Retraites en activiteiten

vrijdag, 24 september, 2021 --- zondag, 26 september, 2021
Denekamp
In eenvoud oefenen, de kern van wijsheid

In dit weekend willen we je graag meenemen naar de eenvoud van de beoefening van inzichtmeditatie.

In een wereld waarin zoveel prikkels, vragen, opdrachten op ons afkomen hebben we ook soms de neiging om meditatie, Mindfulness en de beoefening daarvan ongewild ingewikkeld te maken.

Soms komt dat door onszelf, soms door de leraren waar we bij leren en soms door alle informatie die we krijgen over mediatie op het web, in bladen of cursussen.

Mirjam Schild en Joost van den Heuvel Rijnders
zondag, 26 september, 2021 --- zondag, 10 oktober, 2021
Den Bosch
Kennismaken met inzichtmeditatie

Drie zondagochtenden bieden Inez Roelofs en Chris van der Velden een kennismakingscursus inzichtmeditatie. De cursus dient als opstap naar de reguliere wekelijkse meditatieavond.

Inez Roelofs met assistentie van Chris van der Velden
zondag, 26 september, 2021 --- zondag, 26 september, 2021
Vught
Belichaamde aandacht

Om wat langer te oefenen in aandacht is een meditatiedag in stilte heel geschikt. Er is een korte kennismaking en een inleiding op de oefening. Na het aandachtig bewegen is er een zitmeditatie met begeleiding. Daarna wisselen zit- en loopmeditaties elkaar af. Er is een dharmatoespraak en we eten onze lunch in aandacht. Gedurende de middag oefenen we ook het bewegen in aandacht. Aan het einde van de dag is er een mogelijkheid om uit te wisselen en vragen te stellen.

Doshin Houtman
woensdag, 29 september, 2021 --- woensdag, 17 november, 2021
Online
Landelijke introcursus Insight Dialogue

Insight Dialogue (ID) is mediteren terwijl we in interactie zijn met anderen. Met ID cultiveren we meditatieve kwaliteiten, ontwikkelen we het bewust-zijn in relatie en contempleren we gezamenlijk over onderwerpen uit de Dhamma. Deze drie kernelementen vormen samen met zes richtlijnen (meditatie instructies) de inhoud van het programma. De richtlijnen van ID gaan over pauzeren, ontspannen, openen, afstemmen op verandering, aandachtig luisteren en waarachtig spreken.

Riët Aarsse, Nynke Humalda, Joyce Curnan
zaterdag, 2 oktober, 2021 --- zondag, 3 oktober, 2021
Tilburg
Belichaamde aandacht

De 2-daagse introductiecursus is bestemd voor diegenen die nog niet bekend zijn met boeddhistische meditatie. Tijdens deze cursus leren we de praktische basisbeginselen van meditatie; de techniek van zit- en loopmeditatie, maar ook het leren aandachtig aanwezig zijn (en blijven) bij de dagelijkse handelingen en het spreken. Hierbij zal ook de Boeddhistische achtergrond aan de orde komen.

Yvonne Molenaar
maandag, 11 oktober, 2021 --- woensdag, 13 oktober, 2021
Huissen
Ontspannen in het huidige moment

Korte inzichtmeditatie retraite voor beginnende en ervaren mediterenden in het klooster in Huissen.

Riët Aarsse
vrijdag, 15 oktober, 2021 --- zondag, 17 oktober, 2021
Velp-Grave
De herfst ingaan in stilte

In dit stilteweekend in het mooie klooster te Velp bij Nijmegen gaan we ons samen verdiepen in de zuiverende werking van de Vipassana meditatie. We beoefenen deze in de loop- en in de zit meditatie. Voor het ontbijt vindt er een zachte yogales plaats, in de middag is er de mogelijkheid tot een individuele wandeling en in de avond is er een lezing over de achtergronden van onze praktijk, het boeddhisme. De prachtige kloostertuin is uitgeroepen tot de mooiste van Nederland!

