Zomerretraite van SIM en Vipassana.nu - geannuleerd

DEZE RETRAITE GAAT NIET DOOR IVM HET CORONA VIRUS

Van woensdag 29 juli t/m zaterdag 8 augustus zal er een tien etmalen durende retraite worden gehouden in de Pauenhof (Duitsland). Dit is een prachtige locatie in Sonsbeck, 70 km over de grens bij Nijmegen, met een tuin vol boeddhabeelden. Zeer geschikt voor een langere zomerretraite. We bieden een carpoolmogelijkheid aan vanaf enkele stations in Nederland.

Begeleider(s): 
Ria Kea, Ank Schravendeel, Bart van Melik, Joost van den Heuvel Rijnders
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
Categorie 1: 1-persoonskamers, kosten: € 689 Categorie 2: 2 en 3 persoonskamers, kosten: € 597 Categorie 3: 6 persoonskamer, 3 tuinhuisjes en plek voor tenten/campers op terrein, kosten: € 530
Aanvang: 
woensdag, 29 juli, 2020
Starttijd: 
16:00 (aankomst vanaf 14.00)
Eind: 
zaterdag, 8 augustus, 2020
Eindtijd: 
14:30
Gebouw: 
Pauenhof (Duitsland), 70 km van de grens bij Nijmegen
Plaats: 
Sonsbeck

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Saskia Povel
Organisatie: 
SIM

Financiën
Indien financiën een belemmering zijn om je in te schrijven, kan je gebruik maken van het ondersteuningsfonds van de SIM en contact opnemen met Jochum Stienstra voorzitter@simsara.nl

Inschrijving voor deze retraite vindt plaats door het aanmeldformulier op de website van de SIM in te vullen en het inschrijfbedrag over te maken op NL72 TRIO 0338 4690 87 t.n.v. Stichting Inzichts Meditatie te Ezinge onder vermelding: zomerretraite vipassana.nu 2020.

Je wordt verzocht daarbij je naam te vermelden, wanneer deze niet overeenstemt met de tenaamstelling van de rekeninghouder. Inschrijving vindt plaats in volgorde van binnenkomst van de betalingen.

ALGEMENE VOORWAARDEN:
Je wordt erop attent gemaakt dat bij inschrijving voor een SIM-retraite de “Algemene voorwaarden” van kracht zijn zoals die op de website van de SIM (www.simsara.nl) en vanaf het septembernummer 2009 in de SIMsara zijn vermeld. Aangeraden wordt deze te lezen.

Dana
De begeleiding vindt plaats op basis van dana/donatie. Al sinds de tijd van de Boeddha worden leringen en meditatie onderricht beschouwd als een daad van vrijgevigheid. De hoogte van het inschrijfbedrag is gebaseerd op de direct te maken kosten. De begeleiders krijgen slechts hun reis en verblijfkosten vergoed. Aan het eind van de retraite is daarom gelegenheid om dana te geven voor de begeleiders. Voorafgaand aan de retraite wordt naar de deelnemers een mail verstuurd met wat meer informatie hierover.

Inhoudelijke info over de retraite
Voor velen is het meditatiepad een individueel pad. Toch blijkt het heel ondersteunend te zijn om samen te mediteren. Je leert van elkaar. Deze retraite wordt verzorgd door begeleiders die verbonden zijn aan het collectief Vipassana.nu en wordt georganiseerd door de SIM.
Tijdens deze retraite mediteer je samen met mensen die bekend zijn met de stilte, met meditatie en die de boeddhistische oefeningen zien als een leidraad in het dagelijkse leven. Tijdens de lezingen wordt het accent gelegd op diepgang en verbreding van de beoefening, maar worden ook manieren verkend om deze te integreren in het leven naast het kussentje. Naast individuele uitwisselingsgesprekken is er de gelegenheid om mindful ervaringen te delen in kleine groepjes. Dit bevordert het begrip van de oefening en versterkt de verbinding met anderen op het pad van ontwaken.

Er wordt gezamenlijk gemediteerd volgens een schema met periodes van loop- en zitmeditaties, en na de maaltijden kortere periodes van vrije meditatie. De retraite vindt plaats in stilte, de begeleiding zal bestaan uit regelmatige inleidingen met betrekking tot loop- en zitmeditatie en individuele uitwisselingsgesprekken. Elke avond is er een dhamma-lezing.

