Vipassana 10-daagse retraite

Samen op weg, samen ontwaken
Tijdens deze retraite mediteer je samen met mensen die bekend zijn met de stilte, met meditatie en die de boeddhistische oefeningen zien als een leidraad in het dagelijkse leven. Samen op weg, samen bezig met opmerkzaam zijn. Samen ontwaken. Opmerkzaam zijn maakt wakker, helder, bereid om je open te stellen voor de ervaring die je hebt.
Begeleider(s): 
Ank Schravendeel, Ria Kea en Chris Grijns
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
éénpersoonskamer € 805 (€825 incl dieet). Cabin op terrein: €685 (€705 incl dieet). Kamperen met eigen tent/camper: €635 (€655 incl dieet). Er worden drie vegetarische maaltijden per dag geserveerd. Pauenhof rekent €20 om rekening te houden bij eventuele dieetvoorschriften (glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij, andere zaken in overleg met keuken ter plekke). Dieetvoorschriften kunnen bij aanmelding worden doorgegeven. Er is de mogelijkheid om tegen een vergoeding van €8 lakens en handdoeken van Pauenhof te gebruiken (ter plekke contant te betalen). Zoals alle retraites van SIM wordt ook deze retraite begeleid op basis van dana. Vanaf de tijd van de Boeddha wordt meditatieonderricht gezien als een daad van vrijgevigheid. De begeleiders krijgen alleen hun reis en verblijfskosten vergoed. Aan het einde van de retraite is er voor de deelnemers gelegenheid om vrijgevigheid te beoefenen aan de leraren. Als je graag mee wilt doen maar de kosten vormen een belemmering, dan kun je contact opnemen met Nelleke Heinkens, penningmeester SIM, penningmeester@simsara.nl. Inschrijving voor deze retraite vindt plaats door het invullen van het inschrijfformulier op deze pagina. Je noteert je voorkeur voor éénpersoonskamer/cabin/tent, vervolgens krijg je een reactie van de organisator of deze mogelijkheid nog open is. Daarna kun je de organisatiekosten overschrijven op rekeningnummer: IBAN: NL72 TRIO 0338 4690 87 t.n.v. Stichting Inzichts Meditatie te Ezinge onder vermelding: retraite 1/8-11/8-21. Als je naam als deelnemer niet overeenkomt met de naam op het bankafschrift, dan graag ook je naam vermelden. Inschrijving vindt plaats in volgorde van binnenkomst van betalingen. Tijdens de retraite ben je in noodgevallen bereikbaar op nummer 06 52624506. Twee weken voor aanvang van de retraite ontvang je een brief met nadere informatie. Je wordt erop attent gemaakt dat bij inschrijving voor een SIM-retraite de “Algemene voorwaarden” van kracht zijn zoals die op de website van de SIM (www.simsara.nl) en vanaf het septembernummer 2009 in de SIMsara zijn vermeld. Aangeraden wordt deze te lezen.
Aanvang: 
zondag, 1 augustus, 2021
Starttijd: 
15:00 uur. Je bent welkom vanaf 13 uur.
Eind: 
woensdag, 11 augustus, 2021
Eindtijd: 
14:00 uur
Gebouw: 
Pauenhof
Adres: 
Pauendyck 1
Postcode: 
47665
Plaats: 
Sonsbeck-Hamb, Duitsland

