Weekretraites

3 juli 2024
Winterberg - Duitsland
Vertrouwd raken met de innerlijke natuur
Mediteren is met aandacht kijken naar de stroom van fysieke en mentale ervaringen. Zo ontstaat inzicht in de natuur van het mens-zijn. Dit zorgt ervoor dat we vertrouwd raken met de aard van de ervaring, kunnen meebewegen met de manier waarop het leven zich ontvouwt en innerlijke vrede en vreugde ervaren met wat is.
18 juli 2024
Naarden
Intensieve vipassana retraite
Een intensieve vipassana retraite is een proces waarin zuiverheid, stilte en helderheid zich op natuurlijke wijze ontwikkelen. De Boeddha noemde dit het 8-voudige pad. Dit pad wordt onderverdeeld in drie fasen: Sila (zuivering van gedrag), Samadhi (zuivering van de geest) en Panna (zuivering van inzicht). Deze drie fasen doorloop je in deze retraite. In dit eerste deel gaat het vooral over Sila.
28 juli 2024
Cadzand
Gelijkmoedigheid
Zoals de zee één smaak kent, die van zout, zo kennen ook de lessen van de Boeddha één smaak, die van bevrijding. Met de zee als inspiratiebron, laten we ons in deze retraite leiden door de richtlijnen van Insight Dialogue. We deinen mee op de bewegingen van opwinding en verstilling. We verkoelen boosheid en stress met het frisse, zilte water van vriendelijkheid. En in de gezamenlijke Insight Dialogue oefening plonsen we in de wijsheid van bevrijdende inzichten rond vasthouden en loslaten.
3 augustus 2024
Online retraite
Waarom begint Boeddha zijn aanwijzingen om aandachtig te zijn zo uitgebreid met het lichaam? Omdat we ons ware thuis, lichaam-geest, niet echt kennen. De geest is vaak afwezig en “zwerft“ elders rond. Dat is vragen om ongelukken. Voor we het weten zijn we ergens in verstrikt. Daarom oefenen we om steeds de aandacht, de geest, naar het lichaam te brengen. Ervaar hoe het leven zich daar afspeelt. Leer het kennen en zie wat bijdraagt aan je bevrijding en wat niet.
17 augustus 2024
Denekamp
Retraite
Tijdens deze retraite beoefenen we mindfulness, het zonder oordeel observeren van fysieke ervaringen, gedachten en emoties. Zo ontstaat inzicht, of wijsheid, een dieper begrip van jezelf en het bestaan. Door stilte op te zoeken en te vertragen kunnen we de weidsheid van onze eigen geest en hart verkennen. Van daaruit ontstaan nieuwe wegen van kijken en voelen, naar onszelf en naar de wereld om ons heen. Ook inspirerend is de weidsheid van de natuur, van haar wijsheid kunnen we leren.
29 augustus 2024
Naarden
Emptiness, Not-self and Identity
This study retreat includes meditation, study and discussion - taking a deep look at different aspects of emptiness, not-self and identity. Open to all - new and experienced practitioners alike. Participants are asked to contribute 1 hour of work a day, in order to help with the running of the retreat, Periods of silent meditation practice, as well as teachings and study.
29 augustus 2024
Naarden
Emptiness, Not-self and Identity
This study retreat includes meditation, study and discussion - taking a deep look at different aspects of emptiness, not-self and identity. Open to all - new and experienced practitioners alike. - Participants are asked to contribute 1 hour of work a day, in order to help with the running of the retreat - Periods of silent meditation practice, as well as teachings and study
3 oktober 2024
Egmond aan den Hoef
Onze sterfelijkheid
DEZE RETRAITE IS VOLGEBOEKT - JE KUNT JE OP DE WACHTLIJST LATEN PLAATSEN In deze vier dagen gaan we ons verdiepen in het thema 'sterfelijkheid'. We beoefenen de loop- en zitmeditatie en de meditatie op liefdevolle vriendelijkheid. In de ochtend vindt er een zachte yogales plaats en op zaterdagmiddag maken we samen een korte wandeling door de duinen. In de avond is er een lezing en vraag en antwoord. Deze retraite is bedoeld voor deelneemsters die ruime ervaring met vipassana-retraites hebben.
