Retraites en activiteiten

maandag, 14 september, 2020 --- maandag, 9 november, 2020
Online, via Zoom
Introductiecursus
Insight Dialogue is een vorm van inzichtmeditatie-in-interactie. Door te mediteren terwijl we in interactie zijn met anderen wordt het makkelijker om opmerkzaam te zijn in het leven van alledag. Ook ontwikkelen zich allerlei inzichten die vreugde, verdieping en bevrijding kunnen brengen.
zondag, 4 oktober, 2020 --- vrijdag, 9 oktober, 2020
Havelte
Inzichtmeditatie en Insight Dialogue retraite
In de lessen van de Boeddha staat dat wijze aandacht en wijze vrienden van doorslaggevend belang zijn op ons pad. Om te ontwaken zijn beide nodig. Wijze aandacht wordt ook wel onze innerlijke metgezel genoemd. Het helpt ons om met wijze ogen te kijken naar wat er in ons hart en in de wereld gebeurt. En van spirituele vriendschap zei de Boeddha: "het is het hele pad”. We zullen kijken wat de Boeddha bedoelde met spirituele vriendschap en hoe we zelf een vriend voor anderen kunnen zijn.
Ank Schravendeel en Riët Aarsse
vrijdag, 9 oktober, 2020 --- zondag, 11 oktober, 2020
Steyl (L)
Vipassana weekend retraite
Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen, en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.
Doshin Houtman
zondag, 11 oktober, 2020 --- vrijdag, 16 oktober, 2020
De Glind (bij Amersfoort)
Ontwikkelen van milde aandacht
Meditatie betekent aandachtig zijn, weten wat je ervaart zonder die ervaring te veranderen. Het betekent ook de bereidheid om je open te stellen voor wat je ervaart, en ontvankelijk en mild te zijn. Je krijgt zicht op de onderliggende reactiepatronen van de geest, of er voorkeur is, of weerstand, of 'absent mind'. En zo kom je in contact met het proces van de aard van ervaringen, die opkomen en weer gaan. Gaandeweg ontwikkel je mildheid, inzicht, compassie en wijsheid.
Ria Kea en Chris Grijns
woensdag, 14 oktober, 2020 --- zondag, 18 oktober, 2020
online
a classical silent retreat on the Brahmaviharas
This retreat explores ways to embody the four Brahma Viharas: friendliness, compassion, joy and equanimity. We'll explore how these qualities can support us to wisely respond to personal and collective challenges. There will be teachings on the obstacles that appear to obscure these qualities and reflections on the insights that they can bring into our lives.
Jake Dartington
zaterdag, 17 oktober, 2020 --- zondag, 18 oktober, 2020
Tilburg
Kennismaken met boeddhistische meditatie.
De introductiecursus is bestemd voor diegenen die nog niet bekend zijn met boeddhistische meditatie. Tijdens deze cursus leren we de praktische basisprincipes van meditatie. De basisbeginselen van meditatie komen aan de orde: de techniek van zit- en loopmeditatie, maar ook het leren aandachtig aanwezig te zijn (en blijven) bij dagelijkse handelingen en spreken. Bij de uitleg over praktische zaken zal ook de Boeddhistische achtergrond aan de orde komen. Er is gelegenheid om vragen te stellen.
Doshin Houtman
zondag, 18 oktober, 2020 --- zondag, 18 oktober, 2020
Amersfoort
Inzichtmeditatie Amersfoort
Een zondag oefenen in de Aandachtsmederij Amersfoort? Iedereen met enige ervaring in stilte-meditatie is van harte welkom. Elke dag heeft een thema en bestaat uit een combinatie van (begeleide) loop- en zitmeditatie. De vegetarische lunch is inclusief. De Aandachtsmederij is op loopafstand van Amersfoort CS.
Paul Boersma
zondag, 25 oktober, 2020 --- zondag, 25 oktober, 2020
Tilburg
Volledig tevoorschijn komen.
