Retraites en activiteiten

donderdag, 25 april, 2019 --- woensdag, 1 mei, 2019
Naarden

Metta retraite

De prachtige kwaliteit van Metta (liefdevolle vriendelijkheid) is grenzeloos. In deze retraite zal Eerw. Virañani een simpele en directe methode onderwijzen om het natuurlijke vermogen van het hart te versterken om in goedheid verbinding te maken met anderen. We gaan samen deze kwaliteit Metta onderzoeken. Niet alleen in de formele beoefening, ook de vele manieren waarop in het dagelijks leven deze kwaliteit versterkt kan worden.
Deze retraite is geschikt voor beginnende en ervaren yogi’s.

Ven. Viranani
vrijdag, 26 april, 2019 --- donderdag, 2 mei, 2019
Zenderen

Stilteretraite

This retreat will draw on the classical teachings of the Buddha found in the Satipattahana Sutta that describes the four ways of establishing mindfulness and the liberating insight to be found within those foundations. In this teaching the Buddha describes a pathway available to all that leads directly to the end of distress and the liberation of the heart. We will include a daily session of metta, cultivation of boundless friendliness. The retreat is held in silence with daily dhamma talks and instructions as well as group meetings.

Christina Feldman en Chris Cullen
donderdag, 2 mei, 2019 --- donderdag, 9 mei, 2019
Naarden

Vipassana

Vriendelijk zijn met wat er is: Vipassana meditatie
Metta en inzichtmeditatie hebben verschillende doelen maar ze zijn immens ondersteunend naar elkaar. Wanneer inzichtmeditatie een fundament heeft van vriendelijkheid en openheid dan zijn we tot de grootste diepte in staat om onszelf, elkaar en de diepste waarheid over alles wat er is, te begrijpen. In deze retraite zal eerw. Virañani de inzicht beoefening van de Birmese Mahasi traditie met ons delen op een manier die gegrondvest is en ondersteund wordt door de ‘openhartigheid’ van Metta (liefdevolle vriendelijkheid). Deze retraite is geschikt voor beginnende en ervaren yogi’s.
Eerw. Virañani weet heel goed de verbinding en de overstap te maken tussen Metta en Vipassana, waardoor de retraite als geheel een aanrader is. Wil je het geheel doen dan moet je je voor twee retraites inschrijven.
Eerw. Virañani geeft met veel enthousiasme les en maakt de traditionele teksten toegankelijk met veel voorbeelden uit het dagelijks leven.

Eerw. Viranani
zondag, 5 mei, 2019 --- zondag, 5 mei, 2019
Amersfoort

Vedana

Elke ervaring , hoe licht of klein ook, roept vanzelf 'gevoelens' op. Deze vedana (prettig, onprettig of neutraal) zijn vaak de aanleiding om in onze persoonlijke verhalen te belanden. Als object van meditatie wijzen ze ons echter de weg naar het inzicht van niet-zelf...

Paul Boersma
maandag, 6 mei, 2019 --- maandag, 13 mei, 2019
Saint Gauderic

Onder leiding van Robert Bridgeman en Dingeman Boot

De retraite is voor iedereen die zich in stilte wil verdiepen en verbinden met zichzelf. Voor iedereen die de verbinding tussen lichaam en geest wil verruimen. Ervaring met mindfulness en/of vipassana is handig, maar geen vereiste. Het is belangrijk dat je bereid bent lange tijd in stilte door te brengen, zonder dat je contact hebt of maakt met anderen. Enthousiasme, welwillendheid en nieuwsgierigheid zijn sleutelwoorden. Als je twijfelt of deze 8-daagse iets voor jou is, voel je vrij contact op te nemen.

Wat zit er bij de prijs in en wat niet?

