Vipassana op Landgoed Bleijendijk Vught 2019

Vipassana

De lezingen over de Boeddhistische filosofie en psychologie (Dhammatalks) hebben het onderwerp ‘verandering’ als thema. Dit thema zal ook als rode draad door de retraite lopen.

Verandering wordt binnen het Boeddhisme gezien als één van de belangrijkste kenmerken van het menselijk bestaan. (naast de fysieke en mentale pijn die voortkomt uit de verandering en het feit dat niets van dat alles te controleren is).

Alles, in en om ons heen, verandert. Soms heel snel, soms over een hele lange tijd. Maar aan de natuurwet van ‘verandering’ valt niet te ontkomen. En dat is goed nieuws.

Wanneer we de verandering werkelijk gaan zien en ervaren ontstaat er ontspanning en rust. De verkramping, waarin we de dingen die we prettig vinden geforceerd vast proberen te houden en de dingen die we niet prettig vinden van ons af proberen te duwen, verdwijnt. En we leren te Zijn met wat er is. Om vanuit dat Zijn, vanuit die vrijheid, keuzes te maken die bijdragen aan ons eigen welzijn en aan het welzijn van de mensen en de wereld om ons heen.

Leraren: 
Inez Roelofs en Michael Verlouw
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
De retraites van Sangha Metta zijn op Dana basis. Zie link voor het Dana beleid van Sangha Metta. Ook de begeleiding door de leraren vind plaats op basis van Dana. Dana, meestal vertaalt met vrijgevigheid, is één van de belangrijkste deugden binnen het Boeddhisme en het traint zowel de gever als degene die ontvangt. In de beoefening van vrijgevigheid wordt de gever uitgenodigd na te denken over de waarde van dingen en zijn of haar eigen kijk daar op. Voor de ontvangende is het een oefening in het loslaten van verwachtingen en om simpelweg te leren aanvaarden wat wordt gegeven. Zo werkt de Dana voor beide als een belangrijk ‘tegengif’ voor hebzucht en verlangen.
Aanvang: 
vrijdag, 28 juni, 2019
Starttijd: 
16.00 uur, inloop vanaf 14.00 uur.
Eind: 
maandag, 1 juli, 2019
Eindtijd: 
13.00 uur, na de lunch.
Gebouw: 
Landgoed Bleijendijk
Adres: 
Bleijendijk 2
Postcode: 
5261 NL
Plaats: 
Vught

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Chris van der Velden & Christianne Moussault
Telefoon: 
06-41365516 (voicemail)
Organisatie: 
Sangha metta

Bij deze retraite zijn zes tweepersoonskamers beschikbaar.

Verder zijn er twee kleine slaapzaaltjes: een voor mannen, een voor vrouwen

en enkele tentplaatsen (eigen tent).

De basiskosten bedragen €65 per persoon per overnachting voor de kamers (€195 voor hele retraite). Een tent-of slaapzaal-plaats is €10 goedkoper per overnachting (€165 voor hele retraite).

Deze cursus wordt geleid door:
Inez Roelofs

Inez Roelofs beoefent vipassana meditatie in de lijn van Mahasi Sayadaw, Mettavihari, Jotika Hermsen, sinds 1990. Eerst 15 jaar als retraite-kok en organisator; groeiend naar assistent leraar en steeds meer bewust van de Dhamma door te willen geven en spirituele vriend willen zijn. Sinds 2016 lerares vipassana. Andere leraren op haar pad zijn: Eerw. Sujiva; Broeder Dassana voor vipassana. Voor Insight Dialogue Gregory Kramer; Phillis Hicks en Bart van Melik. Abbhidhamma van Ayya Agganyani. Haar roots liggen in diversiteit en eenheid tussen mensen.

Michael verlouw