Retraites en activiteiten

zaterdag, 17 augustus, 2019 --- zaterdag, 31 augustus, 2019
Fara Sabina, Rieti, Italy

vipassana retreat

In this retreat we pay close attention to all the processes that arise within our field of consciousness. At the same time we cultivate a relaxed and friendly inner stance, fuelled by loving kindness (metta). This specific quality of attention can be practiced and developed. While we start to observe a broader and closer perspective on our inner processes, in a friendlier way, a greater sense of freedom arises, enabling greater creativity, friendliness, compassion and humour. Meditating helps us seeing through our constricting illusions, releasing the burden of having to uphold these, including the greater illusion of the self. To make this insight a lived experience it is crucial to approach all phenomena in body and mind with a loving equanimous stance.

Henk Barendregt, Mirjam Hartkamp, Antonino Raffone
maandag, 19 augustus, 2019 --- zondag, 25 augustus, 2019
Loenen

Awakening together: Insight Dialogue retreat

​Insight Dialogue is a whole life meditation practice designed to help us be awake in our everyday lives. Insight Dialogue brings together meditative awareness, the wisdom teachings of the Buddha, and the power of relationship to support insight into the nature, source, and release of human suffering.

Phyllis Hicks and Bart van Melik
maandag, 26 augustus, 2019 --- zaterdag, 31 augustus, 2019
Naarden

The Five Khandhā (‘Aggregates’)

The Buddha often spoke of experience comprising of five khandhā – meaning sections or aggregates. These khandhā, sometimes thought of as components that come together to make an individual, are made up of:

- Form
- Feeling
- Perception
- ‘Conditioning activities’ or ‘Programs’
- Consciousness

Interestingly, as well as factors of identity, they can also be seen to cover all conditioned experience. When clung to, the khandhā can increase our feeling of ‘self’ or ‘other’, and in turn, when not clung to, they can help to liberate ourselves from this sense. This course will encourage us to explore the meaning of the terms, experience how they operate and direct them towards liberation. Time will include regular meditation periods, talks and dialogues.

Ajahn Sucitto
woensdag, 28 augustus, 2019 --- zondag, 1 september, 2019
Wasperveen

Vipassana meditatie-retraite van woensdag 28 augustus t/m zondag 1 september 2019

De locatie is Zencentrum Noorder Poort te Wapserveen. Op het programma van deze Vipassana-retraite staan loop- en zitmeditaties, zachte aandachtige yoga, mettameditaties, dharmatalks, instructies en interviews. Ter ondersteuning van het meditatieproces wordt de retraite in stilte doorgebracht. De prachtige omgeving is uitnodigend om buiten te mediteren en te wandelen. Het centrum zelf biedt een dragende sfeer om je welkom en op je gemak te voelen.

Coby van Herk en Ingrid Dassen
vrijdag, 6 september, 2019 --- zondag, 8 september, 2019
Handel

Een weekend in stilte, met aandacht voor jezelf, voor ontspanning en inzicht

Tijdens dit weekend verkennen we met een groep van jongvolwassenen (18-32) meditatie. Centraal staat de oefening in aandacht, het helder en mild kijken naar ervaringen die in het hier en nu opkomen. Zo ontwikkelen we helderheid, vriendelijkheid en inzicht in onszelf.
Het weekend verloopt grotendeels in stilte en het programma bestaat uit dagelijkse meditatie-instructies, stilte meditaties, groeps en individuele uitwisselingsgesprekken met de leraren.

Joost van den Heuvel Rijders en Nikki Bogman
vrijdag, 6 september, 2019 --- vrijdag, 20 september, 2019
Naarden

Vipassana

Alle onderwerpen uit de Satipatthana komen aan de orde en hij gebruikt deze ook in de begeleiding tijdens de interviews. Wat zijn je ervaringen met ‘lichaam’, welke met ‘voelen’, welke met ‘geest’ en welke met de ‘fenomenen van de geest’. Een goede gelegenheid om je meditatiepraktijk te verdiepen.Deelnemers van alle niveaus waarderen zijn enorme kennis en de doorleefdheid van deze kennis.

Brother Dassana
zondag, 15 september, 2019 --- zondag, 15 september, 2019
Amsterdam

lichaamsbewustzijn in relatie tot virtual reality

Voor velen van ons is aandachtig zijn een mentaal gebeuren. Het is interessant om te zien dat de eerste aanwijzingen van Boeddha hoe aandacht te oefenen, het lichaam betreffen. Hij spreekt over aandacht vestigen in het lichaam, en dat betekent: voelen. Door die aanwijzing in praktijk te brengen kunnen we een switch maken van een leven bestaand uit concepten en denken, naar het leven ervaren door te voelen.

Doshin Houtman
vrijdag, 20 september, 2019 --- zondag, 22 september, 2019
Denekamp

Een open, ontspannen en nieuwsgierige houding voor het ontwikkelen van inzicht

In het weekend van vrijdag 20 t/m 22 september is er een meditatieweekend in Denekamp (Overijssel) onder leiding van Joost van den Heuvel Rijnders en Mirjam Schild. Dit is een mooie gelegenheid om wat langer te mediteren en een weekend in stilte door te brengen.
Het weekend zal voornamelijk bestaan uit zit-en loopmeditaties. We oefenen vanuit een ontspannen houding en proberen met interesse en een open mind te kijken naar ervaringen die zich aandienen. Daarnaast doen we lichte lichaamsoefeningen en zal er 's avonds een Dhammatalk worden gehouden.

