Studieprogramma over de paramis 2

Dhamma studie en Vipassana

Studie en Praktijkprogramma – De Paramis 6 - 10 Vastberadenheid (Viriya), Geduld (Khanti), Eerlijkheid (Sacca), Volharding (Adhitthāna), Liefdevolle Vriendelijkheid (Mettā) en Gelijkmoedigheid Dit is een vervolg op De Paramis 1 - 5 van februari 2019
Voor beginners en gevorderden.

Leraren: 
Jotika Hermsen, Michael Verlouw, Inez Roeofs en Nynke Humalda
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
Kosten De retraites van Sangha Metta zijn op Dana basis. Zie link voor het Dana beleid van Sangha Metta. De basis kostprijs van deze retraite (voeding, onderdak en bijkomende kosten) bedraagt € 65 per overnachting. (€ 260,- voor de hele retraite, 4 nachten). Dana betekent vrijgevigheid, je kan zelf bepalen wat je wil geven voor je deelname aan deze retraite. Je kan je gift voorafgaand aan de retraite overmaken of op de laatste dag van de retraite. Er zal een pin apparaat aanwezig zijn om een bank betaling mogelijk te maken. De begeleiding en het werk van de vrijwilligers zijn ook op basis van Dana (vrijwillige gift). Op de laatste retraitedag is het mogelijk te geven aan leraren en vrijwilligers.
Aanvang: 
donderdag, 14 november, 2019
Starttijd: 
16.00 u. Inloop vanaf 14.00 u.
Eind: 
maandag, 18 november, 2019
Eindtijd: 
ca 13.00 uur, na de lunch
Gebouw: 
Naarden (International Theosophical Centrum
Adres: 
Meentweg 9
Postcode: 
1411 GR
Plaats: 
Naarden

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Chris van der Velden
Telefoon: 
06-41365516 (voicemail)
Organisatie: 
Sangha metta

Met de mogelijkheid om individuele beoefening te koppelen aan kleine studiegroepen biedt Sangha Metta de gelegenheid om Boeddhistische studie en praktijk te combineren met het ontwikkelen van spirituele vriendschappen.
Het Sangha Metta Studie en Praktijk Programma 2019 belooft een volledig overzicht te worden van de basale uitgangspunten voor een opmerkzaam leven - de tien Paramis (volmaaktheden of perfecties). Deze volmaaktheden bestaan onder meer uit eerlijkheid, versimpeling en liefdevolle vriendelijkheid en bieden een direct antwoord op de problemen en uitdagingen die we tegen kunnen komen in ons dagelijks leven. Door de tien volmaaktheden te gebruiken als sleutels openen we de menselijke poort met toegang tot compassie en wijsheid en maken we ieder moment van ons bestaan ‘perfect’.

De Tien Volmaaktheden waar we het over hebben zijn: Vrijgevigheid (Dāna), Deugdzaamheid (Sīla), Verzaking (Nekkhamma), Wijsheid (Paññā), Vastberadenheid (Viriya), Geduld (Khanti), Eerlijkheid (Sacca), Volharding (Adhitthāna), Liefdevolle Vriendelijkheid (Mettā) en Gelijkmoedigheid. (Upekkhā)
Net als in de voorgaande jaren bestaat het Sangha Metta Studie en Praktijk Programma uit meerdere studiegroepen, twee retraites (die deels in stilte verlopen) en tussentijdse opdrachten, leessuggesties en onderwerp gerelateerde begeleide meditaties. De eerste retraite heeft inmiddels plaatsgevonden. Dat betekent dat mocht u in willen stromen datbde kennis van de eerste 5 paramis verondersteld wordt, dat dit bekend is.

De studiegroepen
In de studiegroepen lezen en bespreken we in bijeenkomsten voorafgaand aan iedere retraite meerdere pāramīs. En kijken we naar het belang daarvan voor ons dagelijks leven. De leraren en assistent leraren van Sangha Metta – eventueel aangevuld met andere begeleiders – bieden aan om als facilitator op te treden voor de studiegroepen.
Tussen de studiegroepen en retraites in worden begeleide meditaties beschikbaar gesteld waarmee je thuis kunt oefenen en worden met enige regelmaat oefenopdrachten en leessuggesties gegeven ter stimulans en verdieping van je eigen beoefening.

De retraites
De twee retraites die onderdeel uitmaken van het Studie & Praktijk Programma zijn bedoeld voor mensen die zich aangetrokken voelen tot en willen investeren in het versterken van de tien volmaaktheden in hun leven. Daar de retraites niet volledig in stilte plaatsvinden zijn ze ook bijzonder geschikt voor beginners en voor mensen met een achtergrond in Mindfulness. Meditatie ervaring is wel gewenst.

Praktisch
Om het programma optimaal tot zijn recht te laten komen adviseren wij om zowel aan de retraites als de studiegroepen deel te nemen, zodat je wordt uitgedaagd om de beoefening een onderdeel van je dagelijks leven te laten zijn. Het is ook mogelijk om alleen aan de retraites mee te doen. Ook het inschrijven voor een studiegroep zonder deelname aan de retraites is mogelijk, je mist dan wel een groot gedeelte van het programma. Mensen die zich inschrijven voor beide krijgen voorrang bij de retraites.

Deze cursus wordt geleid door:
Jotika hermsen

Jotika Hermsen, in haar arbeidzaam leven docente theologie en agogie, heeft vele jaren geleefd als katholieke non en is in 1992 ingewijd als boeddhiste met acht leefregels. Sinds die tijd begeleidt ze boeddhistische retraites in binnen- en buitenland. Ze is verantwoordelijk voor de retraites van Sangha Metta.

Inez Roelofs

Inez Roelofs beoefent Vipassana meditatie in de lijn van Mahasi Sayadaw, Mettavihari, Jotika Hermsen, sinds 1990. Eerst 15 jaar als retraite-kok en organisator; groeiend naar assistent leraar en steeds meer bewust van de Dhamma door te willen geven en spirituele vriend willen zijn. Sinds 2016 lerares vipassana. Andere leraren op haar pad zijn: Eerw. Sujiva; Broeder Dassana voor vipassana. Voor Insight Dialogue Gregory Kramer; Phillis Hicks en Bart van Melik. Abbhidhamma van Ayya Agganyani. Haar roots liggen in diversiteit en eenheid tussen mensen.