Vipassana-retraite vanuit interreligieus perspectief

Vipassana

Voor beginners(basiscursus vipassana en/of retraite) en gevorderden.

Wie vipassana-meditatie beoefent, wordt soms niet alleen geïnspireerd door het boeddhisme, maar ook door andere spirituele stromingen. Herken je je daarin, dan is deze stilteretraite voor jou bedoeld.

Het thema is ‘verbinding’. Waar zit de vreugde en waar de pijn van het combineren van verschillende religies? Waarin verschillen we, wat hebben we gemeen en wat kunnen we van elkaar leren?

Hiernaar gaan we op zoek door stil te zijn en te mediteren. We luisteren ook naar ervaringsverhalen van mensen met diverse religieuze achtergronden, doen insight dialoque-oefeningen en Andrea Hauser begeleidt het zingen van religieuze en spirituele liederen vanuit de hele wereld.

’s Avonds zijn er lezingen van Jotika Hermsen en Paul Boersma. We sluiten de retraite af met een meditatieve, interreligieuze viering.

Begeleiding:
Jotika Hermsen. Paul Boersma en Inez Roelofs.

Leraren: 
Jotika Hermsen, Paul Boersma, Inez roelofs
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
De retraites van Sangha Metta zijn op Dana basis. Zie link voor het Dana beleid van Sangha Metta. De basis kostprijs van deze retraite (voeding, onderdak en bijkomende kosten) bedraagt € 65 per overnachting. (voor het hele weekend, 5 nachten is dat € 325,-) Dana betekent vrijgevigheid, je kan zelf bepalen wat je wil geven voor je deelname aan deze retraite. Je kan je gift voorafgaand aan de retraite overmaken of op de laatste dag van de retraite. Er zal een pin apparaat aanwezig zijn om een bank betaling mogelijk te maken. De begeleiding en het werk van de vrijwilligers zijn ook op basis van Dana (vrijwillige gift). Op de laatste retraitedag is het mogelijk te geven aan leraren en vrijwilligers.
Aanvang: 
zondag, 3 november, 2019
Starttijd: 
16.00 uur/welkom vanaf 14.00 uur
Eind: 
vrijdag, 8 november, 2019
Eindtijd: 
12.30 na de lunch
Gebouw: 
Naarden (International Theosophical Centrum
Adres: 
Meentweg 9
Postcode: 
1411 GR
Plaats: 
Naarden

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Chris van der Velden & Christianne Moussault
Telefoon: 
06-41365516 (voicemail)
Organisatie: 
Sangha metta

Bij deze retraite kom je op een gedeeld, tweepersoonskamer. Alleen bij Noodzaak zijn tien eenpersoonskamers beschikbaar.
Is er een reden waarom je een kamer alleen nodig hebt, geef dat dan aan op je registratie formulier.

Deze cursus wordt geleid door:
Jotika hermsen

Jotika Hermsen, in haar arbeidzaam leven docente theologie en agogie, heeft vele jaren geleefd als katholieke non en is in 1992 ingewijd als boeddhiste met acht leefregels. Sinds die tijd begeleidt ze boeddhistische retraites in binnen- en buitenland. Ze is verantwoordelijk voor de retraites van Sangha Metta.

Paul Boersma

Paul Boersma
De kennismaking in 1981 met de Vipassana meditatie was voor mij een openbaring en deed mij vanuit een geheel andere basis leven. Er volgden regelmatig retraites met leraren uit oost en west: vooral bij de Thaise in Nederland woonachtige monnik Mettavihari (overleden 2007). Later is gebleken dat hij de monnikstitel niet verdiende, maar ik ben hem veel dank verschuldigd.’

Andere leraren waren:

Eerwaarde U Rhewatta Dhamma een Birmese monnik in Birmingham [† 2004]
Eerwaarde U Janaka een Birmese monnik op tournee in Nederland
Christina Feldman & Christopher Titmuss