Vipassana op Terschelling

Meditatie en contact met de natuur

Tijdens deze retraite speelt het contact met de natuur een belangrijke rol in het meditatieproces. We zullen ervaren hoe de natuur onze meditatieleraar kan zijn; hoe in contact met de heelheid van de natuur de bomen, de bloemen, de wolken, de zee, het strand, de duinen en de dieren, ons hart open kan gaan. De natuur leert ons over schoonheid, brengt ons in contact met stilte, verwondering, spontaniteit en veranderlijkheid. Dit kan het meditatieproces verdiepen.

Begeleider(s): 
Marij Geurts en Dingeman Boot
Taal: 
Nederlands
Kosten: 

We hebben de beschikking over gerenoveerde en nieuwe éénpersoonskamers en tweepersoons kamers met douche en toilet. De verblijfskosten voor deze weekretraite bedragen voor zover we nu weten € 920 voor een éénpersoonskamer en € 780,- voor een tweepersoonskamer.
Als je een speciaal diëet wenst wordt daarvoor door het centrum € 35 extra berekend. Wil dit bedrag tegelijk met het eindbedrag overmaken. Voor een eenvoudige aanpassing, bijv. een hazelnootallergie, worden geen extra kosten berekend.

Zoals alle retraites van de SIM wordt ook deze retraite begeleid op basis van dana (vrijgevigheid). Vanuit de tijd van de Boeddha worden de leringen en het meditatieonderricht beschouwd als een daad van vrijgevigheid. De hoogte van de verblijfskosten voor deze retraite is uitsluitend bepaald door de organisatiekosten en de kosten die de Volkshogeschool in rekening brengt; de begeleiding krijgt slechts zijn reis- en verblijfkosten vergoed.
Aan het einde van de retraite is er gelegenheid ook vrijgevigheid te beoefenen en dana aan te bieden aan de begeleiders.

I.v.m. afspraak met de VHS over beschikbare kamers verzoeken we je dringend om je vóór 1 april a.s. op te geven. Wij hopen dan zicht te hebben of er voldoende deelnemers zijn zodat de retraite door kan gaan. Daarna kan opgave ook nog, maar het is dan niet zeker of er nog een kamer beschikbaar is.

De kosten voor de boot en huur van de fiets zijn niet in het bedrag inbegrepen.
Wanneer je graag mee wilt doen maar de hoogte van de verblijfskosten een belemmering is, aarzel dan niet en neem contact op met de voorzitter van de SIM , voorzitter@simsara.nl.

Aanvang: 
zondag, 7 mei, 2023
Starttijd: 
We vertrekken op zondag 7 mei om 15.00 uur met de boot vanuit Harlingen naar Terschelling. Zorg dat je er op tijd bent; de boot vertrekt stipt op tijd. We wachten op elkaar rechts van de ingang van het gebouw waar je de tickets koopt; vandaar gaan we om 14.45 uur naar de boot. Evenals vorige jaren kunnen we bij aankomst in West-Terschelling gezamenlijk fietsen huren (die door ons gereserveerd worden) en gezamenlijk naar het centrum fietsen. De bagage wordt dan in het centrum bezorgd. Natuurlijk is het ook mogelijk – voor wie dat liever doet – om de bus te nemen naar het centrum en dan in Hoorn een fiets huren of zelf een fiets mee te nemen. Bij aankomst maken we gebruik van de avondmaaltijd, terwijl de retraite om 20.00 uur begint.. De retraite eindigt op zondag 14 mei na de lunch en we verlaten Terschelling met de boot van 17.30 uur. Eventueel eerder kan natuurlijk ook. Later een vertrektijd wijzigen kan telefonisch heel gemakkelijk. Er is een treinverbinding met Harlingen; het station is vlakbij de plaats waar de boot vertrekt. Voor het parkeren van de auto in Harlingen is er een speciale terrein. Van daar loop je in ca 10 minuten naar de boot.
Eind: 
zondag, 14 mei, 2023
Gebouw: 
Volkshogeschool
Adres: 
Dorpstraat 71
Plaats: 
Hoorn Terschelling

Meer informatie

Contact: 
Connie Verberne
Telefoon: 
06-51611001

Voor zover nodig zullen er aanwijzingen worden gegeven om de natuur als leermeester ten volle te ervaren. Als het weer het toelaat gaan we voor het ontbijt naar het strand om daar aan de waterlijn alleen maar aanwezig te zijn en de natuur in al haar facetten en in openheid op ons af te laten komen. We doen yogaoefeningen, zitmeditatie met zicht op de zee, terwijl het strand zich ervoor leent op blote voeten loopmeditatie te doen.

