Ethiek als basis voor 'het goede leven'

Verdiepingsweekend

We zullen de rol van sila (ethiek) verkennen vanuit de boeddhistische psychologie en de sutta’s. Denk daarbij ook aan hoe we sila kunnen plaatsen in de oorzaak-en-gevolg verbindingen die naar geluk of ontevredenheid leiden. Ook zullen we gezamenlijk aandacht besteden aan de relatie tussen sila en de meditatie en ons dagelijks leven. We gaan het doen zoals de Boeddha voorstelde: theorie, oefening en verdiepen van inzicht.

Leraren: 
Joost van den Heuvel Rijnders en Riët Aarsse
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
a) 1-pers kamer herberg (wc/douche op de kmr) € 119,00 b) 2-pers kamer Herberg (wc/douche op de kmr) € 109,00 c) 1-pers kamer Klooster (wc/douche op de gang) € 104,00 Kosten voorovernachting: € 49 d) 2-pers kamer Klooster (wc/douche op de gang) € 94,00 Kosten voorovernachting € 35 Alles is inclusief vegetarische maaltijden.
Aanvang: 
zaterdag, 11 januari, 2020
Starttijd: 
10.00 uur. Het is mogelijk om op vrijdagavond na het avondeten te komen en zaterdagochtend gebruik te maken van een ontbijt. Zie kosten.
Eind: 
zondag, 12 januari, 2020
Eindtijd: 
14.00
Gebouw: 
Klooster Huissen Locatie We zullen verblijven in het mooie klooster in Huissen (https://www.kloosterhuissen.nl). Een prachtige plek in de buurt van Arnhem.
Plaats: 
Huissen (vlakbij Arnhem)

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Marina Kef-Robijn
Organisatie: 
SIM
Emailadres: 

Dit weekend is met name bedoeld voor hen die enigszins bekend zijn met de boeddhistische psychologie en ervaring hebben met retraites. Naast momenten van stilte zullen we ook gezamenlijk contempleren in de vorm van meditatie-in-dialoog. Kortom een weekend van verdieping, uitwisseling en inspiratie!

Je kan je aanmelden door een mailtje te sturen aan Marina Kef-Robijn dvc@simsara.nl.
Graag vermelden in wat voor soort kamer je wilt overnachten en of je een voorovernachting wilt.
Gelieve aanmelden met vermelding van volledige naam, telefoon- en adresgegevens.

Het is niet nodig om onderstaand aanmeldingsformulier van de SIM in te vullen.

Er is een beperkt aantal kamers beschikbaar, plaatsing wordt bepaald door de volgorde van ontvangst van de betaling.
De algemene annuleringsvoorwaarden van de SIM zijn van toepassing op dit weekend.

We verzoeken je de kosten over te maken op de rekening van het SIM: IBAN nr NL 72 TRIO 0338 4690 87 o.v.v. DVC studie weekend jan 2020. Vermeld svp kamertype en evt voorovernachting. (een voorovernachting kan je ook later beslissen).

Voor inhoudelijke vragen kan je terecht bij Joost van den Heuvel Rijnders: joost@inzichtmeditatie.com

Deze cursus wordt geleid door:
Riët Aarsse

Riët begeleidt meditatie (vipassana en metta), korte retraites en cursussen sinds 2012. Ze mediteerde intensief o.a. bij Sayadaw U Vivekananda in Lumbini, Nepal en bij Sayadaw U Jatila van het Mahasi Yeikhta meditatiecentrum in Yangon, Myanmar. Gecombineerde metta- en vipassana-retraites volgde ze in de VS bij Tara Brach e.a. en in Myanmar bij Ayya Viranani e.a.. Bij Upul Gamage in Sri Lanka volgde ze een methode die onspannen gewaarzijn in het dagelijks leven stimuleert.

Riët bestudeert de dhamma bij westerse en oorsterse leraren en boeddhistische psychologie (abhidhamma) vooral bij eerwaarde Sayadaw dr. U Nandamala. Hij is een inspiratiebron van compassie en wijsheid voor haar, en ze redigeert teksten van lezingen en cursussen voor hem. In 2012 kwam ze in contact met Insight Dialogue (ID). De kracht van ID maakte indruk en ze ervaart het als een waardevolle aanvulling op stiltemeditatie. Ze maakt deel uit van de ‘teacher development groep’ van Metta Programs.

Riët werkte als onderzoekspsycholoog (Phd) en kwaliteitsmanager in de jeugdzorg, GGZ en verslavingszorg. Haar leven draait om studie, oefening en delen van dhamma-inzichten. Zij is gegrepen door de wijsheid van de dhamma, de leer van de Boeddha, en geïnspireerd door de positieve veranderingen die de dhamma teweeg kan brengen in en tussen mensen.
Riët is initiator van een nieuwe sangha in Amsterdam (www.amsterdaminzichtmeditatie.nl).

Joost van den Heuvel Rijnders

Joost van den Heuvel Rijnders (1975) begon in 1995 met het beoefenen van vipassana meditatie. Vanaf het moment van kennismaken tot op heden ervaart Joost meditatie als een vorm van thuiskomen. De stilte, inkeer, vriendelijke en milde grondhouding, het ervaren van innerlijke ruimte zijn daarbij waardevolle aspecten. In Nederland deed hij vele retraites onder begeleiding van verschillende leraren. Na zijn studie vertrok hij naar Azië en mediteerde drie jaar intensief in Birma en Nepal.

Voor meer info: www.joost-meditatie.com

Hij begeleidt sinds 2005 meditatieactiviteiten in Enschede en elders in het land. Waardevol in de overdracht van de oeroude leer van de Boeddha is de praktische toepassing voor de Westerse mens anno nu.

Joost is als docent boeddhistische levensbeschouwing en vipassana verbonden aan de Dhammaverdiepingscursus en verschillende mindfulness opleidingsinstituten. De motivatie voor het lesgeven komt voort uit het vertrouwen in de heilzame werking van meditatie, zowel voor de beoefenaar als voor de samenleving.

Joost is auteur van ‘Terug naar de markt’ (Asoka 2017). Dit boek gaat over het integreren van de boeddhistische zienswijze in het dagelijks leven.

Gebruik dit formulier om u aan te melden voor bovenstaande retraite. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom.

In geval van aanmelding bij een SIM retraite alstublieft ook de volgende informatie:

Uw meditatie-ervaring in het kort: methode(s), waar, bij wie, sinds hoe lang en bijvoorbeeld regelmaat.
Zo ja, omschrijf kort de reden van behandeling/ aard van uw klachten:

N.B. Indien u bovenstaande vraag met ja hebt beantwoord, kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de organisatie voordat u zich aanmeldt. Dit omdat (psychische) klachten de meditatiepraktijk kunnen beïnvloeden en vice versa. Het kan ook zijn dat hierover contact met u wordt opgenomen.

“Ik geef me op voor de bovengenoemde retraiteperiode en neem me voor me zo veel mogelijk aan de retraiteregels te houden. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen - om welke reden dan ook - niet kan of niet wil doen, dat ik op geen enkele wijze verplicht ben deze oefeningen te doen. Ik weet ook dat ik de begeleider niet verantwoordelijk kan stellen voor letsel als gevolg van deze oefeningen.”