Bij retraites die door onszelf gegeven worden zit standaard het volgende:
7 overnachtingen op Terra Nova
ontbijt, lunch, diner (vegetarisch)
water, sap, thee, koffie
fruit
yogamatjes, meditatiekussens, dekens
lakenpakket
2 handdoeken

Exclusief:
- vliegticket**. Er zijn veel verschillende opties om met het vliegtuig naar Frankrijk te komen. Er liggen diverse vliegvelden in de buurt. We helpen je graag in het advies van de meest ideale vluchttijden. De locatie is na 17.00 uur beschikbaar op de dag van aankomst
- transfer vanaf Toulouse naar Terra Nova en terug (€ 70,- p.p.)
- toeslag 1 persoonskamer € 100,- (indien beschikbaar)
- reisverzekering
- annuleringsverzekering
- een donatie voor meditatietrainer Dingeman Boot (op basis van DANA). Is geen plicht, komt wel veel voor bij retraites zoals deze.

**Geadviseerde vluchten: AMS-TLS (Toulouse-Blagnac), heen (6 mei) vertrektijd 14.15 uur en retourvlucht (13 mei): TLS-AMS vertrektijd 17:00 uur.

Dingeman Boot en Robert Bridgeman
donderdag, 9 mei, 2019 --- woensdag, 15 mei, 2019
Naarden

Vipassana

Ouder worden.
“Naarmate we blinder en dover worden kunnen we meer ‘oog krijgen’ voor de werkelijkheid” zegt ds. J.J. Suurmond. Meer oog krijgen voor de werkelijkheid. Wie wil dat niet? Begrijpen wat er werkelijk aan de hand is? Met je zelf en met de ander. Of je nu met de rollator loopt of surfend aankomt vliegen maakt niet uit. Aftakeling is een goede leerschool..

Ouder worden slaat barsten in onze illusie dat we de werkelijkheid kunnen toesnijden op onze eigen maat. Onze uitdaging is leren omgaan met de voortdurende verandering die we tegen komen, in lichaam en geest.
Bonus:
De vrijheid ontdekken die diep verborgen ligt in acceptatie en de grootsheid ervaren van een leven in toewijding en overgave.
We gaan ervoor in de retraite over ouder worden.

Vanuit stilte als basis werken we met:
- Chineng-chicong oefeningen
- zit-en loopmeditatie.
- mogelijkheid om deel te nemen aan insight dialogue
- gelegenheid voor een individueel gesprek met de begeleiding,

’s Morgens is er een korte instructie over de meditatie en ’s avonds een dhammatalk. De dag wordt afgesloten met metta meditatie.

Jotika Hermsen, Peter Baert en Inez Roelofs
vrijdag, 10 mei, 2019 --- zondag, 12 mei, 2019
Oegstgeest

Metta weekend

De prachtige kwaliteit van Metta (liefdevolle vriendelijkheid) is grenzeloos. In deze retraite zal eerw. Virañani een simpele en directe methode onderwijzen om het natuurlijke vermogen van het hart te versterken om in goedheid verbinding te maken met anderen. We gaan samen deze kwaliteit Metta onderzoeken. Niet alleen in de formele beoefening, ook de vele manieren waarop in het dagelijks leven deze kwaliteit versterkt kan worden.

Eerw. Viranani
donderdag, 16 mei, 2019 --- zondag, 19 mei, 2019
Wapserveen

Vipassana meditatie retraite donderdag 16 t/m zondag 19 mei 2019

In deze stilte retraite is er ook plaats voor het beoefenen van mindfulness yoga en het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn.

Dingeman Boot
zondag, 26 mei, 2019 --- zondag, 26 mei, 2019
Vught

Meditatiedag

Om wat langer te oefenen in aandacht is een meditatiedag in stilte heel geschikt. Er is een korte kennismaking en een inleiding op de oefening. Na het aandachtig bewegen is er een zitmeditatie met begeleiding. Daarna wisselen zit- en loopmeditaties elkaar af. Er is een dharmatoespraak en we eten onze lunch in aandacht. Gedurende de middag oefenen we ook het bewegen in aandacht. Aan het einde van de dag is er een mogelijkheid om uit te wisselen en vragen te stellen.

