Weekretraites

dinsdag, 18 april, 2023 --- zondag, 23 april, 2023
Wapserveen
Vipassana meditatieretraite

Het programma bestaat uit zit- en loopmeditatie, dhammalezingen, persoonlijke gesprekken, meditatie-instructies, eenvoudige yogaoefeningen en mantra's zingen.

Je wordt aangeraden naar www.pannananda.nl te gaan waar je de uitnodiging met alle informatie en het aanmeldingsformulier kunt downloaden.

Begeleiding: Dingeman Boot
Contact: mvanpuffelen@planet.nl
donderdag, 27 april, 2023 --- zondag, 30 april, 2023
Naarden
Insight Dialogue

Deze Insight Dialogue retraite gaat over het zuiverend juweel van Saddha, vertrouwen. Vertrouwen dat het goed is, precies zoals het zich ontvouwt op het pad naar bevrijding. Vertrouwen begint met de kracht van heilzame intentie en vervolgens weten we niet wat er op ons pad komt. We oefenen met de Insight Dialogue richtlijnen pauzeren, ontspannen, openen, afstemmen op veranderlijkheid, diep...

Begeleiding: Simin Abravesh en Nynke Humalda
Contact: retraites@sanghametta.nl
donderdag, 27 april, 2023 --- donderdag, 4 mei, 2023
Exloërveen
In verbinding met verandering

Op retraite zijn laat je in verbinding zijn met jezelf, de mensen om je heen en de natuur. In die verbinding spiegelt zich veranderlijkheid: de ervaring verandert steeds, de ander is anders, de natuur spiegelt verandering. En we herkennen verbondenheid, in medemenselijk zijn, in bestaan uit dezelfde elementen als waar de natuur uit is opgebouwd.

Begeleiding: Katleen Janssens en Ank Schravendeel
Contact: nellekeheinkens@kpnmail.nl
zondag, 7 mei, 2023 --- zondag, 14 mei, 2023
Hoorn Terschelling
Meditatie en contact met de natuur

Tijdens deze retraite speelt het contact met de natuur een belangrijke rol in het meditatieproces. We zullen ervaren hoe de natuur onze meditatieleraar kan zijn; hoe in contact met de heelheid van de natuur de bomen, de bloemen, de wolken, de zee, het strand, de duinen en de dieren, ons hart open kan gaan. De natuur leert ons over schoonheid, brengt ons in contact met stilte, verwondering,...

Begeleiding: Marij Geurts en Dingeman Boot
Contact: connieverberne@gmail.com
vrijdag, 12 mei, 2023 --- woensdag, 17 mei, 2023
Naarden
Satipatthana Sutta Retreat

This Insight Meditation retreat will explore the Four Foundations of Mindfulness, as taught in the Satipatthana discourse given by the Buddha. It is a profound teaching that encourages us to place the path of freedom and compassion in the classroom of our lives, nurturing a heart that is receptive and unshakeable. Each day will offer a sustained schedule of formal meditation practice, meetings...

Begeleiding: Christina Feldman, Christoph Köck
Contact: ask@bodhi-college.org
dinsdag, 16 mei, 2023 --- zondag, 21 mei, 2023
Handel (N- Br)
Milde aandacht

Milde aandacht betekent dat de opmerkzaamheid of mindfulness vergezeld gaat met zorgzaamheid. We ontwikkelen dit door ontvankelijk te zijn voor alle ervaringen, en zowel vreugde als ongemak te verwelkomen.

Begeleiding: Ria Kea en Chris Grijns
Contact: info@riakea.nl
woensdag, 5 juli, 2023 --- zondag, 9 juli, 2023
Veluwe
Eenvoud in de natuur, een vipassana-retraite in spirituele vriendschap

Als spirituele vrienden (kalyana mitta’s), komen we samen in stilte. Mediterend brengen we tijd door in de natuur. De natuur zelf is een belangrijke spirituele vriend; vele leringen van de Boeddha moedigen ons aan om de natuur te zien als een bron van inspiratie voor onze beoefening.
Het in eenvoud verblijven in de natuur helpt ons afstand te doen van onze verlangens, gehechtheden en...

