Vipassana als weg naar het hart

Out of the box en terug naar jezelf door vipassana, psychologie en healing

Heb je het gevoel dat je niet aan jezelf toekomt? Dat je niet echt diep tot rust komt? Misschien heb je het gevoel dat je iets belangrijks mist en twijfel je over de zin van je leven?
Dan is deze retraite iets voor jou!

Leraren: 
Marnix van Rossum
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
De kosten zijn voor de overnachtingen en drie maaltijden per dag, en koffie en thee gedurende de dag. De organisatie, het onderwijs en de begeleiding worden aangeboden op donatiebasis. Er zijn maar liefst dertien slaapkamers en er is dan ook een ruime kamerkeuze. Boek op tijd voor volle keuze! Als je alleen boekt en een kamer met meerdere personen wilt delen, wordt je ingedeeld met gelijk geslacht. Zespersoonskamer (dames): € 285,- pp. Driepersoonskamer: € 315,- pp. Tweepersoonskamer: € 335,- pp. Er zijn ook eenpersoonskamers, maar die zitten al vol.
Aanvang: 
donderdag, 28 november, 2019
Starttijd: 
Aankomst 17:00 - 18:00 uur.
Eind: 
zondag, 1 december, 2019
Eindtijd: 
15:00 uur
Gebouw: 
Zeeveld
Adres: 
Noorderstraat 2 CASTRICUM
Postcode: 
1901 MT
Plaats: 
Castricum

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Aike van Rijn
Telefoon: 
0624893101
Organisatie: 
Out of the box into your centre

Vipassana betekent inzichtmeditatie. Het is een boeddhistische mindfulness-meditatievorm, gericht op het krijgen van inzicht in de niet-persoonlijke natuur van alle verschijnselen. Het gaat er bij deze meditatievorm om dat we onze gedachtes en gevoelens leren ervaren zonder ze als ‘ik’ of ‘mijn’ te bestempelen. Dat kan een enorm gevoel van vrijheid geven en is een goede basis voor zelfonderzoek.

Maar als we ons alleen richten op iets universeels, of niet-persoonlijks, dan missen we ook iets belangrijks. Soms is het belangrijk om gevoelens en gedachtes juist wel persoonlijk te nemen en je ermee te verbinden. Mindfulness-vipassana helpt om dit te kunnen zonder jezelf er in te verliezen.

De dagen op deze retraite zullen bestaan uit zitmeditaties, loopmeditaties, inzichtgevende dialoog en visualisatiemeditaties met muziek (om de verbinding met het hart te bewerkstelligen).

Deze retraite onderscheidt zich van veel andere retraites doordat er meerdere methoden worden aangereikt om het proces van inzicht, transformatie en mentale genezing te bevorderen. Met behulp van mindfulness, diep ademwerk, energiewerk/healing, westerse psychologische methoden en innerlijk kind dialoog, worden handvatten aangereikt om onszelf te helpen en om datgene dat we soms teveel om ons heen zoeken, te vinden in onszelf.
De retraite is grotendeels in stilte. Dit helpt om meer af te stemmen op je innerlijk. We hoeven dan minder energie te steken in het 'sociaal doen'. Er zijn wel korte begeleidingsgesprekken, discussie momenten en de gelegenheid tot het stellen van vragen. Er is ook tijd voor eigen momenten van rust en bezinning. Om bijvoorbeeld te wandelen door het prachtige Noord Hollandse Duinreservaat, zo'n 40 minuten naar het strand.

De retraite is geschikt voor mensen met weinig meditatie ervaring, maar ook voor mensen die reeds veel ervaring hebben binnen verschillende meditatietradities en eens een andere invalshoek willen meemaken.

Deze cursus wordt geleid door:
Marnix van Rossum

Marnix van Rossum (1980) is al twintig jaar intensief bezig om oosterse meditatieve en transformatieve leringen te integreren met de westerse wetenschap. Hij studeerde klinische-, sociale- en neuropsychologie en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en woonde zes jaar in verschillende meditatiecentra in Azië, waarvan twee jaar als boeddhistische monnik. Hij schreef het boek ''Mindfulness: back to the roots '' en vertaalde het populaire werk over meditatie van de Birmese meditatiemeester Ashin Tejaniya naar het Nederlands. Marnix geeft meditatielessen aan de Gimsel Academy in Rotterdam en werkt als een zelfstandige psycholoog met autisme en ADHD gerelateerde problematiek.