Vipassana meditatie retraite: De natuur als spiegel en leraar

Vipassana meditatie retraite 11 t/m zondag 18 augustus 2019

In deze retraite in de Volkshogeschool midden in de prachtige natuur op Terschelling stellen we ons, als onderdeel hiervan, open voor de natuur en gebruiken die als spiegel en leraar. Na de eerste zitmeditatie ’s morgens gaan we naar de zee, het strand, de vogels, de wind en de ruimte en laten we ons inspireren om te komen tot wie we werkelijk zijn. Een deel van de middag is bedoeld om individueel de natuur in te gaan en zo tot een intiem contact te komen met die natuur en zo met jezelf.

Leraren: 
Dingeman Boot
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
We hebben de beschikking over gerenoveerde twee-persoonskamers met douche en toilet. De kosten voor deze weekretraite bedragen € 637. Wanneer je graag mee wil doen maar de hoogte van het inschrijfbedrag is een belemmering, aarzel dan niet en neem contact op met Jochum Stienstra (voorzitter SIM) tel. 06 – 24999618. In de bedragen zijn niet begrepen de kosten voor de boot en huur voor de fiets. Wanneer je het inschrijfformulier volledig ingevuld instuurt en € 200,- overmaakt word je voorlopig ingeschreven. Als je daarna voor 1 juli a.s. het resterende bedrag overmaakt word je definitief ingeschreven. Afhankelijk van het aantal deelnemers is het misschien mogelijk om een 1-persoonskamer te krijgen. Als je daar belangstelling voor hebt, geef dit aan op je aanmeldingsformulier en eventueel bijzonderheden die daartoe aanleiding zijn. De meerprijs bedraagt € 18,- per dag.
Aanvang: 
zondag, 11 augustus, 2019
Starttijd: 
We vertrekken op zondag 11 augustus om 15.00 uur met de boot vanuit Harlingen naar Terschelling. Zorg dat je er op tijd bent; de boot vertrekt stipt op tijd. We wachten op elkaar rechts van de ingang van het gebouw waar je de tickets koopt; vandaar gaan we om 14.45 uur naar de boot. Evenals vorige jaren kunnen we bij aankomst in West-Terschelling gezamenlijk fietsen huren (die door ons gereserveerd worden) en gezamenlijk naar het centrum fietsen. De bagage wordt dan in het centrum bezorgd. Natuurlijk is het ook mogelijk – voor wie dat liever doet – om de bus te nemen naar het centrum en dan in Hoorn een fiets huren. Bij aankomst maken we gebruik van de avondmaaltijd, terwijl de retraite om 20.00 uur begint.
Eind: 
zondag, 18 augustus, 2019
Eindtijd: 
De retraite eindigt op zondag na de lunch en we verlaten Terschelling met de boot van 17.30 uur. Eventueel eerder kan natuurlijk ook. Later een vertrektijd wijzigen kan telefonisch heel gemakkelijk. Er is een treinverbinding met Harlingen; het station is vlakbij de plaats waar de boot vertrekt. Voor het parkeren van de auto in Harlingen is er een speciaal terrein. Van daar loop je in ca 10 minuten naar de boot.
Gebouw: 
de Volkshogeschool
Plaats: 
Terschelling

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Ria van Puffelen
Organisatie: 
Pannananda

TIJDENS DE RETRAITE
De maaltijden zullen vegetarisch zijn; tijdens het ontbijt kunnen we ons lunchpakket klaarmaken.
Naast loop- en zitmeditatie is er ruimte voor dhammavoordrachten, persoonlijke gesprekken (interviews), yoga en mantra’s zingen. Iedere dag wordt ook metta-meditatie beoefend.
Als ondersteuning van het meditatieproces proberen we binnenkomende prikkels van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. Daarom zullen we gedurende de gehele retraite het nobele stilzwijgen in acht nemen en niet lezen, schrijven of met ons mobieltje bezig zijn.

We moeten er rekening mee houden dat in de eetzaal ook een andere groep aanwezig kan zijn, die dit nobele stilzwijgen niet in acht neemt. De uitdaging is om daar op een goede manier mee om te gaan.

CENTRUM
Het centrum (de Volkshogeschool) is heel mooi gelegen midden in de natuur aan het weggetje, dat loopt van het plaatsje Hoorn naar het strand. We hebben daar een eigen (rond) gebouw tot onze beschikking. Het is iets meer dan 5 minuten fietsen en 10 tot 15 minuten lopen naar het strand. Naar Hoorn is de afstand iets minder.

DEELNAME
Voor deelname aan deze retraite is voldoende ervaring met de beoefening van meditatie vereist.

Deze cursus wordt geleid door:
Dingeman Boot

Meer informatie over Dingeman Boot op www.pannananda.nl en www.vipassana-meditatie.nu

Gebruik dit formulier om u aan te melden voor bovenstaande retraite. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom.

In geval van aanmelding bij een SIM retraite alstublieft ook de volgende informatie:

Uw meditatie-ervaring in het kort: methode(s), waar, bij wie, sinds hoe lang en bijvoorbeeld regelmaat.
Zo ja, omschrijf kort de reden van behandeling/ aard van uw klachten:

N.B. Indien u bovenstaande vraag met ja hebt beantwoord, kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de organisatie voordat u zich aanmeldt. Dit omdat (psychische) klachten de meditatiepraktijk kunnen beïnvloeden en vice versa. Het kan ook zijn dat hierover contact met u wordt opgenomen.

“Ik geef me op voor de bovengenoemde retraiteperiode en neem me voor me zo veel mogelijk aan de retraiteregels te houden. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen - om welke reden dan ook - niet kan of niet wil doen, dat ik op geen enkele wijze verplicht ben deze oefeningen te doen. Ik weet ook dat ik de begeleider niet verantwoordelijk kan stellen voor letsel als gevolg van deze oefeningen.”