Retraites en activiteiten

donderdag, 18 november, 2021 --- zondag, 21 november, 2021
Velp-Grave
Vipassana en compassie

Liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid.
In deze vierdaagse stilte retraite in het mooie klooster te Velp gaan we samen het thema van compassie uitdiepen. We praktiseren de zit- en loopmeditatie. In de ochtend is er een uur Kashmir Yoga les en in de avond een Dhamma lezing. Ook is er een individuelle wandeling over de dijk in het programma opgenomen. De kloostertuin behoort tot de mooiste van Nederland!

Gabrielle Bruhn
donderdag, 9 december, 2021 --- donderdag, 16 december, 2021
Steyl (L)
Belichaamde aandacht

Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens in verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.

Doshin Houtman
vrijdag, 10 december, 2021 --- zondag, 12 december, 2021
Handel
Retraite voor jongeren (18-30 jr.)

“Hoe ga ik om met die drukte in mijn hoofd? De gedachten, plannen, taken, oordelen en verwachtingen. Ik verlang naar rust in mijn hoofd ….”
Herken jij dit? Dat is niet zo gek. We worden overspoeld met prikkels, social media en verwachtingen over studiekeuze, werk, relaties of hoe je eruit ziet en wie je bent. De prestatiedruk ligt vaak hoog, met soms vermoeidheid, stress of slapeloosheid tot gevolg.
In dit weekend wil de SIM vipassanameditatie daarom toegankelijk maken voor jonge mensen.

Nelleke Heinkens. Frits Koster zal op de achtergrond stand-by zijn.
zondag, 19 december, 2021 --- zondag, 19 december, 2021
Tilburg
Oefenen met metta.

De meditatiedag staat in het teken van metta. Metta is de beoefening van liefdevolle vriendelijkheid. We halen heilzame gedachten naar boven, en we wensen onszelf en de wereld al het goede toe. De dag wordt in stilte gehouden.

Doshin Houtman
maandag, 27 december, 2021 --- vrijdag, 31 december, 2021
Denekamp
Retraite

Van maandag 27 december – vrijdag 31 december zal er een vipassana meditatieretraite worden gehouden in het Franciscushuis te Denekamp. Dit is een mooi klooster gelegen in Overijssel en zeer geschikt voor retraites.
Tijdens deze retraite beoefenen we Vipassana- of inzichtmeditatie. Hierbij staat centraal het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt, zonder direct over te gaan tot het be- of veroordelen.

Joost van den Heuvel Rijnders
maandag, 27 december, 2021 --- woensdag, 29 december, 2021
Amsterdam
Stilte, reflectie, openen - Stadsretraite tussen Kerst en Oud Nieuw

Cultiveren van innerlijke stilte, reflectie op het afgelopen jaar en ruimte maken voor wat er komen gaat. Deze stadsretraite laat ons 3 dagen van 9.30-16.30 uur in de stilte van relatieve afzondering in de stad mediteren. De dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw zijn mooi voor reflectie, mentale opruiming en te openen voor nieuwe intenties.

Ria Kea
vrijdag, 7 januari, 2022 --- zondag, 9 januari, 2022
Loenen
Insight Dialogue weekend

'Open' is een ontvankelijke kwaliteit van ons hart die gevoed wordt door vertrouwen en moed. 'Openen' is een essentie van inzichtmeditatie-in-interactie. 'Openen' ondersteunt wederkerigheid en laat ons ontdekken dat we inherent verbonden zijn. In de oefening van ontspannen en openen ontvouwt zich een gezamenlijk pad van ontwaken waarin inzicht en compassie kunnen opbloeien. Wees welkom!

Riët Aarsse en Simin Abravesh
vrijdag, 14 januari, 2022 --- zondag, 16 januari, 2022
Velp-Grave
Het jaar met inzicht beginnen!

In dit stilteweekend in het mooie klooster te Velp bij Nijmegen gaan we ons samen verdiepen in de zuiverende werking van de Vipassana meditatie. We beoefenen deze in de loop- en in de zit meditatie. Voor het ontbijt vindt er een zachte yogales plaats, in de middag is er de mogelijkheid tot een individuele wandeling en in de avond is er een lezing over de achtergronden van onze praktijk, het boeddhisme. De prachtige kloostertuin is uitgeroepen tot de mooiste van Nederland!

