Yoga en Vipassana: een spirituele ontdekkingstocht

Yoga en inzichtsmeditatie beoefenen vanuit een open en ontspannen gewaarzijn.

In deze driedaagse stilteretraite in het mooie Twente wisselen yoga en vipassana elkaar af. Daarnaast gaan we samen in stilte wandelen en is er voldoende ruimte om op eigen gelegenheid naar buiten te gaan.

Leraren: 
Marianne van Lobberegt & Mari den Hartog. Joost van den Heuvel-Rijnders is tijdens dit weekend achterwacht. Hij is fysiek niet aanwezig, maar op afstand betrokken bij de invulling van dit weekend.
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
€ 150 voor de gemaakte kosten (volpension, organisatie en administratie). De begeleiding vindt plaats op basis van donatie (dana).
Aanvang: 
vrijdag, 13 december, 2019
Starttijd: 
19:00 uur
Eind: 
zondag, 15 december, 2019
Eindtijd: 
16:00 uur
Gebouw: 
Huize Elizabeth
Adres: 
Gravenallee 11
Postcode: 
7591 PE
Plaats: 
Denekamp

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Mari den Hartog
Telefoon: 
06 1654 45 02
Organisatie: 
Vipassana Culemborg

Op deze spirituele ontdekkingstocht ontmoeten de eeuwenoude methodes van hathayoga en vipassanameditatie elkaar in stilte.
De manier waarop we samen vipassana beoefenen bevat elementen uit zowel de Birmese Mahasi-stijl als de mindfulnesstraditie en zitten met open gewaarzijn.
Het met aandacht beleven van de yoga brengt je niet alleen in contact met het lichaam, maar ook
met allerlei zintuigelijke sensaties, gedachten en emoties. Deze meestal onbewuste ervaringen
bepalen vaak hoe je je voelt en hoe je reageert. In de retraite zal je deze ervaringen en reacties daarop veel bewuster gaan zien en leer je er op een wijze en ontspannen manier mee om te gaan.

Deze cursus wordt geleid door:
Marianne van Lobberegt

In 1987 ben ik in aanraking gekomen met het boeddhisme en daarmee ook met vipassana. Ik heb door de jaren heen kortere en langere retraites gevolgd bij verschillende leraren.
Meditatie maakt dagelijks deel uit van mijn leven. Niet alleen formeel op het kussen, maar ook daarbuiten. Ik probeer aandachtig en aanwezig te zijn in het hier en nu.
Daarnaast beoefen ik yoga en geef yogales, in mijn eigen praktijk YogaBalans Culemborg. Daartoe heb ik de yogaopleiding 'Saswitha' gevolgd. Yoga en meditatie vormen een prachtig geheel met elkaar. Wanneer de yoga met een meditatieve instelling wordt gedaan, heeft het een weldadig effect op lichaam en geest.
Samen met Mari begeleid ik wekelijks een meditatiegroep, retraites, stiltewandelingen, een huiskamersangha en verdiepingsdagen.

Mari den Hartog

In 2004 kwam ik in aanraking met vipassana. Ik beoefen vipassana dagelijks thuis en volg regelmatig vipassanaretraites. Door vipassana heb ik geleerd hoe ik meer met mijn aandacht in het hier en nu kan leven. Ik zie veel beter hoe mijn geest werkt, hoe het komt dat ik me soms gelukkig voel en soms ongelukkig. En ik zie veel beter hoe ik vrij kan zijn van de ongelukkig makende patronen in mijn geest.
Ik ben erg blij dat ik vipassana heb leren kennen en wil de voordelen ervan graag delen met anderen. Om dat goed te kunnen doen volg ik regelmatig bijeenkomsten voor vipassanabegeleiders. Om meer kennis te hebben van de Boeddhistische achtergrond van vipassana heb ik in 2009 - 2010 de tweejarige
Dhamma Verdiepings Cursus van de Stichting Inzichtsmeditatie gevolgd. Daarnaast begeleid ik samen met Marianne allerlei vipassana-activiteiten.