Vipassana als weg naar het hart

Heling door vipassana en andere spirituele tradities

In deze retraite vormen methoden en zienswijze van de vipassana-meditatie en de Satipatthana Sutta de basis om tot persoonlijke inzichten en heling te komen. Maar er wordt ook gebruik gemaakt van methoden uit andere spirituele tradities en de westerse psychologie, zoals energiehealing, chi kong en innerlijk kind-dialoog.

Leraren: 
Marnix van Rossum
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
€455,- (inclusief vegetarische maaltijden, drankjes en overnachtingen in tweepersoons kamers). Voor de begeleiding hanteren wij het principe van dana, wat inhoudt dat u een vrijwillige financiële bijdrage kunt geven.
Aanvang: 
zaterdag, 20 juli, 2019
Starttijd: 
17.00 uur.
Eind: 
vrijdag, 26 juli, 2019
Eindtijd: 
Na het ontbijt.
Adres: 
Huedour
Postcode: 
07590
Plaats: 
St. Etienne de Lugdarès, Frankrijk.

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Marnix van Rossum
Telefoon: 
06 4267 30 92

Vipassana richt zich op de zelfloosheid (het niet-persoonlijke) van verschijnselen. Door deze meditatievorm te beoefenen zouden wij gedachten, gevoelens en alles om ons heen op den duur kunnen ervaren als een continu komen en gaan, en niet zo persoonlijk als “ik” of “van mij”.

Aan de andere kant is de weg van meditatie juist heel persoonlijk en is het belangrijk om meer verbinding te krijgen met onze eigenlijke behoeftes en gevoelens. Hoe brengen we het persoonlijke samen met het transpersoonlijke? Hoe worden we minder diegene die we denken te moeten zijn, en meer onszelf?

Gedurende deze retraite staan we stil bij dergelijke thema’s. Je krijgt handvaten om op ongedwongen wijze op zelfonderzoek te gaan, en te oefenen. De prachtige natuur en het simpele leven maken het mogelijk om dit te doen zoals de Boeddha dat ooit gedaan zou hebben, 2500 jaar geleden. Door de beoefening kan er meer rust en zelfinzicht ontstaan, kunnen we antwoorden vinden op persoonlijke levensvragen en ontstaat er een verandering van emoties. Geleidelijk leren we ook verbinding te maken met een dimensie van de ervaring die niet persoonlijk of conceptueel is.

De retraite is grotendeels in stilte, om meer te kunnen indalen in de natuur van je eigen zijn. Als we communiceren vervallen we vaak in de sociale rollen die we gewend zijn. Dat is niet verkeerd, maar het is fijn dat tijdens een retraite een keer niet te hoeven, en langer stil te kunnen staan bij hoe we er van binnen werkelijk aan toe zijn. Toch zullen er ook momenten zijn voor uitwisseling, vragen en antwoorden.
Als leidraad en ondersteuning kan tijdens de retraite uit het boekje: ''Kijk niet neer op je verstorende emoties'' van Ashin Tejaniya gelezen worden.

Er zal heerlijk gekookt worden door de professionele kok Wouter.
Het is mogelijk mee te rijden met anderen. Als je dat wilt of je auto wilt delen, geef dat dan graag aan bij je inschrijving.

Opbouw van de retraite:
In het begin maken we gebruik van methoden en zienswijze van vipassana, als middel om tot persoonlijke inzichten en heling te komen. Zoals mindfulness (aandachttraining), dat van oorsprong boeddhistisch is, en bedoeld is om inzicht op te doen in de natuur van de verschijnselen. Deze ontwikkelde aandacht zal later helpen bij de bewustwording van de adem en het lichaam.
Later in de week zijn we meer psychologisch en energetisch gericht, bijvoorbeeld met energiehealing, chi kong en innerlijk kind-dialoog. Dit ter bevordering van het zelfinzicht, het proces van transformatie en heling, en het ontwikkelen van kalmte en wijsheid. Ook verbinding met de natuur zal een van de thema's zijn.
De dagen zullen bestaan uit zitmeditaties, loopmeditaties, groepsmeditaties en visualisatiemeditaties met muziek (om verbinding met het hart te bewerkstelligen). Maar ook zal ook tijd zijn om zelf in te vullen, bijvoorbeeld met mediteren in de natuur.

Deze cursus wordt geleid door:
Marnix van Rossum

Marnix van Rossum woonde in totaal zes jaar in verschillende meditatiecentra en kloosters in Azië, waaronder zo'n twee jaar als monnik.
Hij schreef het boek: "Mindfulness: back to the roots", een overzicht van verschillende boeddhistische meditatievormen en tradities. Hij vertaalde tevens het populaire boekje over meditatie “Kijk niet neer op je verstorende emoties” van Ashin Tejaniya. In zijn onderwijs brengt hij verschillende stromingen samen en hij zoekt naar wat bindt en naar wat werkt.
In het dagelijks leven werkt hij als zelfstandig psycholoog voor jongeren met een beperking, zoals autisme en ADHD, en hun gezinnen.