Retraites en activiteiten

zondag, 1 augustus, 2021 --- woensdag, 11 augustus, 2021
Sonsbeck-Hamb, Duitsland
Samen op weg, samen ontwaken

Tijdens deze retraite mediteer je in het prachtige Pauenhof samen met mensen die bekend zijn met de stilte, met meditatie en die de boeddhistische oefeningen zien als een leidraad in het dagelijkse leven. Zij is ook geschikt voor mensen die in opleiding zijn voor mindfulnesstrainer.
Pauenhof is een oude boerderij met eenvoudige kamers. Er is een prachtige grote meditatieruimte en tuin met Boeddhabeelden, uitkijkend op de weilanden er omheen.

Ank Schravendeel, Ria Kea en Chris Grijns
zaterdag, 7 augustus, 2021 --- zaterdag, 7 augustus, 2021
Zwolle
Metta

De meditatiedag staat in het teken van Metta, een Pali-woord dat vaak wordt vertaald naar ‘Liefdevolle vriendelijkheid’. De intentie was dat zr. Virañani zelf, in Nederland, de meditatiedag zou verzorgen, maar vanwege de huidige situatie in Myanmar en ook de huidige corona-situatie is dat helaas niet mogelijk. We gaan het daarom zo proberen te doen dat zr. Virañani de dag via een livestream begeleidt en dat Gerjan Schoemaker assisteert.

Zuster Virañani, begeleid door Gerjan Schoemaker
zondag, 8 augustus, 2021 --- zaterdag, 14 augustus, 2021
Leiden en/of online
Metta

Deze stadsretraite geeft je de gelegenheid om een zondag, vier doordeweekse avonden en een afsluitende zaterdag te mediteren. Je beoefent dan mettameditatie, maar kunt overdag je andere bezigheden hebben, en je slaapt thuis. Zo krijg je de mogelijkheid om de formele meditatie te doen en te integreren in je dagelijks leven.

zr. Virañani en Nynke Humalda
zondag, 8 augustus, 2021 --- zondag, 15 augustus, 2021
Hoorn Terschelling
De natuur als mijn meditatieleraar

We gaan na in hoeverre we de natuur als spiegel en meditatieleraar kunnen ervaren en daarmee een verdiepend effect op ons meditatieproces kan hebben. De retraite bestaat verder uit loop- en zitmeditatie, meditatie-instructies, mindfulness yoga, mantra's zingen, dhammalezingen en interviews (persoonlijke gesprekken).

Je wordt aangeraden in te schrijven via www.pannananda.nl Je kunt dan de uitnodiging met alle informatie en het aanmeldingsformulier direct dawnloaden.

Dingeman Boot
zaterdag, 14 augustus, 2021 --- donderdag, 19 augustus, 2021
Denekamp
Kijken met zachte ogen

Van zaterdag 14 augustus tot donderdag 19 augustus zal er een intensieve inzichtmeditatie-retraite worden gehouden in het klooster te Denekamp. Ook geschikt voor mindfulnesstrainers in opleiding. Centraal in deze week staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt. Het thema van deze week is milde aandacht, kijken met zachte ogen.

Joost van den Heuvel Rijnders
zaterdag, 11 september, 2021 --- zondag, 12 september, 2021
Doorn
Metta, Karuna, Mudita & Upekha

Wil je kennismaken met vier levensvrienden Metta, Karuna, Mudita & Upekha om je te helpen op je pad? De Boeddha zelf gaf aan dat het ontwikkelen van deze vier Brahmavihara's een van de meest heilzame dingen is die we kunnen doen in ons leven! Zo ontstaat jouw pad van wijsheid, liefde en mededogen.
Ook mensen die geen yoga-docent zijn (of daar niet voor in opleiding zijn), kunnen aan dit weekend deelnemen.

Coby van Herk en Namfon Sooksomvut
zaterdag, 11 september, 2021 --- zondag, 12 september, 2021
Loenen
Studieweekend Afhankelijk ontstaan

In ons leven en de wereld hangt alles samen met alles. Nog nooit in de wereldgeschiedenis was het zo duidelijk. In de woorden van auteur Yuval Harrari: 'Wat een dokter in Milaan in de vroege ochtend ontdekt kan mogelijk ’s avonds al levens redden in Teheran'. In de boeddhistische psychologie is deze ‘keten van voorwaardelijk ontstaan’ in het kort: “Als dit er is, ontstaat dat. Als dit er niet is, ontstaat dat ook niet”. Verdieping van ons meditatieve pad door uitwisseling en oefening.

