Zijn onder mensen

Weekendretraite over meditatie, samenleven en politiek

Aan het begin van het najaar nemen we een weekend om te ontspannen en te reflecteren. Net nu de ongerichte zomerse energie is overgegaan in de gerichte activiteiten van werken en samenleven.

Begeleider(s): 
Wibo Koole
Taal: 
NL
Kosten: 

Tijdens het weekend zorgen wij voor thee, koffie en sap of water.
Als bijdrage in de kosten van de huur van de ruimte en administratie vragen we je om een bijdrage van 75 euro, over te maken bij je inschrijving. De begeleider werkt op basis van dana. Tijdens het weekend zal een danabox aanwezig zijn.

Aanvang: 
vrijdag, 11 oktober, 2024
Starttijd: 
19.00u
Eind: 
zondag, 13 oktober, 2024
Eindtijd: 
16.30u
Gebouw: 
De Ruimte - Centrum voor Bewustzijnsontwikkeling
Adres: 
Weesperzijde 79A
Plaats: 
Amsterdam

Meer informatie

Contact: 
Wibo Koole
Telefoon: 
0622705153

In dit weekend onderzoeken we wat meditatie voor samenleven betekent. Is meditatie ook politiek? Is de olifant in de dharmahal dat we ons er niet politiek uiten, zoals mijn mentor John Peacock schreef? Volgens de filosofe Hannah Arendt zijn mensen fundamenteel politieke wezens. Bij de Romeinen zijn de woorden ‘leven’ en ‘zijn onder mensen’ synoniem daarmee. Met eenvoudige – soms begeleide – zit- en loopmeditaties, aangevuld met mindful bewegen creëren we een kader van ontspannen aandacht vanuit het lichaam met een open geest. Veelal in stilte, om vanuit kalmte en ontspanning ruimte te maken voor korte themareflecties op de betekenis van ‘zijn onder mensen’.
Deze weekendretraite is geschikt voor zowel beginners als gevorderden op het meditatieve pad.

Deze retraite wordt begeleid door:
Wibo Koole
Wibo Koole beoefent en bestudeert Inzichtmeditatie, seculier boeddhisme en zen sinds het begin van deze eeuw. Zijn leraren daarbij zijn Frits Koster, Stephen Batchelor and Nico Tydeman. In 2022 voltooide hij het Bodhi College Teacher Training Programma. Hij nam deel aan talrijke stilteretraites van een week, of langer. In het dagelijks leven is hij managing director van Awaris Nederland, een trainingsorganisatie voor mindful verandering in organisaties. Hij woont in Amsterdam met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen.