Retraites en activiteiten

zaterdag, 29 februari, 2020 --- zondag, 29 maart, 2020
Loenen

The 2020 Month-Long Retreat of Integrated Practice of Insight Dialogue and Vipassana

The 2020 Month-Long Retreat of Integrated Practice of Insight Dialogue and Vipassana.
The Insight Dialogue community of Metta programs and SIM are happy to announce this special retreat that combines Insight Dialogue and Vipassana.
In a whole life path approach to Dhamma, periods committed solely to meditation have a special place. When the body-mind has sufficient time to calm down and become steady and bright, uniquely transformative insight becomes possible. Deep freedom of heart and mind comes from seeing things as they actually are; seclusion and spiritual friendship, together, form a powerful path of awakening. The wisdom teachings of the Buddha come alive in our formal practice and from there move into the entirety of our lives.
This first ever month-long Insight Dialogue and Vipassana retreat will begin with a week of Insight Dialogue practice, gradually transitioning into two weeks of immersion in silence. The final week of the retreat will then taper back into relational practice to deepen any insights, allow new ones, and provide a supportive transition from retreat life to daily life. This retreat seeks to tap the synergetic effect of combined individual and interpersonal meditation. The middle two weeks of silent practice will be supported by morning instruction sessions and evening dharma talks. Individual meetings with the teachers will be available throughout the retreat and scheduled regularly during the period committed to silent practice.

RETREAT REQUIREMENTS
The minimum requirement is to have participated in at least:
two 6-night/7-night Insight Dialogue retreats
one 7-night Vipassana silent retreat*
one 10-night Vipassana silent retreat*

Gregory Kramer, Jill Shepherd, Yuka Nakamura, Bhante Sucitto
donderdag, 12 maart, 2020 --- zondag, 15 maart, 2020
Castricum

Door vipassana, psychologie en healing

Lang weekend 4 dagen / 3 nachten met Marnix van Rossum

Heb je het gevoel dat je niet aan jezelf toekomt? Dat je niet echt diep tot rust komt?
Misschien heb je het gevoel dat je iets belangrijks mist en twijfel je over de zin van je leven?

Dan is deze retraite voor jou!

Marnix van Rossum
vrijdag, 13 maart, 2020 --- zondag, 15 maart, 2020
Tilburg

De middenweg; laveren tussen aanvaarden en ingrijpen

"De omgeving van de mens is de medemens" - Jules Deelder
We zitten op een kussen, doen loopmeditaties en oefenen om gewaar te zijn en om zonder voorkeur of afkeer te aanvaarden wat zich aandient. Maar wat betekent dit in ons dagelijks leven? Hoe verhouden we ons tot de omgeving en de omstandigheden waarin we leven? Waar houdt oordeelloos aanvaarden op en is ingrijpen noodzakelijk? (zie onder verder)

Karin Doms en Hans Gijsen
vrijdag, 13 maart, 2020 --- zondag, 15 maart, 2020
Denekamp

Vriendelijkheid : de weg van het hart

Vriendelijkheid werd door de boeddha genoemd als één van de wegen van het hart om te komen tot het opheffen van het lijden.Vriendelijkheid met name naar onszelf is niet altijd een houding die vanzelfsprekend is, daardoor sluiten we onszelf af voor geluk, inzichten, verbinding.
Tijdens dit weekend zijn we op een vriendelijke manier aanwezig bij de verschijnselen die zich voordoen. We gaan onderzoeken hoe we vriendelijkheid kunnen toelaten in onze meditatie en in ons dagelijkse leven.

Mirjam Schild en Joost van den Heuvel Rijnders
zondag, 15 maart, 2020 --- zondag, 15 maart, 2020
Tilburg

Volledig tevoorschijn komen

Meditatiedag afgewisseld met lichte yoga waarin het thema “volledig tevoorschijn komen” centraal staat.
Hoe zou het zijn als iets waarvan we wisten dat het waar was, niet zouden ontkennen? Wat zou er gebeuren als we op alle terreinen van ons leven, tevoorschijn zouden komen? Kun je oprecht eerlijk zijn naar jezelf? Een uitnodiging om onze houding hiertoe te verfrissen en verder mee te nemen in meditatie en het dagelijkse leven. Een liefdevolle houding naar onszelf is de basis.

Coby van Herk en Ingrid Dassen
woensdag, 18 maart, 2020 --- zondag, 22 maart, 2020
Wapserveen

vipassana meditatie retraite

In deze retraite beoefenen we loop- en zitmeditatie, yoga, mantra’s zingen. Verder is er een persoonlijk gesprek en is er dagelijks een dhammalezing. De retraite is erop gericht om tot versterking van het vertrouwen in het algemeen te komen. Maar er zal bijzondere aandacht besteed worden hoe belangrijk het is vertrouwen te hebben in wie je werkelijk bent om gemakkelijker los te laten wie en wat je niet bent.

