baert en Willemijn Westhof
vrijdag, 24 mei, 2024 --- zondag, 26 mei, 2024
Amsterdam
A weekend of meditation, reflection and renewal

We take a weekend to pause, relax body and mind and reflect on what is really important in life. How can we interpret and apply the timeless insights of the Buddhist teachings to our busy lives and the individual and collective challenges of our time? Can we find peace in the midst of it all? Simple instructions and meditation practices with mindfulness of body and breath, complemented by mindful movement, create the framework for calmness and clarity.
(continued description below)

Wibo Koole en Klaus-Peter Uhlenberg

Pagina's