Voor wie?
De retraite is geschikt voor mediterenden die hun beoefening willen verdiepen. Ook degenen die een opleiding tot mindfulnesstrainer volgen of mindfulness beoefenen zijn van harte welkom en kunnen deze retraite gebruiken voor certificering.

Inhoudelijke vragen
Inhoudelijke vragen kan je mailen aan: Joost van den Heuvel Rijnders joost@inzichtmeditatie.com

Begeleiders

Joost van den Heuvel Rijnders
Joost van den Heuvel Rijnders begon in 1995 met het beoefenen van vipassana-meditatie. In Nederland deed hij vele retraites onder begeleiding van verschillende leraren. Na zijn studie vertrok hij naar Azië en mediteerde bijna drie jaar intensief in Birma en Nepal. In 2017 verscheen zijn boek ‘Terug naar de markt’ (Asoka) over het toepassen van het boeddhisme in het dagelijks leven. Website Joost: www.joost-meditatie.nl

Deze retraite wordt begeleid door:
Ank Schravendeel

Ank Schravendeel, beoefent Vipassana meditatie sinds 1988. Ank leerde vipassana van Johan Tinge, de Thaise meditatieleraar Mettavihari en Frits Koster. Vanaf 2004 verdiepte ze zich in metta meditatie bij Visu Teoh en Christina Feldman. Sinds 2010 zijn Patricia en Charles Genoud haar leraren, die Vipassana en metta meditatie combineren. Ank begeleidt retraites sinds 2007.

Ria Kea

Ria Kea beoefent vipassana- en mettameditatie sinds 1998 bij oosterse en westerse leraren. Vanaf 2008 volgt zij jaarlijks 6/8 weken retraites bij Joseph Goldstein, Carol Wilson, Sally en Guy Armstrong (IMS, Amerika). Van Charles en Patricia Genould leert zij vipassana en mettameditatie te combineren. Zij volgde Insight Dialogue bij Gregory Kramer en Mindful communication bij Susan Gillis Chapman. Sinds vele jaren begeleidt zij vipassana/mettameditatie. Zij geeft wekelijks vipassanameditatie in Amsterdam (de Pijp). Meer info over Ria: www.riakea.nl

Bart van Melik (is een gedeelte van de retraite aanwezig)

Sinds 2009 onderwijst Bart van Melik meditatie met speciale aandacht voor diverse gemeenschappen. Bart woont in New York en brengt daar de beoefening naar onder andere gedetineerde jongeren, oorlogsveteranen en scholieren op openbare scholen in New York.
Bart is gepassioneerd in het ondersteunen van mensen om nieuwe manieren te vinden om met de stress van het leven om te gaan. Hij is leraar Insight Dialogue en leraar inzichtmeditatie, opgeleid aan de IMS/Spirit Rock Teacher Training. Joseph Goldstein en Carol Wilson zijn zijn mentoren.
Bart is een van de bijdragers aan het boek ‘Still, in the City – Creating Peace of Mind in the Midst of Urban Chaos’ (2018), een boek over ervaringen van leraren met betrekking tot het ontwikkelen van vriendelijke aandacht en rust in de chaos van de stad.

Gebruik dit formulier om u aan te melden voor bovenstaande retraite. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom.

In geval van aanmelding bij een SIM retraite alstublieft ook de volgende informatie:

Uw meditatie-ervaring in het kort: methode(s), waar, bij wie, sinds hoe lang en bijvoorbeeld regelmaat.
Zo ja, omschrijf kort de reden van behandeling/ aard van uw klachten:

N.B. Indien u bovenstaande vraag met ja hebt beantwoord, kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de organisatie voordat u zich aanmeldt. Dit omdat (psychische) klachten de meditatiepraktijk kunnen beïnvloeden en vice versa. Het kan ook zijn dat hierover contact met u wordt opgenomen.

“Ik geef me op voor de bovengenoemde retraiteperiode en neem me voor me zo veel mogelijk aan de retraiteregels te houden. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen - om welke reden dan ook - niet kan of niet wil doen, dat ik op geen enkele wijze verplicht ben deze oefeningen te doen. Ik weet ook dat ik de begeleider niet verantwoordelijk kan stellen voor letsel als gevolg van deze oefeningen.”