Meditatiedag afgewisseld met lichte yoga waarin het thema “volledig tevoorschijn komen” centraal staat. Hoe zou het zijn als iets waarvan we wisten dat het waar was, niet zouden ontkennen? Wat zou er gebeuren als we op alle terreinen van ons leven, tevoorschijn zouden komen? Kun je oprecht eerlijk zijn naar jezelf? Een uitnodiging om onze houding hiertoe te verfrissen en verder mee te nemen in meditatie en het dagelijkse leven. Een liefdevolle houding naar onszelf is de basis.
Coby van Herk en Ingrid Dassen
donderdag, 29 oktober, 2020 --- zondag, 1 november, 2020
Naarden
Vipassana en Insight dialogue
In deze retraite vragen wij ons af…Ook in relaties? Welke vreugde en pijn kennen we in relaties en hoe kan onvoorwaardelijke liefde onze inspiratiebron zijn en helpen om regie te nemen? Van overbelasting, naar balans, inspiratie en wijsheid. Vaak doen we als vrouwen 1001 dingen achter elkaar. In betaald werk, onbetaald werk, gezin, familie en mantelzorg, noem maar op! Hoe kan regie nemen ons helpen om van overbelasting naar balans te komen en om tijd te hebben voor inspiratie en wijsheid. We b
Inez Roelofs en Nynke Humalda
zondag, 15 november, 2020 --- zondag, 15 november, 2020
Tilburg
Thema volgt.
Op deze dag staan Boeddhistische teksten over een bepaald onderwerp centraal. De teksten kan men van te voren lezen en bestuderen. Op deze dagen is er ook meditatiebeoefening waarin we wat in de teksten staat kunnen onderzoeken. Er is uitwisseling in kleine groepen en er is tijd voor vragen.
Doshin Houtman
donderdag, 19 november, 2020 --- zondag, 22 november, 2020
ONLINE
Bringing mindfulness to how it feels
During this retreat we would like to explore mindfulness of the feeling tones, which is the second foundation of the practice of mindfulness. We will try to present the different aspects of mindfulness. We will define feeling tones and how to be mindful of them. The Pali term vedana refers to the affective tone of experience. When we come into contact through one of our six senses with the environment, we experience a pleasant, unpleasant or neither pleasant nor unpleasant feeling tone. ***
Martine Batchelor and Bernat Font
donderdag, 19 november, 2020 --- zondag, 22 november, 2020
Velp Grave
Vipassana en compassie
Vipassana en de vier levensvrienden: Liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid. In deze vierdaagse retraite in het mooie klooster te Velp gaan we samen de stilte in en het thema van compassie uitdiepen. Er is een uur Kashmir Yoga les in de ochtend. We praktiseren de zit- en loopmeditatie en in de avond is er een Dhamma lezing.
Gabrielle Bruhn
vrijdag, 20 november, 2020 --- zondag, 22 november, 2020
Denekamp
Vipassana Meditatieweekend
Tijdens dit weekend gaan we terug naar de basis van de meditatiebeoefening: opmerkzaamheid voor het lichaam, de eerste grondslag van aandacht. Dat houdt in: aandacht voor het lichaam, de adem, de elementen en de lichaamshouding. Zo mogen we weer in contact komen met de prachtige eenvoud van onze meditatiebeoefening.
Joost van den Heuvel Rijnders en Mirjam Schild
maandag, 7 december, 2020 --- maandag, 14 december, 2020
Steyl (L)
Winterretraite
Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen, en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.
Doshin Houtman
vrijdag, 11 december, 2020 --- zondag, 13 december, 2020
Denekamp
retraite
Ervaar een spirituele ontdekkingstocht waarbij de eeuwenoude methodes van hathayoga en vipassanameditatie elkaar ontmoeten in stilte.
Marianne van Lobberegt en Mari den Hartog

Pagina's