SIM-retraite Vipassana-meditatie

DEZE RETRAITE GAAT NIET DOOR IVM HET CORONA VIRUS

Tijdens deze retraite speelt het contact met de natuur een belangrijke rol in het meditatieproces. We ervaren hoe de natuur onze meditatieleraar kan zijn en hoe in het contact met de natuur ons hart open kan gaan.

Leraren: 
Marij Geurts en Dingeman Boot
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
675,- euro voor een verblijf op een tweepersoonskamer, inclusief de maaltijden. Verblijf op een eenpersoonskamer is beperkt mogelijk en kost 18 euro extra per dag. Geef bij je aanmelding aan of je de voorkeur geeft aan een eenpersoonskamer. Zoals alle retraites van de SIM wordt ook deze retraite begeleid op basis van dana (vrijgevigheid). Aan het einde van de retraite is er dan ook gelegenheid om vrijgevigheid te beoefenen en dana te geven aan de begeleiders.
Aanvang: 
zondag, 10 mei, 2020
Starttijd: 
We vertrekken op zondag 10 mei om 15.00 uur met de boot vanuit Harlingen naar Terschelling. Harlingen is goed bereikbaar met de trein; het station is vlakbij de haven en op loopafstand van de vertrekplaats van de boot. We verzamelen rechts van de ingang van het gebouw waar je de tickets koopt; vandaar gaan we om 14.45 uur naar de boot. Evenals vorige jaren kunnen we bij aankomst in West-Terschelling fietsen huren (die door ons gereserveerd worden) en gezamenlijk naar het centrum fietsen. De bagage wordt dan op onze locatie bezorgd.
Eind: 
zondag, 17 mei, 2020
Eindtijd: 
De retraite eindigt op zondag na de lunch en we verlaten Terschelling met de boot van 17.30 uur. Wil je eerder vertrekken? Dat kan ook; wijzigen op het laatste moment is geen probleem.
Gebouw: 
Folkshegeskoalle Schilgerelan
Adres: 
Badweg 11
Postcode: 
8896 KC
Plaats: 
Hoorn

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Connie Verberne
Telefoon: 
06 516 110 01

Contact met de natuur kan het meditatieproces verdiepen. Daarom gaan we zo mogelijk voor het ontbijt naar het strand om daar alleen maar aanwezig te zijn en de natuur in openheid op ons af te laten komen. We doen yogaoefeningen, zit- en loopmeditatie. Daarnaast nodigen we je uit om de middag zelf in te vullen op een manier die aansluit bij je meditatie-proces. Je mag jezelf alle ruimte geven. Thuiskomen in je oorspronkelijke aard die liefde en wijsheid is.

Als ondersteuning van het meditatieproces proberen we binnenkomende prikkels van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. Daarom nemen we gedurende de gehele retraite het nobele stilzwijgen in acht. We lezen en schrijven niet en we zijn niet met ons mobieltje bezig.

We moeten er rekening mee houden dat in de eetzaal ook een andere groep aanwezig kan zijn, die dit nobele stilzwijgen niet in acht neemt. De uitdaging is om dat een onderdeel te laten zijn van onze beoefening.

Deze cursus wordt geleid door:
Marij Geurts

Marij Geurts begon in 1998 met het intensief beoefenen van vipassana-meditatie. Zij praktiseerde en studeerde bij verschillende leraren in Europa, Myanmar en de Verenigde Staten. Sinds 2010 verzorgt zij retraites, onder andere in Nijmegen, waar ze behalve weekend- en stadsretraites, ook een meditatie-studiegroep voor ervaren beoefenaren begeleidt. Daarnaast is Marij docent bij de 2-jarige Dhammaverdiepingscursus en maakt ze deel uit van het begeleiderscollectief Vipassana-meditatie.nu. Marij heeft een achtergrond in onder andere psychosynthese en de Diamondapproach/Ridhwanschool. Zie verder www.marijgeurts.nl.

Dingeman Boot

Dingeman Boot werd oorspronkelijk opgeleid als yogaleraar en is in die hoedanigheid nog steeds werkzaam. Hij beoefent vipassana-meditatie sinds 1983 onder leiding van zowel oosterse als westerse leraren. In Myanmar was hij gedurende 14 maanden boeddhistisch monnik. In Pannananda, centrum voor yoga-meditatie in Zwolle, begeleidde hij van1992 tot 2012 groepen; sinds 2012 doet hij dat voor de stichting Vipassana Meditatie Zwolle. Verder verzorgt hij retraites. Zie verder onder www.pannananda.nl.

Gebruik dit formulier om u aan te melden voor bovenstaande retraite. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom.

In geval van aanmelding bij een SIM retraite alstublieft ook de volgende informatie:

Uw meditatie-ervaring in het kort: methode(s), waar, bij wie, sinds hoe lang en bijvoorbeeld regelmaat.
Zo ja, omschrijf kort de reden van behandeling/ aard van uw klachten:

N.B. Indien u bovenstaande vraag met ja hebt beantwoord, kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de organisatie voordat u zich aanmeldt. Dit omdat (psychische) klachten de meditatiepraktijk kunnen beïnvloeden en vice versa. Het kan ook zijn dat hierover contact met u wordt opgenomen.

“Ik geef me op voor de bovengenoemde retraiteperiode en neem me voor me zo veel mogelijk aan de retraiteregels te houden. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen - om welke reden dan ook - niet kan of niet wil doen, dat ik op geen enkele wijze verplicht ben deze oefeningen te doen. Ik weet ook dat ik de begeleider niet verantwoordelijk kan stellen voor letsel als gevolg van deze oefeningen.”