Meer informatie

Contact: 
Saskia Povel
Er wordt gezamenlijk gemediteerd volgens een schema met periodes van loop- en zitmeditatie en na de maaltijden kortere periodes van vrije meditatie. De retraite vindt plaats in stilte. De begeleiding zal bestaan uit regelmatige inleidingen met betrekking tot loop- en zitmeditatie en uitwisselingsgesprekken, individueel of in groepjes. Ook zijn er dhammalezingen en mettameditaties. Van de deelnemers wordt gevraagd dat ze het programma volgen. In overleg kan daar soms van worden afgeweken. Het programma begint `s morgens om 6.30 uur en eindigt om 21.30 uur. Voor wie? De retraite is geschikt voor mediterenden die hun beoefening willen verdiepen. Deelnemers worden voorondersteld bekend te zijn met de vipassana meditatiemethode, zit- en loopmeditatie. De retraite is ook geschikt voor mensen die in opleiding zijn voor mindfulnesstrainer. Deze retraite kan meetellen voor certificering. Verblijf. Pauenhof is een oude boerderij (sobere stijl) met een prachtige, grote tuin met boeddhabeelden waar je alle ruimte hebt voor loopmeditatie. Er zijn één- en meerpersoonskamers beschikbaar (i.v.m. corona zullen alle kamers gebruikt worden als éénpersoonskamers), er is een beperkte mogelijkheid om te kamperen en er zijn drie cabins buiten (sanitair binnen). Je deelt douche en toilet met maximaal twee andere gebruikers, we respecteren de maatregelen in verband met corona, hier komt t.z.t. meer informatie over. Door de corona maatregelen is er ruimte voor twintig deelnemers. Er zijn meditatiekussens en bankjes aanwezig. Neem zo mogelijk eigen meditatie-attributen mee, en een omslagdoek en warme sokken.
Deze retraite wordt begeleid door:
Ank Schravendeel
Ank Schravendeel (1963) beoefent vipassanameditatie sinds 1988. Ank leerde vipassana van Johan Tinge, de Thaise meditatieleraar Mettavihari en Frits Koster. Vanaf 2004 verdiepte zij zich in mettameditatie bij Visu Teoh en Christina Feldman. Sinds 2010 zijn Patricia en Charles Genoud haar leraren, die vipassana- en mettameditatie combineren. Ank begeleidt retraites sinds 2007. Zij liep daarvoor stage bij Frits Koster. Ze geeft regelmatig retraites samen met andere leraren.
Ria Kea
Beoefent vipassana- en mettameditatie sinds 1998 bij oosterse en westerse leraren, o.a. Frits Koster en Jotika Hermsen. Vanaf 2008 volgde zij 6-8 weken retraites bij Joseph Goldstein, Carol Wilson, Sally en Guy Armstrong, Sky Dawson (IMS en Forest Refuge in Amerika). Sinds 2015 bij Patricia en Charles Genoud, die vipassana- en mettameditatie combineren. Zij begeleidt wekelijkse meditatie in Amsterdam - de Pijp (www.riakea.nl) en tevens bij Amsterdam Inzichtmeditatie.
Chris Grijns
Chris Grijns maakte eind jaren negentig kennis met vipassanameditatie in het Gaia House in Devon, bij Christina Feldman en Christopher Titmus. Daarna ging ze verder met Jotika Hermsen, Mettavihari, Frits Koster en kreeg les van westerse leraren zoals Jack Kornfield, Carol Wilson, Patricia en Charles Genoud en oosterse leraren in Thailand en Birma. Chris beoefent ook mettameditatie, maakt deel uit van Amsterdam Inzicht Meditatie en begeleidt sinds 2016 retraites. Ook biedt ze mindfulness- en zelfcompassietrainingen aan.
AANMELDEN / CONTACT
Gebruik dit formulier om u aan te melden voor bovenstaande retraite. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom.

In geval van aanmelding bij een SIM retraite alstublieft ook de volgende informatie:

Uw meditatie-ervaring in het kort: methode(s), waar, bij wie, sinds hoe lang en bijvoorbeeld regelmaat.
Zo ja, omschrijf kort de reden van behandeling/ aard van uw klachten:

N.B. Indien u bovenstaande vraag met ja hebt beantwoord, kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de organisatie voordat u zich aanmeldt. Dit omdat (psychische) klachten de meditatiepraktijk kunnen beïnvloeden en vice versa. Het kan ook zijn dat hierover contact met u wordt opgenomen.

“Ik geef me op voor de bovengenoemde retraiteperiode en neem me voor me zo veel mogelijk aan de retraiteregels te houden. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen - om welke reden dan ook - niet kan of niet wil doen, dat ik op geen enkele wijze verplicht ben deze oefeningen te doen. Ik weet ook dat ik de begeleider niet verantwoordelijk kan stellen voor letsel als gevolg van deze oefeningen.”