Weekretraites

woensdag, 18 maart, 2020 --- zondag, 22 maart, 2020
Wapserveen

vipassana meditatie retraite

In deze retraite beoefenen we loop- en zitmeditatie, yoga, mantra’s zingen. Verder is er een persoonlijk gesprek en is er dagelijks een dhammalezing. De retraite is erop gericht om tot versterking van het vertrouwen in het algemeen te komen. Maar er zal bijzondere aandacht besteed worden hoe belangrijk het is vertrouwen te hebben in wie je werkelijk bent om gemakkelijker los te laten wie en...

Begeleiding: Dingeman Boot
Contact: mvanpuffelen@planet.nl
donderdag, 19 maart, 2020 --- zondag, 22 maart, 2020
Velp-Grave

Vipassana en compassie

Deze vierdaagse retraite vindt in het mooie klooster te Velp plaats. Vier dagen in stilte met jezelf en met elkaar. In de ochtend is er een uur Kashmir Yoga les. We beoefenen zit- en loopmeditatie met het thema compassie en in de avond is er een Dhamma lezing.
Ook een stiltewandeling hoort bij het programma.

Begeleiding: Gabrielle Bruhn
Contact: gabi1404@hotmail.com
donderdag, 16 april, 2020 --- woensdag, 22 april, 2020
Naarden

Metta

In deze retraite wordt een simpele en directe methode onderwezen om het natuurlijke vermogen van het hart te versterken en om in goedheid verbinding te maken met anderen. We gaan samen deze metta-kwaliteit onderzoeken.

Begeleiding: Eerw. Viranani
Contact: retraites@sanghametta.nl
zondag, 19 april, 2020 --- vrijdag, 24 april, 2020
Denekamp

Stilteretraite i.s.m. Bodhi College

SIM is verheugd deze speciale retraite aan te kondigen die wordt georganiseerd in samenwerking met Bodhi College (Verenigd Koninkrijk). In deze vipassana retraite zullen de vier grondslagen van mindfulness worden verkend, zoals die door de Boeddha worden onderwezen in het Satipatthana-sutta.

Begeleiding: Jake Dartington en John Peacock
Contact: director@bodhi-college.org
donderdag, 23 april, 2020 --- woensdag, 29 april, 2020
Naarden

Vipassana

Deze vipassana-retraite begint op 23 april en sluit aan op de metta-retraite "Het Openen van het Hart", van 16 tot 22 april in Naarden. Het is mogelijk aan één van beide retraites deel te nemen, maar ook om ze te combineren. Zuster Viranani weet heel goed de verbinding en de overstap te maken tussen metta en vipassana, waardoor de retraite als geheel een aanrader is. Zij geeft met...

Begeleiding: Zr. Viranani
Contact: retraites@sanghametta.nl
maandag, 27 april, 2020 --- maandag, 4 mei, 2020
Saint Gauderic

Terra Nova (Frankrijk)

Wil je diep de stilte in? Op onderzoek uitgaan in jezelf? Vipassana meditatie is hier een uitgelezen methode voor. Vipassana betekent letterlijk: De waarheid zien zoals ze is. Door je te focussen op je ademhaling kun je vervolgens alle fysieke, emotionele, mentale en spirituele verschijnselen die opkomen in je bewustzijn waarnemen. Meer informatie...

Begeleiding: Robert Bridgeman en Dingeman Boot
Contact: info@terranova.center
woensdag, 29 april, 2020 --- zondag, 3 mei, 2020
Naarden

Vipassana

Deze retraite kan aansluitend aan de retraite met Zr.Viranani geboekt worden of voorafgaand aan de ouder worden retraite. Deze retraite is voor gevorderde yogi's. Er wordt volledig zelfstandig gemediteerd. Jotika Hermsen en Inez Roelofs zijn op afroep beschikbaar.

Begeleiding: Jotika Hermsen, Inez roelofs
Contact: retraites@sanghametta.nl
zondag, 3 mei, 2020 --- zaterdag, 9 mei, 2020
Naarden

Vipassana en Insight dialogue

Ouder worden slaat barsten in onze illusie dat we de werkelijkheid kunnen toesnijden op onze eigen maat. Onze uitdaging is leren omgaan met de voortdurende verandering die we tegen komen, in lichaam en geest. De vrijheid ontdekken die diep verborgen ligt in acceptatie en de grootsheid ervaren van een leven in toewijding.
We gaan er voor in deze retraite over ouder worden.