Dingeman Boot
donderdag, 19 maart, 2020 --- zondag, 22 maart, 2020
Velp-Grave

Vipassana en compassie

Deze vierdaagse retraite vindt in het mooie klooster te Velp plaats. Vier dagen in stilte met jezelf en met elkaar. In de ochtend is er een uur Kashmir Yoga les. We beoefenen zit- en loopmeditatie met het thema compassie en in de avond is er een Dhamma lezing.
Ook een stiltewandeling hoort bij het programma.

Gabrielle Bruhn
zondag, 29 maart, 2020 --- zondag, 29 maart, 2020
Amersfoort

Nekkhamma, een verstandige soberheid

Nekkhamma is een van de parami’s, d.w.z. spiritueel gezien voortreffelijke eigenschappen. Dit zijn eigenschappen die de mens ondersteunen op het spirituele pad. Nekkhamma kan vertaald worden met zelfverloochening, zelfontzegging of verzaking. Het is het vrijwillig afzien van plezier dat de zintuigen bieden. Ons thema is de rol die deze geestelijke houding speelt in de boeddhistische leer en in de vipassana-meditatie.

Paul Boersma
donderdag, 2 april, 2020 --- donderdag, 2 april, 2020
Hertogenbosch

Metta

DONDERDAG 2 APRIL 2020 begeleidt Zr. Viranani een Metta meditatiedag.
Het beoefenen van deze vorm van meditatie opent het hart en verstilt de geest. Het is een veilig baken te midden van zware stormen.

Zr. Eerwaarde Viranani
donderdag, 2 april, 2020 --- zondag, 5 april, 2020
Wapserveen

Vipassana Meditatie Retraite

In deze retraite beoefenen we loop- en zitmeditatie, yoga, mantra’s zingen. Verder is er een persoonlijk gesprek en is er dagelijks een dhammalezing. De retraite is erop gericht om tot versterking van het vertrouwen in het algemeen te komen. Maar er zal bijzondere aandacht besteed worden hoe belangrijk het is vertrouwen te hebben in wie je werkelijk bent om gemakkelijker los te laten wie en wat je niet bent.

Dingeman Boot
zondag, 5 april, 2020 --- zondag, 5 april, 2020
Delft

Bijzondere meditatiedag met inzicht, verdieping en stilte

Deze dag combineert de kracht van stilte, mindfulness (opmerkzaamheid), inzicht (vipassana) & mildheid (metta). Er wordt onder begeleiding en in stilte gemediteerd volgens een gezamenlijk meditatieprogramma (zit-, loop- en ligmeditatie), ervaringen gedeeld en korte oefeningen gedaan.

Frits Koster en Jetty Heynekamp
zondag, 5 april, 2020 --- zondag, 5 april, 2020
Amsterdam

Inzichtmeditatiedag in Amsterdam

Boeddha ziet als zijn wonderlijke en buitengewone kwaliteiten dat de gevoelstonen direct gekend worden als ze oprijzen, als ze aanwezig zijn, en als ze verdwijnen, en dat gedachten en voorstellingen direct gekend worden als ze oprijzen, aanwezig zijn, en als ze verdwijnen ( MN124).
Zien wij dat ook als wonderlijke en buitengewone kwaliteiten?

Doshin Houtman
donderdag, 16 april, 2020 --- woensdag, 22 april, 2020
Naarden

Metta

In deze retraite wordt een simpele en directe methode onderwezen om het natuurlijke vermogen van het hart te versterken en om in goedheid verbinding te maken met anderen. We gaan samen deze metta-kwaliteit onderzoeken.

Eerw. Viranani
vrijdag, 17 april, 2020 --- zondag, 19 april, 2020
Wapserveen (Dr)

Vipassana weekend retraite

Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens in verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.

Doshin Houtman
zondag, 19 april, 2020 --- vrijdag, 24 april, 2020
Denekamp

Stilteretraite i.s.m. Bodhi College

SIM is verheugd deze speciale retraite aan te kondigen die wordt georganiseerd in samenwerking met Bodhi College (Verenigd Koninkrijk). In deze vipassana retraite zullen de vier grondslagen van mindfulness worden verkend, zoals die door de Boeddha worden onderwezen in het Satipatthana-sutta.

Jake Dartington en John Peacock

Pagina's