Zondagmiddagmeditatie Amsterdam

Shamata

Bij de maandelijkse zondagmiddagmeditatie staat dit keer shamata centraal. Dit is een methode om de geest te kalmeren, die in alle stromingen van het boeddhisme wordt beoefend. Je leert de aandacht te stabiliseren. Shamata heeft bovendien gunstige effecten op het immunsysteem, het cognitief functioneren en op het reguleren van emoties.
Het is als aandachtmeditatie een onmisbare aanvulling op vipassana- of inzichtmeditatie.

Begeleider(s): 
Karin Rekvelt
Taal: 
Nederlands
Kosten: 

€7,50 + dana

Aanvang: 
zondag, 2 april, 2023
Starttijd: 
14 uur
Eind: 
zondag, 2 april, 2023
Eindtijd: 
17 uur
Gebouw: 
WG terrein, Grote Zaal
Adres: 
Ketelhuisplein 41
Plaats: 
Amsterdam

Meer informatie

Contact: 
Peter Stravers

Bij sommigen roept de term ‘Shamatha’ een licht gevoel van weerstand op. De methode zou niet leiden tot wijsheid en inzicht, zoals vipassana-meditatie.
Maar juist in de vipassana-meditatie komen we vaak innerlijke onrust tegen. Soms kan je die waarnemen en benoemen. Maar vaak maakt zij het lastig om met aandacht en concentratie te onderzoeken wat onderzocht wil worden. Shamata kan hierbij behulpzaam zijn.

Misschien is de volgende aanhef van een samenvatting van de Anapanasati-soetra door Thich Nath Hanh een aanzet om de kalmte- en concentratie beoefening ter harte te nemen:
‘Je bewust zijn van je ademhaling helpt je ‘te ontwaken" en je aandacht vast te houden teneinde zorgvuldig, voortdurend en diepgaand te kunnen kijken, de ware aard van alle dingen te zien en tot bevrijding te komen.'

Je kunt je aanmelden voor deze middag via https://www.amsterdaminzichtmeditatie.nl/agenda/maandelijkse-zondagmidda...

Deze retraite wordt begeleid door:
Karin Rekvelt
Karin is o.a. getraind door psychiater Adeline van Waning in kalmte- en concentratiemeditatie en ze heeft vorm gegeven aan de vervolgtraining Kalmte- en Concentratie aan het Centrum voor Mindfulness. Karin verzorgt ook shamata-meditaties op het online platform 30-NOW.