Doshin Houtman
dinsdag, 28 mei, 2019 --- zondag, 2 juni, 2019
Handel

Milde aandacht

Milde aandacht is aandacht met de bereidheid je open te stellen voor wat je ervaart, wetend wat je ervaart zonder die ervaring te willen veranderen. Milde aandacht betekent een niet-afwijzende aandachtigheid. We ontwikkelen milde aandacht door te oefenen vanuit een innerlijke houding van ontvankelijk zijn en van welwillendheid. Daardoor kunnen we zicht krijgen op de onderliggende reactiepatronen van onze geconditioneerde hart-geest, ons wezen; we kunnen voorkeur en weerstand opmerken, maar ook of er sprake is van `absent minded` zijn. We leren meer in contact te zijn met de natuurlijke aard van ons wezen en leren ons te verzoenen met de veranderlijkheid en oncontroleerbaarheid van het leven. Vanuit deze groeiende inzichten ontwikkelen we gaandeweg compassie, innerlijke vrede en gelijkmoedigheid.

In de retraite beoefenen we zit- en de loopmeditatie.We beginnen elke dag met yoga/mindful bewegen. Er zijn korte perioden van informele meditatie. Iedere dag zijn er meditatie instructies met een begeleide meditatie. s ’Avonds is er een dhammalezing. Ter ondersteuning van het meditatieproces zijn er individuele- en groepsinterviews.
Van deelnemers wordt gevraagd dat ze het totale programma volgen, in overleg met de begeleiders kan daar soms van af geweken worden. Het dagelijkse programma begint `s morgens om 6.30 uur en eindigt om 21.30 uur.

VOOR WIE: De retraite is geschikt voor mediterenden die hun meditatiebeoefening willen verdiepen. Deelnemers worden voorondersteld bekend te zijn met vipassana meditatie. Ook degenen die een opleiding tot mindfulness trainer volgen of mindfulness beoefenen zijn van harte welkom.

Ria Kea en Riët Aarsse
vrijdag, 7 juni, 2019 --- maandag, 10 juni, 2019
Groningen

Satipaṭṭhāna/Vipassana

Mediteren met Pinksteren, in de christelijke traditie het feest van de komst van de Heilige geest. Wij nemen de werking van de eigen geest onder de loep aan de hand van de Satipaṭṭhāna-sutta. We zullen vooral inzoomen op de verlichtingsfactoren. Dat kan een andere kijk geven op de stroom van gedachten en gevoelens waar we vaak in ronddolen. De retraite geeft de mogelijkheid tot verdieping. Samen mediteren versterkt de verbondenheid met elkaar.

Enige meditatie-ervaring is vereist (je bent bekend met zit- en loopmeditatie).

Ank Schravendeel en Marieke Duijvestijn
vrijdag, 7 juni, 2019 --- maandag, 17 juni, 2019
Pelion

Intens practice (morning) & pure relaxation (afternoon)

In the morning we follow a normal retreat schedule in silence, consisting of alternating 45 minutes sitting and walking meditation sessions (Mahasi) until lunch (13.30). After lunch we have ample free time to go to the beautiful beaches, relax, contemplate etc. and enjoy the peaceful surroundings of the centre Alexandros. After dinner we join together again in silence to finish the day with a dhamma talk.
Vipassana-light allows us to pluck the fruits of the intensive morning practice and funnel our insights directly into the daily life of the centre (enjoying the afternoon + kamma yoga/ chores), working towards a more mindful, equanimous and serene practice and daily life.

Henk Barendregt & Mirjam Hartkamp
zaterdag, 8 juni, 2019 --- vrijdag, 14 juni, 2019
Cadzand (Zeeland)

7-daagse internationale retraite Cadzand

Vergeef jezelf
Voor alle vergissingen in het verleden
Hou niet vast aan gevoelens van schuld of spijt
Zodat de wonden kunnen helen

Accepteer jezelf zoals je bent
En accepteer anderen zoals ze zijn
Zonder een vooropgesteld idee
Over hoe jij of zij zouden moeten zijn

Godwin Samararatne

In samenwerking met het verblijfcentrum Cadzandië organiseert Ehipassiko een retraite met Upul Gamage en Paul Van hooydonck.
Upul en Paul kennen elkaar meer dan 20 jaar en zijn beiden studenten van Godwin Samararatne (Sri Lanka). Ze dragen deze retraite samen op aan hun leraar.