Begeleiding: Jotika Hermsen, Inez roelofs en Peter Baert
Contact: retraites@sanghametta.nl
zondag, 10 mei, 2020 --- zondag, 17 mei, 2020
Hoorn

Ontwaken in de natuur

Tijdens deze retraite speelt het contact met de natuur een belangrijke rol in het meditatieproces. We ervaren hoe de natuur onze meditatieleraar kan zijn en hoe in het contact met de natuur ons hart open kan gaan.

Begeleiding: Marij Geurts en Dingeman Boot
Contact: connieverberne@upcmail.nl
dinsdag, 19 mei, 2020 --- zondag, 24 mei, 2020
De Weijst (Handel) in Noord-Brabant.

Vipassanameditatie-retraite

Milde aandacht is aandacht met de bereidheid je open te stellen voor wat je ervaart, wetend wat je ervaart zonder die ervaring te willen veranderen. Milde aandacht betekent een niet-afwijzende aandachtigheid.

Begeleiding: Ria Kea en Riët Aarsse
Contact: info@riakea.nl
zondag, 24 mei, 2020 --- zaterdag, 30 mei, 2020
Nijmegen

Liefde en wijsheid in tijden van verdeeldheid

Graag nodigen we jullie uit voor een cityretreat met Zuster Virañani. In deze retraite is er de gelegenheid om zowel vipassana- als mettameditatie te beoefenen.
Beide helpen ons om enerzijds de hart-geest te zuiveren en anderzijds met een houding van mildheid en wijsheid in het leven te staan. De retraite beoogt een brug te zijn tussen de formele meditatie en het dagelijks leven.

Begeleiding: Zuster Virañani
Contact: meditatiedag@vipassananijmegen.nl
vrijdag, 26 juni, 2020 --- dinsdag, 30 juni, 2020
Loenen

Insight Dialogue retraite

Mensen zijn sociale wezens die elkaar nodig hebben. Veel van ons geluk hebben we te danken aan anderen. Maar ook veel van ons lijden heeft relationele oorzaken. Hoe zou het zijn om meer innerlijke rust en vrijheid te ervaren tijdens het samenzijn? Vooral bij mensen bij wie dat moeilijk is? Gezamenlijk zullen we reflecteren op deze vragen en daarbij te rade gaan bij de lessen van de Boeddha....

Begeleiding: Bart van Melik
Contact: dutch.idretreat@gmail.com
zaterdag, 4 juli, 2020 --- donderdag, 9 juli, 2020
Handel (Noord Brabant)

Een open, ontspannen en nieuwsgierige houding voor het ontwikkelen van inzicht

Van zaterdag 4 juli tot en met donderdag 9 juli 2020 zal er een intensieve inzichtmeditatie-retraite worden gehouden te Handel. We maken gebruik van het oude klooster, een prachtige, meditatieve plek in Noord-Brabant. Zeer geschikt voor retraites.
Centraal in deze week staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt.

Begeleiding: Joost van den Heuvel Rijnders
Contact: joost@inzichtmeditatie.com
maandag, 6 juli, 2020 --- zaterdag, 11 juli, 2020
Naarden

Vipassana

Binnen het Boeddhisme zijn er verschillende manieren om tegen het mens zijn aan te kijken, waarbij er altijd een onderscheid wordt gemaakt tussen lichaam en geest.

De meest bekende indeling is waarschijnlijk die in Nāma en Rūpa. Waarbij Nāma, geest of bewustzijn is. En Rūpa, lichaam of vorm. Een andere indeling is die in vijf Khandha’s (letterlijk: ‘vijf hopen’) of de vijf groepen van...

Begeleiding: Inez Roelofs en Michael verlouw
Contact: info@sanghametta.nl
zondag, 12 juli, 2020 --- vrijdag, 17 juli, 2020
Naarden

Vipassana

Het thema van deze retraite is Helder bewustzijn. Ja, wie wil dit nu niet? Wat is dat en hoe kunnen we dat ontwikkelen? Helder bewust zijn houdt in dat je op het moment aanwezig bent bij dat wat er is. En dat je op tijd aanwezig erbij bent zodat je niet verdwaalt raakt in allerlei associaties die de helderheid belemmeren. Je ontwikkelt helder bewustzijn door het beoefenen van opmerkzaamheid,...

Begeleiding: Peter Baert en Nynke Humalda
Contact: retraites@sanghametta.nl

Pagina's