Zomerretraite

Een open, ontspannen en nieuwsgierige houding voor het ontwikkelen van inzicht

Centraal in deze week staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt. Een van de accenten zal zijn het verkennen van de innerlijke houding waarmee we aan het mediteren zijn. Deelnemers worden uitgenodigd om op een open, natuurlijke en ontspannen manier te kijken naar alles wat is.

This retreat is fully booked!
Leraren: 
Joost van den Heuvel Rijnders en Wibo Koole (assistent)
Taal: 
Nederlands
Kosten: 
€ 410,- op basis van een eenpersoonskamer en 3 vegetarische maaltijden per dag. Indien financien een belemmering zijn om je in te schrijven, dan kun je gebruik maken van het ondersteundingsfonds van de SIM en contact opnemen met Jochum Stienstra (voorzitter SIM) tel. 06 – 24999618. Dana Al sinds de tijd van de Boeddha worden leringen en meditatie onderricht beschouwd als een daad van vrijgevigheid (dana, donatie) de hoogte van het inschrijfbedrag is bepaald door direct te maken kosten. De begeleiders krijgen slechts hun reis en verblijfkosten vergoed. Aan het eind van de retraite is gelegenheid om dana te geven voor de begeleiders.
Aanvang: 
zaterdag, 13 juli, 2019
Starttijd: 
10.00
Eind: 
donderdag, 18 juli, 2019
Eindtijd: 
11.00
Gebouw: 
De Weyst
Plaats: 
Handel

Meer informatie en aanmelden

Contact: 
Wibo Koole
Organisatie: 
SIM
Emailadres: 

Van zaterdag 13 juli tot en met donderdag 18 juli 2019 zal er een intensieve inzichtmeditatie-retraite worden gehouden te Handel. We maken gebruik van het oude klooster, een prachtige, meditatieve plek in Noord-Brabant. Zeer geschikt voor retraites.

Deelnemers worden uitgenodigd om op een open, natuurlijke en ontspannen manier te kijken naar alles wat is. Deze inclusieve houding zorgt ervoor dat ervaringen niet worden afgewezen of veranderd hoeven worden, maar dat er een bereidheid is om met interesse en nieuwsgierigheid te kijken. Het druppelgewijs ontwikkelen van gewaarzijn ondersteunt op deze manier inzicht of wijsheid, een dieper besef van de dingen zoals ze zijn.

De retraite vindt plaats in stilte, de begeleiding zal bestaan uit regelmatige inleidingen met betrekking tot loop- en zitmeditatie en individuele uitwisselingsgesprekken. ’s Avonds is er een Dhamma-lezing.

Er wordt gezamenlijk gemediteerd volgens een schema met periodes van loop- en zitmeditatie en na de maaltijden kortere periodes van vrije meditatie.

Voor deze retraite geldt dat er in de middag een periode zal zijn waarbij deelnemers zelf hun eigen schema van zit- en loopmeditaties indelen en daarmee hun eigen ritme verkennen. Dit versterkt de continuïteit van het gewaarzijn en het vertrouwen in de eigen oefening. Voor meer info hierover: http://www.vipassana-meditatie.nu/2017/11/19/anarchistische-meditatie-jo...

De retraite wordt begeleid door Joost van den Heuvel Rijnders en Wibo Koole zal daarbij assisteren.

Degenen die een opleiding tot mindfulness trainer volgen zijn van harte welkom en kunnen deze retraite gebruiken voor de certificering.

Inschrijving
Inschrijving voor deze retraite vindt plaats door overschrijving van het bedrag op giro NL72 TRIO 0338 4690 87, t.n.v. Stichting Inzicht Meditatie onder vermelding van Zomerretraite 13-18 juli. Als je naam als deelnemer niet overeenkomt met de naam op het bankafschrift, dan graag ook je naam vermelden.
Daarnaast wordt je verzocht het algemeen inschrijfformulier in te vullen.

Voor inhoudelijke vragen kan je mailen naar Joost van den Heuvel Rijnders: joost@inzichtmeditatie.com
Inschrijving vindt plaats in volgorde van binnenkomst en betalingen, geef je zo snel mogelijk op.

Deze cursus wordt geleid door:
Joost van den Heuvel Rijnders

In 1995 is Joost begonnen met het beoefenen van vipassana meditatie. Na kennismaking is hij begonnen met het volgen van langere retraites bij Nederlandse en Engelse leraren. In 2001, na zijn studie geschiedenis, is hij naar Azië gegaan om daar te mediteren en verbleef uiteindelijk drie jaar in meditatiekloosters in Birma en Nepal. Na zijn terugkomst is hij begonnen met het begeleiden van meditatie-activiteiten.
Sinds 2006 begeleidt Joost de sangha in Enschede en organiseert basiscursussen, jaargroepen en de wekelijkse meditatieavonden. Als kerndocent is hij verbonden aan de Dhammaverdiepingscursus (www.dhammaverdiepingscursus.nl) en verschillende mindfulness opleidingsinstituten.
In 2017 verscheen zijn boek ‘Terug naar de markt’ (Asoka) over het toepassen van het boeddhisme in het dagelijks leven.

Wibo Koole

Wibo Koole is directeur van het Centrum voor Mindfulness. Zijn grote interesse is het versterken en integreren van mindfulness in organisaties en leiderschap. En in zijn eigen werk heeft hij ervaren hoeveel waarde mindfulness voor leiderschap kan hebben. Hij schreef er twee boeken over: Mindful Leiderschap voor effectieve teams en organisaties, en Mindful Werken. In 8 stappen je werkdruk de baas. Naast het geven van op mindfulness gebaseerde leiderschapsprogramma's is Wibo actief als management consultant en leiderschapsexpert voor innovatie in complexe systemen.
Wibo is al tien jaar een actief beoefenaar van vipassana-meditatie, en heeft korte en langere retraites gedaan in Nederland (bij Frits Koster) en Amerika (bij de Insight Meditation Society). Hij volgt bij Bodhi College (www.bodhi-college.org) het Committed Practitioners Program.

Gebruik dit formulier om u aan te melden voor bovenstaande retraite. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom.

In geval van aanmelding bij een SIM retraite alstublieft ook de volgende informatie:

Uw meditatie-ervaring in het kort: methode(s), waar, bij wie, sinds hoe lang en bijvoorbeeld regelmaat.
Zo ja, omschrijf kort de reden van behandeling/ aard van uw klachten:

N.B. Indien u bovenstaande vraag met ja hebt beantwoord, kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de organisatie voordat u zich aanmeldt. Dit omdat (psychische) klachten de meditatiepraktijk kunnen beïnvloeden en vice versa. Het kan ook zijn dat hierover contact met u wordt opgenomen.

“Ik geef me op voor de bovengenoemde retraiteperiode en neem me voor me zo veel mogelijk aan de retraiteregels te houden. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen - om welke reden dan ook - niet kan of niet wil doen, dat ik op geen enkele wijze verplicht ben deze oefeningen te doen. Ik weet ook dat ik de begeleider niet verantwoordelijk kan stellen voor letsel als gevolg van deze oefeningen.”