Upul Nishantha Gamage (1964) is de huidige residentiële meditatieleraar van het 'Nilambe Buddhist Meditation Center' in Sri Lanka. Hij is een spirituele gids voor duizenden mensen van over de hele wereld die in Nilambe komen mediteren. Zijn meditatie-beoefening startte op 13-jarige leeftijd. Op jeugdige leeftijd richtte hij de jongerenwerking op van een boeddhistische tempel, vlakbij zijn ouderlijke woning. Hij gaf les aan de lokale kinderen in de zgn. 'Sunday Dhamma-school'. Zijn ouderlijk huis ligt op dezelfde weg als Nilambe (Galaha Road). Heel snel vond hij de weg naar het centrum. Godwin Samararatne, de eerste meditatieleraar van Nilambe was zijn lichtend voorbeeld. Hij koos voor een leven van eenvoud en spirituele beoefening, ging in Nilambe wonen en werd Godwins assistent.
In 1995 leerden Upul en Paul elkaar kennen.
Na het overlijden van Godwin in 2000 volgde Upul hem op.
Upul verzorgt meditatieprogramma's in gevangenissen, scholen, kloosters en bij mensen thuis.
Hij begeleidt retraites in Hong Kong, Zuid-Afrika, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Italië, Spanje en nu voor de derde keer in België/Nederland. Upul ziet de beoefening van meditatie als een manier om onszelf te helpen, onszelf beter te begrijpen en als een middel tot bewustwording door het groeien in opmerkzaamheid van onze dagelijkse bezigheden. Upul spreekt tot het hart, niet tot het verstand. Zijn Dhamma-onderricht is eenvoudig, direkt en praktisch. 'Meditatie moet ons leiden naar een meer vreugdevol bestaan' zegt hij, 'anders stop je er beter mee'. Upul spreekt zeer eenvoudig en goed verstaanbaar Engels. Hij praat langzaam. Hij is een man van weinig woorden. Net als zijn voorganger Godwin belichaamt hij de stilte. Hij ademt stilte. Hij IS stilte. Omdat zijn geest grotendeels vrij is van concepten zijn de stiltes tussen de woorden belangrijker dan de inhoud van wat hij zegt. Ze voeren je regelrecht naar de stilte in je eigen hart.

Programma: afwisselend loopmeditatie, zitmeditatie. Er is mindful yoga, chanting, Dhamma-talks, en Q&A en metta bhavana (vriendelijkheidsmeditatie). In de ochtend, een aantal keer een strandwandeling mogelijk.

​Vertaling
Paul zal de Dhamma-talks van Upul samenvattend vertalen naar het Nederlands indien gewenst.

Accommodatie
We hebben gekozen voor het verblijfcentrum Cadzandië in Cadzand (NL), een voormalig Tibetaans Boeddhistisch instituut, zeer rustig gelegen op een stevige boogscheut van de zee (+/- 30 min. stappen). Als voormalig asielcentrum werd het sinds 2005 opgeknapt en met veel liefde uitgebouwd door een aantal vrijwilligers. Zie www.cadzandie.be

Er zijn 1 persoons en 2 persoonskamers met enkele bedden en gedeeld sanitair. Bij de inschrijving kan je je keuze opgeven. Er is beddengoed voorzien; slopen en lakens brengen we zelf mee of kunnen gehuurd worden. Na ons verblijf laten we de kamers proper achter.
Er wordt voor ons gekookt. De maaltijden zijn vegetarisch en 95% biologisch en het eten gebeurt gezamenlijk en in stilte. Nadien ruimen we zelf af en helpen eventueel mee met de afwas.
Tijdens ons verblijf wordt er van ons verwacht karma yoga te beoefenen wat neerkomt op helpen in het centrum met datgene wat zij voor ons in petto hebben.
Er is thee beschikbaar in elke unit.
Meditatiemateriaal is beschikbaar (kussens, stoelen, bankjes).
Yogamatjes zijn aanwezig maar niets weerhoudt je om je eigen, vertrouwde matje mee te brengen.