Gabrielle Bruhn
zaterdag, 16 oktober, 2021 --- donderdag, 21 oktober, 2021
Handel (Noord-Brabant)
Terug naar het hart

Terugtrekken uit ons dagelijks leven is een manier om de reis te maken van het hoofd naar het hart. In de stilte verlaten we het hoofdkantoor en kunnen we luisteren naar het hart. Met een milde en open aandacht komen we in contact met het innerlijk leven. De stilte en eenvoud zorgen ervoor dat we met een kalme geest erkennend gewaarzijn kunnen zijn van de stroom van het leven. In 2021 verschijnt ‘Terug naar het hart’ (Asoka), het nieuwe boek van Eveline Brandt en Joost van den Heuvel Rijnders

Joost van den Heuvel Rijnders
zondag, 17 oktober, 2021 --- zondag, 17 oktober, 2021
Tilburg
Vipassana meditatie afgewisseld met yoga

Meditatiedag afgewisseld met lichte yoga waarbij het thema “Verbinding" centraal staat.
Verbinding; met onszelf, met anderen, de natuur, en ook met onze angsten.
Wat is de plek van ons voorstellingsvermogen in verbinding?
Kunnen we zien dat we soms denken dat we iets begrijpen en onze geest daardoor vernauwd?
Dat we de wereld nodig hebben om ons voorstellingsvermogen uit te breiden?
Hoe zou het zijn als we aanspraak maken op moed, vriendelijkheid en kracht?

Coby van Herk en Ingrid Dassen
zondag, 24 oktober, 2021 --- zondag, 24 oktober, 2021
Amersfoort
Inzichtmeditatie Amersfoort

Iedereen met enige ervaring in stilte-meditatie is van harte welkom op deze meditatie-zondag. Elke zondag is er een thema en verder bestaat de dag uit een combinatie van (begeleide) loop- en zitmeditatie.
De vegetarische lunch is inclusief. Matjes en kussens zijn aanwezig.
De Aandachtsmederij is op loopafstand van Amersfoort Centraal, parkeren in de buurt is op zondag veelal gratis.

Paul Boersma
woensdag, 27 oktober, 2021 --- maandag, 1 november, 2021
Loenen
Spirituele Vriendschap - Het hele pad! - Inzichtmeditatie en Insight Dialogue

Wijze vrienden op het pad zijn belangrijk, zei de Boeddha al. Welke rol speelt spirituele vriendschap op ons pad? Vriendschap gaat verder dan aanmoediging als het moeilijk is. In deze intensieve retraite onderzoeken we deze vraag. Periodes van inzichtmeditatie worden afgewisseld met de gezamenlijke oefening van insight dialogue. De combinatie van individuele en gezamenlijke meditatie draagt bij aan het verdiepen van inzicht en het openen voor onszelf en anderen.

Ank Schravendeel en Riët Aarsse
vrijdag, 29 oktober, 2021 --- zondag, 31 oktober, 2021
Steyl (L)
Belichaamde aandacht

Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens in verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.

Doshin Houtman
zondag, 14 november, 2021 --- zondag, 14 november, 2021
Tilburg
Thema volgt later

Op deze dag staan Boeddhistische teksten over een bepaald onderwerp centraal. De teksten kan men van te voren lezen en bestuderen. Op deze dagen is er ook meditatiebeoefening waarin we wat in de teksten staat kunnen onderzoeken. Er is uitwisseling in kleine groepen en er is tijd voor vragen.

Doshin Houtman
donderdag, 18 november, 2021 --- dinsdag, 23 november, 2021
Handel
Vipassanameditatie retraite

Milde aandacht betekent dat de opmerkzaamheid of mindfulness vergezeld gaat met zorgzaam-heid. We ontwikkelen milde aandacht door te oefenen met ons te openen voor onze ervaringen en deze niet af te wijzen. Deze vriendelijke intentie helpt om zicht te krijgen op wat er in ons leeft en daar met wijsheid en compassie bij te zijn. Dit leidt tot kalmte en bevrijdende inzichten.

Ria Kea en Riët Aarsse
donderdag, 18 november, 2021 --- zondag, 21 november, 2021
Velp-Grave
Vipassana en compassie

Liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid.
In deze vierdaagse stilte retraite in het mooie klooster te Velp gaan we samen het thema van compassie uitdiepen. We praktiseren de zit- en loopmeditatie. In de ochtend is er een uur Kashmir Yoga les en in de avond een Dhamma lezing. Ook is er een individuelle wandeling over de dijk in het programma opgenomen. De kloostertuin behoort tot de mooiste van Nederland!

Gabrielle Bruhn

Pagina's