Retraites en activiteiten

vrijdag, 25 juni, 2021 --- zondag, 27 juni, 2021
Denekamp
Verbinden en verdiepen

Na een jaar van voornamelijk thuis oefenen komen we als sangha weer fysiek bij elkaar. We verbinden weer met het pad en met elkaar door samen te oefenen. Naast stilte en begeleide zit- en loopmeditaties is er ruimte voor mindful uitwisselen, lichte bewegingsoefeningen, mogelijkheid tot wandelen en een lezing met reflecties over de meditatie en het dagelijks leven.

Joost van den Heuvel Rijnders
vrijdag, 2 juli, 2021 --- zaterdag, 10 juli, 2021
Steyl (L)
Belichaamde aandacht

Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens in verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.

Doshin Houtman
donderdag, 8 juli, 2021 --- zondag, 11 juli, 2021
Handel
Vipassana retraite met ook yoga beoefening

Gerjan Schoemaker en Dingeman Boot begeleiden donderdagavond 8 t/m zondagmiddag 11 juli 2021 een Vipassana meditatie retraite.
Let op! Aanmelden via de website https://meditatieinstituut.nl/retraites en niet via deze website.
Opmerking: Deze retraite is verplaatst van januari naar juli.

Dingeman Boot en Gerjan Schoemaker
vrijdag, 9 juli, 2021 --- zondag, 11 juli, 2021
Velp-Grave
De zomer begroeten in stilte

In dit stilteweekend in het mooie klooster te Velp bij Nijmegen gaan we ons samen verdiepen in de zuiverende werking van de Vipassana meditatie. We beoefenen deze in de loop- en in de zit meditatie. Voor het ontbijt vindt er een zachte yogales plaats, in de middag is er de mogelijkheid tot een individuele wandeling en in de avond is er een lezing over de achtergronden van onze praktijk, het boeddhisme. De prachtige kloostertuin is uitgeroepen tot de mooiste van Nederland.

Gabrielle Bruhn
zaterdag, 10 juli, 2021 --- donderdag, 15 juli, 2021
Denekamp
Een open, ontspannen en nieuwsgierige houding voor het ontwikkelen van inzicht

Van zaterdag 10 juli tot en met donderdag 15 juli zal er een intensieve inzichtmeditatie-retraite worden gehouden te Denekamp. We maken gebruik van het klooster in Denekamp.
Deze retraite is ook geschikt voor mindfulnesstrainers in opleiding.
Centraal in deze week staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt. Een van de accenten zal zijn het verkennen van de innerlijke houding waarmee we aan het mediteren zijn.

Joost van den Heuvel Rijnders en Bart van Melik
dinsdag, 13 juli, 2021 --- vrijdag, 16 juli, 2021
Huissen
Inzichtmeditatie retraite

Deze retraite is een uitnodiging om te ontspannen in het huidige moment. We oefenen vriendelijke opmerkzaamheid van het lichaam. We ontwikkelen een ontspannen gewaarzijn van alles wat zich in ons kan voordoen.
We hoeven niet te analyseren maar leren patronen zien die ons rust of onrust brengen. We krijgen verder inzicht in onszelf en dat helpt ons om met mildheid en compassie te leven met onszelf en de mensen om ons heen.

Riët Aarsse
vrijdag, 23 juli, 2021 --- dinsdag, 27 juli, 2021
Cadzand
Insight Dialogue en Inzichtmeditatie

Voortdurend verhouden we ons tot veranderingen die we tegenkomen in onszelf en in de wereld. In deze retraite zal er ruimte zijn om stil te staan bij jezelf en om samen te exploreren hoe onze intenties richting kunnen geven aan het omgaan met uitdagingen. Hoe draagt onze intentie bij aan rust, tevredenheid en compassie? In de prachtige omgeving van Cadzandië biedt deze retraite gelegenheid voor individuele en gezamenlijke oefening en verdieping van je meditatie.

Bart van Melik, Riët Aarsse, Dorine Esser
zaterdag, 24 juli, 2021 --- zaterdag, 31 juli, 2021
Tilburg
Belichaamde aandacht

Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens in verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.

