Vipassana-retraite vanuit interreligieus perspectief

Vipassana

Sommige mensen die vipassana-meditatie beoefenen worden niet louter geïnspireerd door het boeddhisme, maar ook door andere spirituele stromingen. Herken je je daarin? Dan is deze stilteretraite voor jou bedoeld.

Leraren: 
Jotika Hermsen, Paul Boersma, Inez roelofs
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
De retraites van Sangha Metta zijn op dana-basis. Dana betekent vrijgevigheid; je bepaalt dus zelf hoeveel je wilt betalen. Zie https://www.sanghametta.nl/index.php/over-sangha-metta/dana-principe voor het dana-beleid van Sangha Metta. Als richtlijn: de basis kostprijs van deze retraite (voeding, onderdak en bijkomende kosten) bedraagt € 65 per overnachting. Voor de hele retraite, vijf nachten, is dat € 325,-. Je kunt je gift voorafgaand aan de retraite overmaken, of op de laatste dag ter plekke contant betalen of pinnen. Ook de begeleiding en het werk van de vrijwilligers zijn op basis van dana. Je kunt op de laatste retraitedag een bedrag voor hen doneren.
Aanvang: 
zondag, 3 november, 2019
Starttijd: 
16.00 uur. Je bent welkom vanaf 14.00 uur.
Eind: 
vrijdag, 8 november, 2019
Eindtijd: 
12.30, na de lunch
Gebouw: 
International Theosophical Centre
Adres: 
Meentweg 9
Postcode: 
1411 GR
Plaats: 
Naarden

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Chris van der Velden
Telefoon: 
06-41365516 (voicemail)
Organisatie: 
Sangha Metta

Het thema van deze interreligieuze vipassana-retraite is ‘verbinding’. Waar zit de vreugde en waar de pijn van het combineren van verschillende religies? Waarin verschillen we, wat hebben we gemeen en wat kunnen we van elkaar leren?

Hiernaar gaan we op zoek door stil te zijn en te mediteren. We luisteren ook naar ervaringsverhalen van mensen met diverse religieuze achtergronden, doen insight dialogue-oefeningen en Andrea Hauser begeleidt het zingen van religieuze en spirituele liederen vanuit de hele wereld.

’s Avonds zijn er lezingen door Jotika Hermsen en Paul Boersma. We sluiten de retraite af met een meditatieve, interreligieuze viering.

Bij deze retraite kom je in principe op een gedeelde tweepersoonskamer. Er zijn ook tien eenpersoons kamers beschikbaar. Als je denkt dat je echt een kamer voor jezelf nodig hebt, kan je dat aangeven op het inschrijfformulier.

Deze cursus wordt geleid door:
Jotika hermsen

Jotika Hermsen, in haar arbeidzaam leven docente theologie en agogie, heeft vele jaren geleefd als katholieke non en is in 1992 ingewijd als boeddhiste met acht leefregels. Sinds die tijd begeleidt ze boeddhistische retraites in binnen- en buitenland. Ze is verantwoordelijk voor de retraites van Sangha Metta.

Paul Boersma

Paul Boersma: "De kennismaking in 1981 met de Vipassana meditatie was voor mij een openbaring en deed mij vanuit een geheel andere basis leven. Er volgden regelmatig retraites met leraren uit oost en west: vooral bij de Thaise in Nederland woonachtige monnik Mettavihari (overleden 2007). Later is gebleken dat hij de monnikstitel niet verdiende, maar ik ben hem toch veel dank verschuldigd."

Andere leraren waren:

Eerwaarde U Rhewatta Dhamma, een Birmese monnik in Birmingham [† 2004],
Eerwaarde U Janaka, een Birmese monnik met wie ik kennis maakte op een tournee in Nederland,
Christina Feldman
Christopher Titmuss