3 oktober 2024
Exloërveen
Inzicht en compassie
De herfst nodigt uit om ons voor te bereiden op een periode van inkeer, en de aandacht naar binnen brengen. Zien wat er achter ons ligt, en misschien ook wel wat er te oogsten valt.
19 oktober 2024
Denekamp
Retraite
Terugtrekken uit ons dagelijks leven is een manier om de reis te maken van het hoofd naar het hart. In de stilte verlaten we het hoofdkantoor en kunnen we luisteren naar het hart. Met een milde en open aandacht komen we in contact met het innerlijk leven. De stilte en eenvoud zorgen ervoor dat we met een kalme geest erkennend gewaar kunnen zijn van de stroom van het leven. Deze retraite is ook geschikt voor mindfulnesstrainers voor hun registratie.
27 oktober 2024
Handel (Noord-Brabant)
Zesdaagse vipassana retraite
Milde aandacht begint met de bereidheid je open te stellen en te weten wat je ervaart, zonder dat te willen veranderen. We oefenen vanuit een welwillende, ontvankelijke houding en verbinden ons met de veranderlijke aard van de natuur. Soms kom je tijdens het mediteren zogenaamde "hindernissen" tegen, bijvoorbeeld in de vorm van verlangen, verzet of onrust. Deze kunnen waardevolle aanknopingspunten vormen voor de verdieping van het meditatieproces. Als je ook hier met mildheid bij kunt stilstaan, zal de opmerkzaamheid groeien en kan er ruimte komen voor nieuwsgierigheid, vreugde, kalmte, compassie en innerlijke vrede.
7 november 2024
Naarden
Buddhist Ethics for the Contemporary World
In this course we will examine questions such as: Is Sīla the same as 'ethics', as we understand it in the Western world? Is Buddhism a moral psychology or a contextual ethics, or both? Why are hiri (self respect) and ottappa (shrinking back from doing wrong) considered ethical 'guardians'? Why is the ethics of 'selflessness' so important? Can the Brahmavihāras be considered an ethical foundation for living with others? How do speech, action and intention impact our lives? For experienced practitioners. Participants are asked to contribute 1 hour of work a day, in order to help with the running of the retreat. Periods of silent meditation practice, as well as teachings and study.
6 december 2024
Steyl (L) bij Venlo
Het thema wordt kort voor aanvang bekend gemaakt
Belichaamde aandacht is het kernwoord voor de beoefening. Tijdens de zitmeditaties volgen we aandachtig de veranderingen in de verschillende lichaamsdelen. Door de veranderingen in het lichaam gade te slaan komen we ook de bewegingen in de geest op het spoor. Door de processen in lichaam en geest te leren kennen, komt er meer inzicht in wie we echt zijn, en dat is bevrijdend.
6 december 2024
Steyl (L) bij Venlo
Het thema wordt kort voor aanvang bekend gemaakt
Belichaamde aandacht is het kernwoord voor de beoefening. Tijdens de zitmeditaties volgen we aandachtig de veranderingen in de verschillende lichaamsdelen. Door de veranderingen in het lichaam gade te slaan komen we ook de bewegingen in de geest op het spoor. Door de processen in lichaam en geest te leren kennen, komt er meer inzicht in wie we echt zijn, en dat is bevrijdend.
27 december 2024
Denekamp
Retraite
Van vrijdag 27 december – dinsdag 31 december zal er een vipassana meditatieretraite worden gehouden in het Franciscushuis te Denekamp. Dit is een mooi klooster gelegen in Overijssel en zeer geschikt voor retraites. Tijdens deze retraite beoefenen we in stilte (begeleide) vipassana- of inzichtmeditatie. Hierbij staat centraal het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt, zonder direct over te gaan tot het be- of veroordelen. Verder bestaat het programma uit loopmeditaties, lichte bewegingsoefeningen, mogelijkheid tot wandelen, lezingen met reflecties over de meditatie en het dagelijks leven, en individuele uitwisselingsgesprekken. We nodigen je uit om de laatste dagen van 2024 bewust achterom te kijken, het hier en nu te omarmen en zo met helderheid en een warm hart weer verder te gaan.