Mirjam Schild en Joost van den Heuvel Rijnders
zondag, 29 september, 2019 --- zondag, 29 september, 2019
Vught

Meditatiedag

Om wat langer te oefenen in aandacht is een meditatiedag in stilte heel geschikt. Er is een korte kennismaking en een inleiding op de oefening. Na het aandachtig bewegen is er een zitmeditatie met begeleiding. Daarna wisselen zit- en loopmeditaties elkaar af. Er is een dharmatoespraak en we eten onze lunch in aandacht. Gedurende de middag oefenen we ook het bewegen in aandacht. Aan het einde van de dag is er een mogelijkheid om uit te wisselen en vragen te stellen.

Doshin Houtman
zondag, 29 september, 2019 --- zondag, 29 september, 2019
Nijmegen

Liefde en lust in het boeddhisme

De Boeddha sprak als monnik over de gevaren van verlangen. Lust komt er in de teksten niet best af.
Hoe gaan wij als leken om met seksualiteit, op een manier die de boeddhistische principes respecteert? Het gaat altijd om een beoefening van leefregels die jezelf en een ander gelukkig maakt, niet om doctrines en verboden.

Ank Schravendeel
zondag, 29 september, 2019 --- zondag, 29 september, 2019
Amersfoort

Een dag voor Geduld

Geduld is een van de kwaliteiten die we door onze inzet ontwikkelen, het geschenk van Geduld is vervolgens dat het ons streven naar waarheid versterkt. Geduld - een van de Parami's - is het thema van deze meditatie-zondag in Amersfoort.
De dag bestaat verder uit loop- en zitmeditaties. De vegatarische lunch is inclusief.

Paul Boersma
zaterdag, 5 oktober, 2019 --- zondag, 6 oktober, 2019
Tilburg

In aandacht leren leven.

Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober is er een introductie-weekend Vipassana-meditatie in Tilburg.
De introductiecursus is bestemd voor diegenen die nog niet bekend zijn met boeddhistische meditatie. De basisbeginselen van meditatie komen aan de orde: de techniek van zit- en loopmeditatie, maar ook het leren aandachtig aanwezig te zijn en blijven bij de dagelijkse handelingen en het spreken. Bij de uitleg over praktische zaken zal ook de Boeddhistische achtergrond aan de orde komen.

Doshin Houtman (dharmaleraar)
zondag, 13 oktober, 2019 --- vrijdag, 18 oktober, 2019
De Glind (bij Amersfoort)

Milde aandacht

Oefenen in milde aandacht. Milde aandacht is aandacht met de bereidheid je open te stellen voor wat je ervaart, wetend wat je ervaart zonder die ervaring te willen veranderen. Milde aandacht betekent een niet-afwijzende aandachtigheid. We ontwikkelen milde aandacht door te oefenen vanuit een innerlijke houding van ontvankelijk zijn en van welwillendheid. Daardoor kunnen we zicht krijgen op de onderliggende reactiepatronen van onze geconditioneerde hart-geest, ons wezen; we kunnen voorkeur en weerstand opmerken, maar ook of er sprake is van `absent minded` zijn. We leren meer in contact te zijn met de natuurlijke aard van ons wezen en leren ons te verzoenen met de veranderlijkheid en oncontroleerbaarheid van het leven. Vanuit deze groeiende inzichten ontwikkelen we gaandeweg compassie, innerlijke vrede en gelijkmoedigheid.

Ria Kea en Chris Grijns
vrijdag, 18 oktober, 2019 --- vrijdag, 25 oktober, 2019
Havelte

Vipassana Retraite voor deelnemers met enige ervaring

Tijdens deze retraite beoefenen we samen mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt. Een van de accenten zal zijn het verkennen van de innerlijke houding waarmee we aan het mediteren zijn. Deelnemers worden uitgenodigd om op een open, natuurlijke en ontspannen manier te kijken naar alles wat is. Het druppelgewijs ontwikkelen van gewaarzijn ondersteunt op deze manier inzicht of wijsheid, een dieper besef van de dingen zoals ze zijn.

vrijdag, 25 oktober, 2019 --- zondag, 27 oktober, 2019
Steyl (L)

Vipassana weekend-retraite

Belichaamde aandacht is het kernwoord voor de beoefening. Tijdens de zitmeditaties volgen we aandachtig de veranderingen in de verschillende lichaamsdelen. Door de veranderingen in het lichaam gade te slaan komen we ook de bewegingen in de geest op het spoor. Door de processen in lichaam en geest te leren kennen, komt er meer inzicht in wie we echt zijn, en dat is bevrijdend. Het programma bestaat uit zitmeditaties, loopmeditaties en bewegen in aandacht. Er is Boeddhistisch onderricht. En er is ruimte voor vragen en uitwisseling. Het thema wordt kort van te voren bepaald.

Doshin Houtman

Pagina's