Upul Gamage en Paul Van hooydonck
vrijdag, 14 juni, 2019 --- zondag, 16 juni, 2019
Wapserveen

Vipassana weekend-retraite

In één van de Pali teksten zegt Boeddha dat wat zich afspeelt aan de zintuigpoorten het AL is: het hele leven.
Is dat ook onze ervaring? Zijn we echt aanwezig daar waar onze zintuigen contact maken met de wereld om ons heen? Of leven we in het verhaal over het leven? Zen centrum De Noorder Poort is een prachtige plek om daar meer zicht op te krijgen.
We kunnen alleen direct ervaren als we aanwezig zijn in lichaam en geest.De geest steeds terug brengen bij dat lichaam, en het lichaam in de aandacht houden, is ook dit weekend de oefening.
We gaan rusten in lichaam en geest, en gaan luisteren naar het leven zoals het zich aandient: voelen, horen, zien, ruiken en proeven. Ook de geest dient zich aan. Heel interessant!
Het programma bestaat uit zitmeditaties, loopmeditaties, natuur contemplatie en bewegen in aandacht. Er is Boeddhistisch onderricht. En er is ruimte voor vragen en uitwisseling en persoonlijk gesprek.

Doshin Houtman
maandag, 17 juni, 2019 --- dinsdag, 25 juni, 2019
Havelte

Cultivate the spiritual faculties for your own freedom!

"This retreat is not about concentration, or absorption'', says Ayasma Kumara. "It’s about cultivating confidence, vitality, mindfulness, collectedness and discernment. When these are strong, the work for the ending of suffering becomes easier and more effective. Learn how to strengthen these spiritual faculties in this retreat!
In accordance with the approach of Ashin Tejaniya, there won’t be strict meditation schedules, but participants will be inspired to grow in wisdom."

Programme
The main language will be English. The programme involves formal
meditation, meditation instructions, talks and discussions. In addition, there will be working
meditation for maximum an hour each day.

Pre-retreat learning
Listen to Ashin Tejaniya’s introduction talks: http://ashintejaniya.org/teachings/. If you’re
unfamiliar with the 8 percepts, please read http://tiny.cc/8p. If you’re new to Buddhism,
please read this too: Walpola Rahula’s What the Buddha Taught (up to Chapter 5). For
learning in Dutch download for free: ‘’kijk niet neer op je verstorende emoties’’ van Ashin
Tejaniya: www.bwitz.nl.

Meals:
All meals are vegetarian. During the retreat there is the opportunity to practise in accordance with how the Buddha practised 2500 years ago, following the 8 percepts. This means in the evening their will be fruit and vegetable juices but no dinner. This is also an opportunity for detoxing.

Silence and no phone
The retreat will be in silence and participants are asked to give their phones to the management upon arrival. In a retreat of many months it could be beneficial to practise with phone, but if you want to really benefit from a relative short retreat it is adviced to abstain from communication with the outside world, and focus solely on your inner processes. The email and telephone number of Marnix can be given to friends or relatives in case of an emergency. Don't forget to put your email on vacation-reply.

Also fill the register form to be downloaded on the left of this screen and email this to marnix.vanrossum@gmail.com. You are kindly requested not to forget to mention your
meditation experience.

General conditions and payments:
The conditions are detailed on the SIM website (in Dutch): https://simsara.nl/algemene-voorwaarden-sim-retraites

Dana:
Most Vipassana meditation retreats are organised on the basis of Dana (Generosity). Since
the time of the Buddha, the transmission of his teachings and the meditation instructions
are considered a deed of generosity. The costs of the retreat consist of basic lodging fees
and meals; the teachers receive only reimbursement for travel and accommodation
expenses. At the end of the retreat, the participants have the opportunity to practice
generosity; they are invited to give Dana (donation) to the teachers.

Ethical Code:
Stichting Inzichts Meditatie (SIM) is committed to preserving a safe and reliable
environment. In that respect it makes every effort to further implement and guarantee
ethical guidelines. For further information in this respect see:
http://www.simsara.nl/ethisch-drieluik (scroll down to the bottom of the page to download
the English version)

For more information about the retreat please contact Marnix van Rossum marnix.vanrossum@gmail.com (06426730920) or Yuna van den Adel: yunavdadel@gmail.com

https://www.facebook.com/events/586102561838626/

Hope to welcome you!

Ayasma Kumara

Pagina's