Begeleiding: Riët Aarsse en Marjolein Janssen
Contact: retraite@amsterdaminzichtmeditatie.nl
vrijdag, 21 juli, 2023 --- dinsdag, 25 juli, 2023
Cadzand
Insight Dialogue retraite

Omgaan met het onverwachte is misschien wel onze grootste uitdaging in het leven.
Dingen in ons leven gaan vaak net niet zoals we willen of we worden geconfronteerd met veranderingen waar we niet op zitten te wachten. De wereld van nu geeft ons talloze voorbeelden hiervan. Hoe kunnen we deze uitdagingen het hoofd bieden?

Begeleiding: Bart van Melik en Riët Aarsse
Contact: info@inzichtmeditatieantwerpen.be
zaterdag, 5 augustus, 2023 --- vrijdag, 11 augustus, 2023
Tilburg
Belichaamde aandacht

Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens in verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt...

Begeleiding: Doshin Houtman
Contact: info@inzichtenbevrijding.nl
zaterdag, 12 augustus, 2023 --- woensdag, 16 augustus, 2023
Naarden
Vipassana retraite

Een Engelstalige retraite die de wereld van de Satipatthana Sutta verkent - de rede van de Boeddha over het vestigen van de aandacht - door de complementaire beoefening van inzichtmeditatie en Qigong.

Begeleiding: Jaya Rudgard and River Wolton
Contact: admin@bodhi-college.org
dinsdag, 22 augustus, 2023 --- zondag, 27 augustus, 2023
Ranst (België, nabij Antwerpen. Op 1 uur reisafstand van Breda)
De heilige kunst van het pauzeren

Deze retraite biedt de gelegenheid om stil te staan, te landen in het hier en nu, en te luisteren naar de stroom van het leven. Met milde en open aandacht in stilte pauzeren op een unieke sfeervolle plek geeft ons de gelegenheid opnieuw af te stemmen op wat belangrijk is in ons leven.

Begeleiding: Katleen Janssens en Joost van den Heuvel Rijnders
Contact: katleen@aora.be
vrijdag, 6 oktober, 2023 --- zondag, 8 oktober, 2023
Exloërveen
De vrijheid van het niet-weten

Meditatie maakt ingetogen, zingen maakt opgetogen, dat geeft saamhorigheid. We oefenen - door improviserend te zingen - de vrijheid te vinden van het niet-weten wat er ten gehore gebracht wil worden. Verder zingen we mantra's om de woorden van de Dhamma te laten resoneren. En we mediteren in stilte.

Begeleiding: Ank Schravendeel (meditatie begeleiding) en Cees Leurs (zang begeleiding)
Contact: nellekeheinkens@kpnmail.nl
zondag, 15 oktober, 2023 --- vrijdag, 20 oktober, 2023
Handel
Vipassana retraite

Milde aandacht betekent de intentie hebben je open te stellen voor wat je ervaart, wetend wat je ervaart zonder die ervaring te willen veranderen. We oefenen met opmerkzaamheid van moment tot moment. We ontwikkelen milde aandacht door ontvankelijk te zijn voor onze ervaringen en deze niet af te wijzen. En om zowel vreugde als ongemak te verwelkomen. We kunnen voorkeur en
weerstand...

Begeleiding: Ria Kea, Chris Grijns
Contact: info@riakea.nl
zaterdag, 21 oktober, 2023 --- donderdag, 26 oktober, 2023
Denekamp
Retraite (5 etmalen)

Terugtrekken uit ons dagelijks leven is een manier om de reis te maken van het hoofd naar het hart. In de stilte verlaten we het hoofdkantoor en kunnen we luisteren naar het hart. Met een milde en open aandacht komen we in contact met het innerlijk leven. De stilte en eenvoud zorgen ervoor dat we met een kalme geest erkennend gewaarzijn kunnen zijn van de stroom van het leven.

Deze...

Begeleiding: Joost van den Heuvel Rijnders
Contact: joost@inzichtmeditatie.com
zondag, 12 november, 2023 --- woensdag, 15 november, 2023
Naarden
Erkennen en accepteren van de oneindigheid van ons bestaan

Wat vind je van deze woorden? Kan dat? Wil jij dat ook?
Misschien leef je zelf met een ziekte en/of heb je gehoord dat je ongeneeslijk ziek bent? Misschien zijn er dierbaren ziek geworden en/of overleden? Misschien ben je bang voor de dood? Naarmate we meer en meer leren om de eindigheid van ons bestaan te erkennen en te accepteren, is er ruimte om volledig te leven en ons pad naar...

Begeleiding: Nynke Humalda
Contact: retraites@sanghametta.nl

Pagina's