Sati Tilburg Meditatieweekend

De middenweg; laveren tussen aanvaarden en ingrijpen

"De omgeving van de mens is de medemens" - Jules Deelder
We zitten op een kussen, doen loopmeditaties en oefenen om gewaar te zijn en om zonder voorkeur of afkeer te aanvaarden wat zich aandient. Maar wat betekent dit in ons dagelijks leven? Hoe verhouden we ons tot de omgeving en de omstandigheden waarin we leven? Waar houdt oordeelloos aanvaarden op en is ingrijpen noodzakelijk? (zie onder verder)

Begeleider(s): 
Karin Doms en Hans Gijsen
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
125 euro exclusief dana voor de begeleiders
Aanvang: 
vrijdag, 26 juni, 2020
Starttijd: 
19:00
Eind: 
zondag, 28 juni, 2020
Eindtijd: 
16:30
Gebouw: 
Sati
Adres: 
Poststraat 7a
Postcode: 
5038DG
Plaats: 
Tilburg

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Karin Doms
Organisatie: 
SatiTilburg
E-mailadres: 

En wanneer gaan we daarin te ver en willen we ingrijpen in situaties die buiten onze invloedssfeer liggen? Hoe herkennen we die grenzen?

En hoe vertaalt zich dat in onze verhouding tot andere mensen? Voor wie mediteren we? Is dat puur voor onszelf alleen of spelen anderen ook een rol in de meditatie? En wat kunnen we dan daadwerkelijk betekenen voor die ander en voor de wereld waarin we leven? Is het wel mogelijk om in te grijpen als het om anderen gaat of is dat aan ieder voor zichtzelf om uit te zoeken? Welke keuzes kunnen we daarin maken?

De historische Boeddha was voordat hij volledig ontwaakt was vele levens lang een bodhisattva. Een bodhisattva is iemand die op weg is om verlicht te worden, maar dat alleen kan bereiken door goede dingen te doen voor anderen en zo zijn eigen geest te zuiveren. Hoe kunnen wij dat als voorbeeld nemen? Welke mentale capaciteit stelt ons in staat om iets voor anderen te betekenen? Is onze eigen worsteling niet al moeilijk genoeg?

Dit thema willen we tijdens het meditatieweekend samen met jullie verkennen. Naast de gebruikelijke loop- en zitmeditatie zullen we ook lezingen geven en (Insight Dialogue) oefeningen doen.

Deze retraite wordt begeleid door:
Karin Doms

Karin Doms (1968) is voorzitter van Sati Tilburg. Zij is sinds 1995 actief als beoefenaar en sinds 2010 ook als begeleider en assistent-leraar in Vipassana meditatie. In het dagelijks leven is Karin daarnaast actief als coach voor bestuurders en als commissaris/toezichthouder bij maatschappelijke organisaties.

Hans Gijsen

Hans Gijsen (1959) is psycholoog en beoefent en bestudeert het boeddhisme sinds 1984, zowel Theravada als Mahayana/Vajrayana. Vipassana meditatie is voor hem de basis. Hans heeft ruime ervaring met yoga en de combinatie yoga en meditatie. Hij faciliteert de receptie van het boeddhisme in het Westen. Van 2011-2019 was hij voorzitter van de SIM Stichting Inzicht Meditatie.