Doshin Houtman
zondag, 25 juli, 2021 --- vrijdag, 30 juli, 2021
Ubbergen
Metta stadsretraite met zr. Virañani

Deze stadsretraite vindt deels live plaats (openingsdag, slotdag en ochtenden). Vanuit onze plaats van samenkomst is er ZOOM verbinding met zuster Virañani in Birma. Zij begeleidt ook via ZOOM de interviews. De middag en avond ben je thuis en zet je de praktijk van liefdevolle aandacht voort. In de avond is er nog een gezamenlijke ZOOM meditatie o.l.v. Marij Geurts.

Zuster Virañani en Marij Geurts
zondag, 1 augustus, 2021 --- woensdag, 11 augustus, 2021
Sonsbeck-Hamb, Duitsland
Samen op weg, samen ontwaken

Tijdens deze retraite mediteer je in het prachtige Pauenhof samen met mensen die bekend zijn met de stilte, met meditatie en die de boeddhistische oefeningen zien als een leidraad in het dagelijkse leven. Zij is ook geschikt voor mensen die in opleiding zijn voor mindfulnesstrainer.
Pauenhof is een oude boerderij met eenvoudige kamers. Er is een prachtige grote meditatieruimte en tuin met Boeddhabeelden, uitkijkend op de weilanden er omheen.

Ank Schravendeel, Ria Kea en Chris Grijns
zaterdag, 7 augustus, 2021 --- zaterdag, 7 augustus, 2021
Zwolle
Metta

De meditatiedag staat in het teken van Metta, een Pali-woord dat vaak wordt vertaald naar ‘Liefdevolle vriendelijkheid’. De intentie was dat zr. Virañani zelf, in Nederland, de meditatiedag zou verzorgen, maar vanwege de huidige situatie in Myanmar en ook de huidige corona-situatie is dat helaas niet mogelijk. We gaan het daarom zo proberen te doen dat zr. Virañani de dag via een livestream begeleidt en dat Gerjan Schoemaker assisteert.

Zuster Virañani, begeleid door Gerjan Schoemaker
zondag, 8 augustus, 2021 --- zaterdag, 14 augustus, 2021
Leiden en/of online
Metta

Deze stadsretraite geeft je de gelegenheid om een zondag, vier doordeweekse avonden en een afsluitende zaterdag te mediteren. Je beoefent dan mettameditatie, maar kunt overdag je andere bezigheden hebben, en je slaapt thuis. Zo krijg je de mogelijkheid om de formele meditatie te doen en te integreren in je dagelijks leven.

zr. Virañani en Nynke Humalda
zondag, 8 augustus, 2021 --- zondag, 15 augustus, 2021
Hoorn Terschelling
De natuur als mijn meditatieleraar

We gaan na in hoeverre we de natuur als spiegel en meditatieleraar kunnen ervaren en daarmee een verdiepend effect op ons meditatieproces kan hebben. De retraite bestaat verder uit loop- en zitmeditatie, meditatie-instructies, mindfulness yoga, mantra's zingen, dhammalezingen en interviews (persoonlijke gesprekken).

Je wordt aangeraden in te schrijven via www.pannananda.nl Je kunt dan de uitnodiging met alle informatie en het aanmeldingsformulier direct dawnloaden.

Dingeman Boot
zaterdag, 14 augustus, 2021 --- donderdag, 19 augustus, 2021
Denekamp
Kijken met zachte ogen

Van zaterdag 14 augustus tot donderdag 19 augustus zal er een intensieve inzichtmeditatie-retraite worden gehouden in het klooster te Denekamp. Ook geschikt voor mindfulnesstrainers in opleiding. Centraal in deze week staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt. Het thema van deze week is milde aandacht, kijken met zachte ogen.

Joost van den Heuvel Rijnders
zaterdag, 11 september, 2021 --- zondag, 12 september, 2021
Loenen
Studieweekend Afhankelijk ontstaan

In ons leven en de wereld hangt alles samen met alles. Nog nooit in de wereldgeschiedenis was het zo duidelijk. In de woorden van auteur Yuval Harrari: 'Wat een dokter in Milaan in de vroege ochtend ontdekt kan mogelijk ’s avonds al levens redden in Teheran'. In de boeddhistische psychologie is deze ‘keten van voorwaardelijk ontstaan’ in het kort: “Als dit er is, ontstaat dat. Als dit er niet is, ontstaat dat ook niet”. Verdieping van ons meditatieve pad door uitwisseling en oefening.

Joost van den Heuvel Rijnders en Riët Aarsse

Pagina's