Je wordt uitgenodigd om de middag zelf in te vullen op een manier die aansluit bij je meditatie-proces en waarvoor je ook weer aanwijzingen zult krijgen. Je kunt b.v. een plek zoeken in het bos, op het strand, of gewoon een plek die je aanspreekt, waar je zitmeditatie doet, mogelijk loopmeditatie of een meditatieve wandeling maakt. Je mag jezelf alle ruimte geven om diepe verbondenheid met moeder natuur te ervaren die ons van nature zo eigen eigen is. En in die verbondenheid thuiskomen. Thuiskomen in je oorspronkelijke aard die liefde en wijsheid is.

Naast loop- en zitmeditatie is er ruimte voor dhammalezingen, persoonlijke gesprekken (interviews), yoga en mantra’s zingen. Iedere dag zal naast de vipassanameditatie ook metta-meditatie beoefend worden.
Als ondersteuning van het meditatieproces proberen we binnenkomende prikkels van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. Daarom nemen we gedurende de gehele retraite het nobele stilzwijgen in acht. We lezen en schrijven niet en we zijn niet met ons mobieltje bezig.

De maaltijden zijn vegetarisch; tijdens het ontbijt maken we ons lunchpakket klaar.
We moeten er rekening mee houden dat in de eetzaal ook een andere groep aanwezig kan zijn, die dit nobele stilzwijgen niet in acht neemt. De uitdaging is om dat een onderdeel te laten zijn van onze beoefening.

Voor deelname aan deze retraite is voldoende ervaring met de beoefening van meditatie vereist.
Je wordt verzocht op het aanmeldingsformulier aan te geven welke vipassanaretraites je de laatste vijf jaar gevolgd hebt, bij welke leraren en in hoeverre je dagelijks mediteert.

Deze retraite wordt begeleid door:
Marij Geurts
Zij begon in 1998 met het intensief beoefenen van vipassanameditatie. Zij praktiseerde en studeerde bij verschillende leraren in Europa, Birma en USA. Zij was werkzaam als MBSR trainer , o.a. voor docenten en leidinggevenden in het onderwijs. Sinds 2010 begeleidt zij retraites, zij was docent in de 2 jarige Dhammaverdiepingscursus en in Nijmegen begeleidt ze meditatie-groepen, weekends en cityretreats. Ze maakt deel uit van het lerarencollectief Vipassana.nu. Voor meer info zie www.marijgeurts.nl.
Dingeman Boot
Hij werd oorspronkelijk opgeleid en is werkzaam als yogaleraar. Hij beoefende Vipassana-meditatie sedert 1983 o.l.v. oosterse en westerse leraren. In Birma was hij gedurende 14 maanden Boeddhistisch monnik. In “Pannananda”, centrum voor yoga-meditatie te Zwolle begeleidde hij van 1992 tot 2012 groepen. Verder begeleidt hij retraites. Zie verder onder www.pannananda.nl en www.vipassana.nu
AANMELDEN / CONTACT
Gebruik dit formulier om u aan te melden voor bovenstaande retraite. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom.

In geval van aanmelding bij een SIM retraite alstublieft ook de volgende informatie:

Uw meditatie-ervaring in het kort: methode(s), waar, bij wie, sinds hoe lang en bijvoorbeeld regelmaat.

Medisch/psychische factoren kunnen de meditatiepraktijk beïnvloeden en vice versa. Als u deze vraag met JA beantwoord zal de organisator hierover contact met u opnemen.

“Ik geef me op voor de bovengenoemde retraiteperiode en neem me voor me zo veel mogelijk aan de retraiteregels te houden. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen - om welke reden dan ook - niet kan of niet wil doen, dat ik op geen enkele wijze verplicht ben deze oefeningen te doen. Ik weet ook dat ik de begeleider niet verantwoordelijk kan stellen voor letsel als gevolg van deze oefeningen.”
Tenslotte weet ik dat ik deelneem onder de Algemene Voorwaarden die gelden voor SIM retraites.