Joost van den Heuvel Rijnders en Riët Aarsse
vrijdag, 24 september, 2021 --- zondag, 26 september, 2021
Denekamp
In eenvoud oefenen, de kern van wijsheid

In dit weekend willen we je graag meenemen naar de eenvoud van de beoefening van inzichtmeditatie.

In een wereld waarin zoveel prikkels, vragen, opdrachten op ons afkomen hebben we ook soms de neiging om meditatie, Mindfulness en de beoefening daarvan ongewild ingewikkeld te maken.

Soms komt dat door onszelf, soms door de leraren waar we bij leren en soms door alle informatie die we krijgen over mediatie op het web, in bladen of cursussen.

Mirjam Schild en Joost van den Heuvel Rijnders
zondag, 26 september, 2021 --- zondag, 10 oktober, 2021
Den Bosch
Kennismaken met inzichtmeditatie

Drie zondagochtenden bieden Inez Roelofs en Chris van der Velden een kennismakingscursus inzichtmeditatie. De cursus dient als opstap naar de reguliere wekelijkse meditatieavond.

Inez Roelofs met assistentie van Chris van der Velden
zondag, 26 september, 2021 --- zondag, 26 september, 2021
Vught
Belichaamde aandacht

Om wat langer te oefenen in aandacht is een meditatiedag in stilte heel geschikt. Er is een korte kennismaking en een inleiding op de oefening. Na het aandachtig bewegen is er een zitmeditatie met begeleiding. Daarna wisselen zit- en loopmeditaties elkaar af. Er is een dharmatoespraak en we eten onze lunch in aandacht. Gedurende de middag oefenen we ook het bewegen in aandacht. Aan het einde van de dag is er een mogelijkheid om uit te wisselen en vragen te stellen.

Doshin Houtman
zaterdag, 2 oktober, 2021 --- zondag, 3 oktober, 2021
Tilburg
Belichaamde aandacht

De introductiecursus is bestemd voor diegenen die nog niet bekend zijn met boeddhistische meditatie. Tijdens deze cursus leren we de praktische basisprincipes van meditatie. De basisbeginselen van meditatie komen aan de orde: de techniek van zit- en loopmeditatie, maar ook het leren aandachtig aanwezig te zijn (en blijven) bij de dagelijkse handelingen en het spreken. Bij de uitleg over praktische zaken zal ook de Boeddhistische achtergrond aan de orde komen.

Yvonne Molenaar
vrijdag, 15 oktober, 2021 --- zondag, 17 oktober, 2021
Velp-Grave
De herfst ingaan in stilte

In dit stilteweekend in het mooie klooster te Velp bij Nijmegen gaan we ons samen verdiepen in de zuiverende werking van de Vipassana meditatie. We beoefenen deze in de loop- en in de zit meditatie. Voor het ontbijt vindt er een zachte yogales plaats, in de middag is er de mogelijkheid tot een individuele wandeling en in de avond is er een lezing over de achtergronden van onze praktijk, het boeddhisme. De prachtige kloostertuin is uitgeroepen tot de mooiste van Nederland!

Gabrielle Bruhn
zaterdag, 16 oktober, 2021 --- donderdag, 21 oktober, 2021
Handel (Noord-Brabant)
Terug naar het hart

Terugtrekken uit ons dagelijks leven is een manier om de reis te maken van het hoofd naar het hart. In de stilte verlaten we het hoofdkantoor en kunnen we luisteren naar het hart. Met een milde en open aandacht komen we in contact met het innerlijk leven. De stilte en eenvoud zorgen ervoor dat we met een kalme geest erkennend gewaarzijn kunnen zijn van de stroom van het leven. In 2021 verschijnt ‘Terug naar het hart’ (Asoka), het nieuwe boek van Eveline Brandt en Joost van den Heuvel Rijnders

Joost van den Heuvel Rijnders
zondag, 17 oktober, 2021 --- zondag, 17 oktober, 2021
Tilburg
Vipassana meditatie afgewisseld met yoga

Lichte yoga-oefeningen afgewisseld met vipassana meditatie. Het thema volgt later.

Coby van Herk en Ingrid Dassen
zondag, 24 oktober, 2021 --- zondag, 24 oktober, 2021
Amersfoort
Inzichtmeditatie Amersfoort

Iedereen met enige ervaring in stilte-meditatie is van harte welkom op deze meditatie-zondag. Elke zondag is er een thema en verder bestaat de dag uit een combinatie van (begeleide) loop- en zitmeditatie.
De vegetarische lunch is inclusief. Matjes en kussens zijn aanwezig.
De Aandachtsmederij is op loopafstand van Amersfoort Centraal, parkeren in de buurt is op zondag veelal gratis.

Paul Boersma

Pagina's