Gabrielle Bruhn
zondag, 23 januari, 2022 --- zondag, 23 januari, 2022
Tilburg
Belichaamde aandacht

Om wat langer te oefenen in aandacht is een meditatiedag in stilte heel geschikt. Er is een korte kennismaking en een inleiding op de oefening. Na het aandachtig bewegen is er een zitmeditatie met begeleiding. Daarna wisselen zit- en loopmeditaties elkaar af. Er is een dharmatoespraak. Daarna eten we onze lunch in aandacht. Gedurende de middag oefenen we ook het bewegen in aandacht. Aan het einde van de dag is er een mogelijkheid om uit te wisselen en vragen te stellen.

Doshin Houtman
woensdag, 26 januari, 2022 --- zondag, 30 januari, 2022
Naarden
Vipassana en Insight dialogue

Van overbelasting, naar balans, inspiratie en wijsheid. Vaak doen we als vrouwen 1001 dingen achter elkaar. In betaald werk, onbetaald werk, gezin, familie en mantelzorg, noem maar op!
Hoe kan regie nemen ons helpen om van overbelasting naar balans te komen en om tijd te hebben voor inspiratie en wijsheid Wat is er voor jou veranderd door corona?
In dit weekend onderzoeken we drie kenmerken die iedereen tegenkomt in het leven:
verandering, stress en het niet allemaal kunnen regelen.

Inez Roelofs en Nynke Humalda
zondag, 6 februari, 2022 --- zondag, 6 februari, 2022
Amsterdam
Dag over compassie Amsterdam

Het pad van ontwaken is betegeld met compassie en wijsheid. Zonder compassie kunnen we het wel schudden, dan kunnen boosheid en onverschilligheid de overhand nemen, zowel jegens onszelf als naar andere levende wezens. In alle Boeddhistische tradities wordt compassie op een eigen manier verbeeldt. Deze dag brengt de inspiraties van vroeger en nu, oefeningen en aandacht voor de vraag: hoe gaan we verder 'terug naar hart'?

Riët Aarsse, Riëtte van der Plas, Eveline Brandt
donderdag, 17 februari, 2022 --- zondag, 20 februari, 2022
Steyl (L)
Kijk om je heen: het leven dient zich aan.

Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens in verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.

Doshin Houtman
vrijdag, 18 februari, 2022 --- vrijdag, 25 februari, 2022
Havelte
Vipassana retraite

Een week intensief inzicht-meditatie doen, in Meeuwenveen in Havelte.
Het thema deze week is "grote schoonmaak" : zuiver kijken vanuit het hart.
Openen voor wat werkelijk daar is en nieuwsgierig onderzoekend dieper kijken.
We oefenen opmerkzaamheid met een zachte blik naar binnen zodat het hart zich
opent.
We zijn in stilte, we oefenen zit- en loopmeditatie. Er is dagelijks begeleide
meditatie, een lezing en mogelijkheid tot uitwisselingsgesprek.

Ank Schravendeel en Katleen Janssens
zondag, 20 februari, 2022 --- zondag, 20 februari, 2022
Amersfoort
Inzichtmeditatie Amersfoort

Iedereen met enige ervaring in stilte-meditatie is van harte welkom op deze meditatie-zondag. Elke zondag is er een thema en verder bestaat de dag uit een combinatie van (begeleide) loop- en zitmeditatie.
Er is thee en vegetarische soep voor de middag. Neem aub zelf brood mee.

Matjes en kussens zijn aanwezig.

De Aandachtsmederij is op loopafstand van Amersfoort Centraal, parkeren in de buurt is op zondag veelal gratis.

Paul Boersma
woensdag, 9 maart, 2022 --- woensdag, 27 april, 2022
Amersfoort
Inzichtmeditatie Amersfoort

In maart 2022 geven Paul Boersma & Job Burgers weer een basiscursus van 8 woensdagavonden in Amersfoort.
Je krijg je een grondige introductie van de vipassana meditatietechniek. We behandelen de afzonderlijke bestanddelen ervan en ook de Boeddhistische achtergrond komt ter sprake. In een sfeer van open ontdekken, doen mensen vanuit allerlei verschillende achtergronden mee.
Het accent ligt duidelijk op het leren mediteren.

Paul Boersma & Job Burgers

Pagina's